Lotta Henttala, moeder in het peloton: "Het is heel fijn om te kunnen combineren"

 za 29 juli 2023 10:43
Lotta Henttala poseert trots met haar zoontje Olavi.
Lotta Henttala poseert trots met haar zoontje Olavi.

Moeders in het peloton, het blijft zeldzaam. Marijn de Vries ging langs bij Lotta Henttala, die in januari 2022 beviel van een zoon. Sinds 2020 zien we vaker rensters die na zwangerschap nog terugkeren in het peloton, toen werd een regel aangenomen die zwangerschapsverlof mogelijk maakte.

Lotta Henttala (34) reed in deze Tour rond voor AG Insurance-Soudal-Quick Step. De Finse sprintster beviel anderhalf jaar geleden van een zoontje, Olavi. Hiermee is ze eerder een uitzondering dan de regel in het peloton.

 

"Het is wel speciaal. Je bent negen maanden zwanger en dan beslis je opnieuw renster te worden. Het is niet te vergelijken met de mannen, zij hoeven dat niet doen."

 

Henttala heeft veel aan Olavi, ze neemt haar kind zelfs mee naar het werk. "Hij was erbij op trainingskamp en tijdens de eerste wedstrijden in Spanje. Ook bij de klassiekers kwam hij mee, het was heel fijn om dat te kunnen combineren", aldus Henttala.

 

Volgens Henttala heeft het moederschap haar ook veranderd als renster.

 

"Ze zeggen dat ik vroeger veel risico's nam en dat nog steeds doe, maar volgens mij is dat niet zo. Ik denk dat ik rustiger ben als moeder."

Het is niet te vergelijken met de mannen, zij hoeven geen 9 maanden zwanger zijn.

Lotta Henttala

Recht op zwangerschapsverlof sinds 2020

De laatste jaren zien we steeds meer moeders in het peloton. De Vries legt uit dat dat een gevolg is van nieuwe regels. "Sinds 2020 hebben rensters recht op zwangerschapsverlof, vroeger stopte een carriére zodra iemand zwanger werd."

 

De nieuwe regel was erg ingrijpend voor het vrouwenwielrennen. Dat het mogelijk is om terug te keren na zwangerschap bewees Elizabeth Deignan, zij heeft ondertussen zelfs 2 kinderen en rijdt opnieuw mee in deze Tour.

 

Wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk maakt momenteel gebruik van haar zwangerschapsverlof. Ze verwacht haar kindje in september en mikt dan op goud in Parijs volgende zomer.

De etappe van gisteren was overigens de laatste etappe van Henttala, ze werd samen met haar koersleider Servais Knaven uit de koers gezet. Henttala zou buiten beeld aan de klink van de wagen hebben gehangen, wat natuurlijk niet mag.

 

Een dag eerder kwam Henttala al buiten de tijd aan. Ze mocht toch vertrekken gisteren omdat ze had stilgestaan voor een trein. De organisatie bracht die tijd in mindering, waardoor ze net onder de tijdslimiet uitkwam.

Gerelateerd: