Ga naar de inhoud

Wereldrecordhoudster op 100m horden moet vrezen voor WK na missen van 3 dopingtests

 wo 19 juli 2023 08:46
Amusan scherpte vorig jaar op het WK het wereldrecord op de 100m horden aan.

Topatlete Tobi Amusan moet vrezen voor haar deelname aan het WK atletiek van volgende maand. De Nigeriaanse wereldrecordhoudster op de 100 meter horden miste drie dopingtests in twaalf maanden, een schorsing dreigt nu.

Amusan maakte zelf bekend dat ze beschuldigd wordt door dopingautoriteit AIU van het missen van drie dopingtests in twaalf maanden, een overtreding van de regels.

 

De 26-jarige Nigeriaanse vecht de beschuldiging aan en hoopt op die manier alsnog te kunnen deelnemen aan het komende WK atletiek in Boedapest, waar ze haar titel op de 100m horden verdedigt.

 

Op sociale media verklaarde Amusan stellig geen doping te nemen en de regels niet te hebben overtreden. "Ik word regelmatig (misschien wel meer dan normaal) getest door de Athletics Integrity Unit (AIU)."

 

"Zelfs binnen een paar dagen van de derde test die ik zou hebben gemist, ben ik getest. Ik heb er vertrouwen in dat ik gelijk zal krijgen en dat ik meedoe aan het WK." 

 

De Nigeriaanse liep vorig jaar op de WK in het Amerikaanse Eugene 12"12, nog altijd het wereldrecord op de 100 meter horden. Amusan kwam zondag nog in actie in de Diamond League in Polen. Ze won in 12"34.

 

Vorige maand moest ze zich in Tsjechië wel gewonnen geven tegen regerend olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico.

Gerelateerd: