Ga naar de inhoud

Ine Beyen voorspelt spanning in Tour de France Femmes: "Vraag me af hoeveel dichter Vollering bij Van Vleuten is gekomen"

 za 22 juli 2023 09:28
Ine Beyen blikt vooruit op de Tour de France Femmes.
Ine Beyen blikt vooruit op de Tour de France Femmes.

De Tour de France Femmes is toe aan haar tweede editie. Vorig jaar zagen we een week lang koers op het allerhoogste niveau en commentator Ine Beyen verwacht dat dit deze keer niet anders zal zijn. "Alles kan gebeuren, elke dag zal dus interessant zijn."

Een Nederlands duel voor de eindzege

Lieselot Decroix, ploegleidster bij Jumbo-Visma, voorspelde bij ons deze week een duel tussen Annemiek van Vleuten (Movistar) en Demi Vollering (SD Worx) dat lijkt op het gevecht tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar van de afgelopen weken. 

 

Ine Beyen, ex-wielrenster en commentator bij de Tour de France Femmes, denkt ook dat het tussen die twee zal gaan. Al vindt ze dat er wel een uitgesproken favoriete is.

 

"Vorig jaar was er op de lange beklimmingen een groot verschil tussen Van Vleuten en Vollering."

 

"Hoewel ik denk dat Vollering wel degelijk dichter bij Van Vleuten staat, is het op cols als de Tourmalet en de Col d'Aspin nog maar de vraag hoeveel dichter ze kan komen."

 

Naast de 2 Nederlandse topfavorieten kijkt Beyen naar outsiders als Marta Cavalli (FDJ-Suez), Ashleigh Moolman (AG Insurance-Soudal Quick-Step),  Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) en Juliette Labous (Team DSM). 

Annemiek van Vleuten hoopt ook nu met de gele trui te kunnen pronken.
Annemiek van Vleuten hoopt ook nu met de gele trui te kunnen pronken.

De weelde van SD Worx: voordeel of nadeel?

Demi Vollering heeft met SD Worx allicht het sterkste team in koers, maar Beyen twijfelt of dat voldoende zal zijn.

 

"Eens we op de lange beklimmingen zitten, zal het toch vooral een vrouw-tegen-vrouwgevecht zijn."

 

"Het Movistar van Van Vleuten is overigens ook versterkt ten opzichte van vorig seizoen met Floortje Mackaij en Liane Lippert die erbij zijn. Ze halen natuurlijk nog niet het niveau van SD Worx, maar dit hoeft niet in het nadeel te spelen."

Als je allemaal winnaarstypes hebt kan het soms moeilijker worden

Ine Beyen over de weelde bij SD Worx

Bij SD Worx zouden ze namelijk wel eens met te veel winnaars kunnen zitten. "Als je allemaal winnaarstypes hebt, met name Lotte Kopecky, Lorena Wiebes, Marlen Reusser en Demi Vollering, kan het soms moeilijker worden."

 

"In het verleden heeft er koerstactisch al eens een ander inzicht geheerst dan bij andere ploegen, waar de neuzen meer in dezelfde richting zullen staan."

 

"Bij de ploeg van Van Vleuten weten de andere rensters dat Van Vleuten volgend jaar niet opnieuw zal meegaan en is het dus aan hen om zich in haar dienst te bewijzen."

Lorena Wiebes heeft haar zinnen gezet op de vlakkere etappes.
Lorena Wiebes heeft haar zinnen gezet op de vlakkere etappes.

Wat kan Lotte Kopecky?

Als Belgen kijken we natuurlijk uit naar wat Lotte Kopecky kan tonen in de Tour. Beyen vreest echter dat ze zich moet schikken naar het team.

 

"De vlakste ritten zal ze voor Wiebes moeten rijden, terwijl de bergetappes voor Vollering zullen zijn."

 

"Kopecky zal wel ongetwijfeld enkele ritten aangestipt hebben, ik denk dan vooral aan etappes 2 en 4. Die liggen haar beter dan Wiebes, al mogen we Wiebes niet onderschatten."

 

"Ze is niet meer enkel de sprintster die het op de vlakke etappes kan afmaken. Hun twee profielen zijn dus meer naar elkaar toegegroeid, wat in het nadeel van Kopecky kan spelen."

Lotte Kopecky zal ongetwijfeld enkele ritten aangestipt hebben

Ine Beyen

Naast Kopecky rijdt ook  Julie De Wilde weer mee, zij verloor vorig jaar op het einde nog de witte trui. Dit jaar volgt een nieuwe kans.

 

"De Wilde heeft voorlopig nog niet de vorm van vorig jaar, maar ze heeft al bewezen dat ze fysiek sterk is en dat haar lichaam de Tour aankan. Ik zie ze dus wel groeien doorheen de week."

 

"De Wilde stoomt zich ook klaar voor het WK, want zij zal toch dé vrouw zijn die Kopecky naar de wereldtitel moet leiden."

Lotte Kopecky hoopt ook in Frankrijk het zegegebaar te kunnen maken.
Lotte Kopecky zal ook in Frankrijk het zegegebaar willen maken.

Waar wordt de Tour beslist?

De koninginnenrit van de Tour des Femmes is op dag 7. In die rit gaat het peloton over de Col d'Aspin en ligt de finish bovenop de Tourmalet. Al denkt Beyen niet dat het tot dan zal duren voor de favorieten zich laten zien.

 

"De eerdere ritten zijn al precies Ardennen-klassiekers, etappe 2 werd zelfs al vergeleken met Luik-Bastenaken-Luik. Ook zijn er veel open vlaktes, wat zorgt voor kans op waaiers. Alles kan gebeuren, elke dag zal dus interessant zijn."

 

"Ik denk ook dat er attractief gereden zal worden, iedereen zal volop haar kans wagen. Het zal dus aan Van Vleuten en Vollering zijn om alert te blijven en altijd mee te zijn." 

De Tourmalet moet dit jaar de scherprechter zijn.
De Tourmalet moet dit jaar de scherprechter zijn.

De beleving rond de Tour de France Femmes

Vrouwenwielrennen zit in de lift. Vorig jaar heeft bewezen dat de Tour de France Femmes een product op zich is, en in dat opzicht koos de organisatie ook om weg te gaan van Parijs. 

 

Beyen betreurt dat hiermee een stukje authenticiteit verloren gaat. "Ik vind het jammer dat we deze Tour nu al lostrekken van Parijs, ik had zelf altijd gekozen voor een proloog op de Champs Elysées. Nu heb je alleen de Tourmalet en Pau als echte Tour-monumenten."

 

"De tijdrit valt de dag na een bergrit waarin met minuten gegooid kan worden. Enkele rensters zullen dus niet meer voluit gaan, aangezien hun positie al vaststaat."

 

"Met een proloog zouden we eens een andere gele trui zien en liggen alle kaarten ook op tafel voor de volgende etappes. Dat had mooi geweest voor de beleving, al is het erg goed dat er wel al een tijdrit bij is."

Ine Beyen had liever een proloog op de Champs Elysées gezien.
Ine Beyen had liever een proloog op de Champs Elysées gezien.
Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
23/07 Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand
Vlak
123,8 km
Lotte Kopecky
Lotte Kopecky
2
24/07 Clermont-Ferrand - Mauriac
Semi Bergetappe
151,2 km
Liane Lippert
Lotte Kopecky
3
25/07 Collonges-la-Rouge - Montignac-Lascaux
Vlak
147,2 km
Lorena Wiebes
Lotte Kopecky
4
26/07 Cahors - Rodez
Semi Bergetappe
177,1 km
Yara Kastelijn
Lotte Kopecky
5
27/07 Onet-le-Château - Albi
Semi Bergetappe
126,1 km
Ricarda Bauernfeind
Lotte Kopecky
6
28/07 Albi - Blagnac
Vlak
122,1 km
Emma Norsgaard Bjerg
Lotte Kopecky
7
29/07 Lannemezan - Col du Tourmalet
Bergetappe
89,8 km
Demi Vollering
Demi Vollering
8
30/07 Pau - Pau
tijdrit
22,6 km
Marlen Reusser
Demi Vollering
Gerelateerd: