Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Mathieu van der Poel na declassering: "Ik ben de laatste die iemand in gevaar wil brengen"

 wo 5 juli 2023 07:00
Mathieu van der Poel en Maarten Vangramberen
Mathieu van der Poel en Maarten Vangramberen in Vive le Vélo.

Na nieuwe ritwinst van Jasper Philipsen in de Tour heeft Mathieu van der Poel een straf gekregen voor een duw. "Zelf vind ik niet dat ik veel fout doe", vertelt de toprenner, die het goed kan vinden met zijn ploegmaat. "Ik mag voluit gaan van Jasper."

Mathieu van der Poel heeft opnieuw berewerk verzet voor Jasper Philipsen in de Tour. Met een ijzersterke kopbeurt loodste hij de sprinter naar een tweede ritzege in deze Tour.

 

Achteraf zag de jury dat Van der Poel Biniam Girmay opzij had geduwd. De toprenner kreeg een boete en moest enkele plaatsen inleveren in de rituitslag.

 

"Ik had het wel verwacht dat ze misschien iets zouden doen", reageert Van der Poel 's avonds na de etappe in Vive le Vélo. "Al vond ik het zelf wel meevallen."

 

Van der Poel ging Girmay snel opzoeken. "Meteen na de finish heb ik met "Bini" gepraat en hij dacht er hetzelfde over. Hij vond niet dat er iets ergs gebeurd was."

 

"En als je de laatste 3 kilometer onder de loep neemt, moet je 20 renners declasseren", stelt de kopman van Alpecin-Deceuninck.

 

In volle finale wurmde Van der Poel zich naar voren. "Ik zag een gaatje en moest er wel door voor Jasper. Anders hadden we niks."

 

"Zelf vind ik niet dat ik veel fout doe. Ik ben de laatste die iemand in gevaar wil brengen", stipt Van der Poel aan. 

Als je de laatste 3 kilometer onder de loep neemt, moet je 20 renners declasseren.

Mathieu van der Poel

"Geven en nemen"

Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen vormen een gouden duo. De kopman cijfert zich met plezier weg voor zijn kamergenoot.

 

"We komen goed overeen", vertelt MVDP. "Ik kan het goed vinden met Jasper. Het klikt tussen ons en dan is het net iets leuker."

 

"De kans op succes is ook groot. Als ik hem perfect loods, maakt hij het 8 keer op 10 af."

 

Van der Poel kijkt niet op een inspanning. "Het is uniek om een ploegmaat in het groen te hijsen. En Jasper heeft al veel werk voor mij opgeknapt. In Parijs-Roubaix bijvoorbeeld."

 

"Het is geven en nemen. Dat doe ik met veel plezier."

Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen
Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen vormen een gouden duo.

"Er zal nog wel een kans komen voor mij"

Mathieu van der Poel hoeft zich niet in te houden voor Jasper Philipsen. Hij mag zijn turbo stevig laten brullen.


"Hij vindt het niet erg dat het hard gaat", grijnst Van der Poel. "Ik hoef niet te doseren, ik mag voluit gaan van Jasper." 


Had Van der Poel de sprints zelf kunnen winnen? "Ik lever alleszins dezelfde inspanning. Het doet pijn", knipoogt de wielerkampioen, die in het openingsweekend geen victorie heeft kunnen kraaien.


"Of ik ontgoocheld ben? Dat valt wel mee. Als je naar de uitslagen kijkt, zie je allemaal klimmers in de top 20 staan, met Wout van Aert als uitzondering. En ik beschikte niet over mijn superbenen."


"Er zal nog wel een kans komen", hoopt Van der Poel. "We zijn goed begonnen met de ploeg. Dat maakt het makkelijker voor het vervolg van de Tour."

Gerelateerd: