Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Amerikaans kampioen Quinn Simmons op VS-feestdag 4 juli: "Hoe meer entertainment, hoe meer geld"

 wo 5 juli 2023 11:10
" "
De benjamin van deze Tour - 22 jaar - toert rond in de Amerikaanse kampioenentrui.

4 juli is Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Hét moment om de Amerikaanse kampioen in de Tour op te zoeken. Sammy Neyrinck had een aangename babbel met Quinn Simmons, met zijn 22 lentes de benjamin van deze Tour. 

Simmons is geen onbesproken blad. Hij draagt het hart op de tong en ging als jonkie soms wel eens uit de bocht, bijvoorbeeld door een tweet in 2020 over de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd hij zelfs even geschorst door zijn ploeg.

Wie is Quinn Simmons? "Ik ben een profrenner van Lidl-Trek, uit Durango, Colorado. Ik ben 22 jaar en een echte Amerikaan." Zo stelt Simmons zich voor.

"Het was al fijn om op 4 juli in de Tour te zijn (zoals vorig jaar, red), maar nu ben ik op 4 juli in de Tour in een speciale trui. Het is echt een mooie dag."

Simmons ziet zichzelf als ambassadeur van en voor het Amerikaanse wielrennen. "Iedereen in de WorldTour is dat. We worden daarvoor betaald, bijna meer dan om te winnen."

"Als de sponsors afhaken, hebben we geen job meer. Het is onze job om wielrennen als sport te promoten."

"Als ik dat met een Amerikaanse twist kan doen, ben ik daar zeer trots op. Ik denk dat ik het wel goed doe."

Wat zou hij veranderen aan de koers, mocht hij de macht hebben: "Dat de Ronde van Californië of de Tour of Utah weer op de kalender komen, zodat ik in eigen land kan koersen en de Amerikaanse fans kan tonen hoe cool onze sport is."

Iedere renner in de WorldTour moet het wielrennen promoten. Als de sponsors afhaken, hebben we geen job meer.

Quinn Simmons

"We zijn eigenlijk entertainers"

Simmons is nog maar 22, maar wel al 4 jaar profrenner.  De jonge renners herschrijven zowat alles, ook de tactiek, komt dat ten goede aan de sport? "Voor jullie is het leuk om naar te kijken, maar wij maken de koers harder voor onszelf", lacht Simmons.

"Hoe entertainender de sport, hoe beter en hoe meer geld we allemaal zullen verdienen. Op het einde van de dag zijn we allemaal entertainers."

"Het is goed dat de jonge kerels plankgas geven en een beetje een show opvoeren."

Zijn ongelukkige communicatie van 3 jaar geleden komt even ter sprake. Hij heeft er een les uit geleerd: "Het maakt niet uit wie je bent. Ook al ben je een profatleet, er zit altijd wel iemand thuis in zijn zetel klaar om je te bekritiseren. Je moet heel voorzichtig zijn om ze geen extra munitie te geven."

Het is niet makkelijk om dan naturel te blijven. "Maar uiteindelijk is alleen de mening belangrijk van de mensen waarom je geeft. Dat moet je onthouden."

Bekijk de uitgebreide reportage met Simmons hieronder:

Gerelateerd: