Ga naar de inhoud

Drukke zomer voor Lotte Kopecky, maar zonder ploegkoers met Bossuyt: “Jammer dat we WK-trui niet kunnen verdedigen”

 di 4 juli 2023 18:26
" "
Belgisch kampioene Lotte Kopecky rijdt de Tour de France Femmes, daarna wacht het WK op de baan en op de weg.

Twee weken geleden reed ze dominant naar de titel op de BK's op de weg en tegen de klok, vandaag blikt Lotte Kopecky alweer vooruit naar haar drukke zomer, met onder andere de Tour de France Femmes en het WK op de baan en op de weg in Glasgow. Onze kampioene bespreekt ook het uitvallen van ploegkoers-partner Shari Bossuyt, waarmee ze het WK 2022 won, vanwege dopingperikelen.

Het "super-WK" in Glasgow (3-13 augustus) staat hoog op de agenda van Lotte Kopecky. Maar met ook de Tour de France Femmes (23-30 juli) gaat ze een drukke zomer tegemoet. 

 

"Ik ga rechtstreeks van de Tour naar Glasgow", vertelt Lotte Kopecky, die vandaag voorgesteld werd als meter van Plan International. "Ik begin met de piste, waar ik sowieso het omnium zal rijden. En op de laatste dag van het WK is er nog de wegrit."

 

De regerend wereldkampioene ploegkoers en vicewereldkampioene op de weg wil ook graag deelnemen aan andere disciplines op de baan, maar die zijn nog niet definitief vastgelegd. "Het zal afhangen van hoe ik uit de Tour kom."

Over het concept van het super-WK (alle disciplines tegelijk op 1 plek) weet Kopecky: "Het zal zich nog een beetje moeten uitwijzen. Maar volgend jaar bij de Olympische Spelen zijn de disciplines ook zo dicht bij elkaar, dus het is een goede testcase."

 

Helaas kan Kopecky de WK-trui niet verdedigen in de ploegkoers vanwege de dopingperikelen rond haar partner Shari Bossuyt.

 

"Ik vind het heel jammer dat ik die trui samen met Shari niet kan verdedigen. Het is nu zo," zegt ze teleurgesteld. “Gelukkig kan ik me focussen op het omnium.”

Ik weet niet wat de exacte gevolgen zijn voor de Olympische Spelen, maar het is toch spijtig, want op het WK zijn er belangrijke punten te verdienen. 

Lotte Kopecky

Kopecky en Bossuyt hadden samen een olympische droom, maar vorige maand raakte bekend dat die laatste een positieve letrozoleplas had laten optekenen. Shari Bossuyt schreeuwt haar onschuld uit, maar staat voorlopig aan de kant.

Kopecky is zich bewust dat het wegvallen van de ploegkoers in Glasgow mogelijks een impact kan hebben op de kwalificatie voor de Olympische Spelen. 

 

"Ik weet niet wat de exacte gevolgen zijn. Maar het is toch spijtig, want in Glasgow zijn er belangrijke punten te verdienen."

 

"Gelukkig behouden Shari en ik de punten die we haalden op de Nations Cup in Milton (Die wonnen de twee in april, red.) Dat is dus een meevaller voor ons, in het geval dat er snel duidelijkheid komt over Shari's schorsing."

 

Het omnium is een olympisch onderdeel, dus dat wordt nu Kopecky's hoofddoel op de baan: "In Glasgow is het zaak om genoeg punten te sprokkelen om te mogen deelnemen aan de Spelen."

Dienende rol in Tour

Vooraleer ze naar Glasgow gaat, staat eerst de Tour de France Femmes met haar hyperdominant Team SD Worx op het programma. In de Belgische tricolore zal Kopecky daar vooral in een dienende rol acteren.

"Maar ik hoop natuurlijk wel dat ik ergens ook mijn kans krijg. Ik weet ook wel dat als ik aangeef dat ik voor een bepaalde rit wil gaan, dat ik het vertrouwen van de ploeg krijg."

Met de Omloop Het Nieuwsblad, Nokere Koerse, opnieuw de Ronde van Vlaanderen, Dwars door het Hageland en haar 2 Belgische titels onder de gordel van 2023 heeft ze dan ook recht van spreken.

Gerelateerd: