Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Egan Bernal rijdt opnieuw de Tour: "Normaal had ik nu vakantie"

 do 29 juni 2023 10:42

Een groep vrijbuiters: veel kan, weinig moet. Zo kan je de selectie van Ineos - Grenadiers voor de Ronde van Frankrijk omschrijven. Voor Egan Bernal wordt het in de eerste plaats een emotioneel weerzien met de Tour. Tom Pidcock hinkt op twee gedachten. 

"Mijn plan was om op dit moment vakantie te hebben", begon Egan Bernal met een glimlach woensdagavond zijn persmoment vanuit de bus van Ineos-Grenadiers.

 

"Er waren grote twijfels voor de Dauphiné, maar tijdens de koers viel het mee", legde Bernal uit hoe hij toch in de selectie terecht is gekomen.

 

"De ploeg vertelde me daarna om gefocust te blijven en deelde me de week na de Dauphiné mee dat ik naar de Tour zou gaan. Daar ben ik heel blij mee. Het is uiteraard een eer."

Ik heb verschillende rollen in het team.  Welke ik op me zal nemen, hangt af van mijn gevoel en mijn benen die dag.

Egan Bernal

Het mag niemand verbazen dat noch Bernal, noch zijn ploeg grote ambities uitspreekt. Parijs halen is doel nummer 1. 

 

"Het zou fantastisch zijn om mijn eerste grote ronde na mijn val te kunnen uitrijden. Dat zou een grote stap voorwaarts zijn."


"Het eerste doel zal zijn om geen tijd te verspelen tijdens de eerste week. Ik heb verschillende rollen in het team.  Welke ik op me zal nemen, hangt af van mijn gevoel en mijn benen die dag. Meer kan ik op dit moment niet zeggen."

Pidcock wil niet kiezen tussen ritzege(s) of klassement

Tom Pidcock (23) won vorige jaar de prestigieuze rit naar l' Alpe d'Huez. Hij zou opnieuw enkel kunnen mikken op ritzeges, maar wil zichzelf ook als klassementsrenner testen. "De bergen zijn het terrein waar ik de grootste stap kan zetten in deze Tour."

 

"Ik zou graag ritten winnen vanuit de groep der favorieten in plaats vanuit een kopgroep. En ik wil beter worden als klassementsrenner. Voor beide moet ik bergop beter worden."

 

"Een etappe winnen is de eerste prioriteit, maar ik wil ook meedoen voor het klassement."

Ik hou van afdalen, maar het ongeval van Mäder toont hoe het kan aflopen als het misloopt. 

Tom Pidcock

Tom Pidcock reed geen wedstrijd meer sinds de Ronde van Zwitserland. Een wedstrijd die na het dodelijke ongeval met Gino Mäder allesbehalve een normale voorbereiding was.

 

"Ik denk dat ik in goede vorm ben, maar zonder veel ritme weet ik niet exact waar ik sta."

 

Pidcock staat bekend als een van de beste - misschien wel de beste -  daler uit het huidige peloton. Wat heeft het ongeval van Mäder met hem gedaan? 

 

"Na dat incident heb ik geen enkele renner nog risico's zien nemen in laatste twee etappes in Zwitserland. Iedereen is er zwaar door getroffen."

 

"Ik hou van afdalen, maar het ongeval toont hoe het kan aflopen als het misloopt. Ik neem geen onverantwoorde risico's denk ik als ik daal, maar er kan altijd iets misgaan als je tegen 100km/u naar beneden rijdt."

 

"Als renner word je niet beschermd door piepschuim."