Ga naar de inhoud

2 spionnen en een paarse draad: dit moet u weten over Portugal

 di 27 juni 2023 15:28
De Portugezen willen vanavond hun vel redden tegen België.

Voor de match op leven en dood laten de Portugezen niets aan het toeval over. Er werden zowaar 2 infiltranten ingeschakeld om grip te krijgen op de Belgische beloften. Wij haalden dan ook maar ons vergrootglas boven en richtten dat op de Portugezen. Dit moet u weten voor vanavond.

2 spionnen

De Portugese bond heeft enkele maanden geleden onbewust een geheim agent binnengehaald.

 

Naam? Roberto Martinez.

 

De Spanjaard was jarenlang trainer van de Rode Duivels en ging daarom ook geregeld naar de matchen van de Jonge Duivels kijken.

 

Nu is hij bondscoach van Portugal en kan hij alle opgedane informatie doorspelen aan Rui Jorge, trainer van de Portugese beloften.

 

Zo heeft Martinez aan Jorge verteld dat hij veel van de beloftespelers eigenlijk in de A-kern verwacht had en dat het een team met veel kracht is.

 

Joao Neves, middenvelder bij de Portugese beloften, verklapte ook al dat Martinez de groep toegesproken heeft en straks aanwezig zal zijn voor de partij tussen België en Portugal.

 

Jacky Mathijssen vreest dan ook dat Martinez inderdaad over gevoelige info beschikt. "Hij is ongetwijfeld een groot voordeel voor hen", zei de Belgische coach.

 

En de Spanjaard heeft trouwens een partner in crime. Ook Fabio Silva deed in zijn periode bij Anderlecht wel wat informatie op over de Belgische youngsters.

Misschien speelde Mathijssen hier wel cruciale informatie door aan Martinez.

De zilveren generaties

De eeuwige tweede.

 

Maar liefst drie keer moest Portugal al genoegen nemen met een zilveren plak op het EK voor beloften. Één keer werden ze derde. Winnen deden de Zuid-Europeanen nog nooit.

 

Voor de laatste keer dat Portugal op plek 2 strandde, moeten we ook helemaal niet ver terug.

 

Op de vorige editie in 2019 verloren de Portugezen in de finale van de Duitse beloften. Maker van het enige doelpunt: Lukas Nmecha.

 

Fabio Silva nam de plek van de Duitser tijdelijk over in de spits van Anderlecht en zal dat straks ongetwijfeld ook willen doen op de erelijst van het EK.

 

In 2019 kroonde de Portugees Fabio Vieira zich overigens tot Speler van het Toernooi. Maar de enige van toen die er nu nog bij is, is coach Rui Jorge.

 

Om de link met Anderlecht, de paarse draad in dit verhaal, helemaal compleet te maken: Rui Jorge ging ooit onderuit in het Astridpark met Porto in de groepsfase van de Champions League.

Portugal heeft stilaan een abonnement op de zilveren medaille.

Rijzende ster

Finesse in overvloed en een geweldig voetbalbrein.

 

De lof komt tegenwoordig van overal voor Joao Neves. De middenvelder is met zijn 18 lentes nog piepjong, maar sinds april een vaste waarde in het eerste elftal van Benfica.

 

Hier en daar wordt de youngster zelfs al de nieuwe maestro genoemd. Vranckx en co geven Neves straks best niet te veel ruimte.

 

Wie de Belgen niet moeten vrezen, is Gonçalo Ramos.

 

Dat de sterke spits een ware doelpuntenmachine is, bewees hij niet enkel tijdens de kwalificaties voor dit EK, maar ook met een hattrick op het WK in Qatar met de grote jongens.

 

Henrique Araujo en Fabio Silva moeten zijn verlies opvangen. Al hoeven ze dat vanavond zeker niet te nadrukkelijk te doen.

Joao Neves brak op het einde van het seizoen volledig door bij Benfica.