Ga naar de inhoud

Aangeslagen Van Aert en Evenepoel in Zwitserland: "We zijn hier uit respect voor ouders en team van Gino"

 za 17 juni 2023 14:54
Van Aert en Evenepoel aan de start.

Het hoofd van de renners weegt momenteel zwaarder dan de benen. Toch trok de Ronde van Zwitserland zich na het tragische ongeval van Gino Mäder weer op gang. Ook onze landgenoten Wout van Aert en Remco Evenepoel deden hun plicht. "Al die gedachten in mijn hoofd: wat kon deze crash voorkomen hebben?", was de wereldkampioen nog steeds van streek.

De Ronde van Zwitserland is vanochtend toch opnieuw van start gegaan. "We doen dit uit respect voor de familie en het team van Gino, die wilden dat we bleven doorgaan", legde  Remco Evenepoel uit voor de start, daags na het overlijden van Gino Mäder.

 

Pas vrijdagavond laat werd beslist dat na de afgelaste zesde rit er toch opnieuw gekoerst zou worden tijdens het slotweekend van de Ronde van Zwitserland.

 

"We doen dit allemaal om Gino te eren. Om te eren wat voor soort persoon hij was", ging Evenepoel verder. "En uit respect voor zijn familie en zijn team (Bahrain Victorious, red.), die ook wilden dat we bleven doorgaan. Dat is de reden waarom we hier zijn."

 

"Als zijn familie en zijn team zouden hebben beslist om deze koers te laten stopzetten, dan hadden we dat allemaal gerespecteerd." 

Als je erover begint na te denken, voel je je meteen helemaal verdrietig.

Remco Evenepoel

Evenepoel - die gisteren nog persoonlijk de moeder van Mäder ging troosten met een knuffel - was duidelijk nog onder de indruk van het tragische nieuws: "Als je erover begint na te denken, voel je je meteen helemaal verdrietig. Alles in m'n hoofd is onduidelijk. Al die gedachten: wat kon deze crash voorkomen hebben?"

 

"Het gaat wat tijd nodig hebben om dit te laten inzinken en het te laten verteren. Ik kan me niet voorstellen hoe de familie van Gino zich nu voelt. Ik die met Covid uit de Giro verdween: dat betekent niets tegenover wat hier is gebeurd."

De etappe staat vandaag in teken van Mäder.

Dat het vandaag een vreemde koers wordt, weet ook Evenepoel. "Ik ben klaar om te fietsen. Maar of ik ook klaar ben om te koersen? Dat is een andere vraag."

 

"Het wordt een ander soort koers, met een ander soort mindset. Het zal vreemd voelen. Niet natuurlijk. En ik ben niet klaar voor het gedrum voor posities. Daarom hebben we met de klassementsrenners de tijdsopname voor het klassement ook laten opschuiven naar voren (25 kilometer voor de finish, red.). Dat gaat al veel problemen voorkomen."

 

"Ik denk dat iedereen gewoon wil dat deze koers zo veilig mogelijk finisht. Enkel morgen (de afsluitende tijdrit, red.) wordt nog een echte koers."   

Van Aert: "Vreemd om hier weer te staan"

Net als zijn collega Evenepoel begon Wout van Aert daags na het overlijden van de Zwitserse renner Gino Mäder met een zwaar gemoed aan de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland. "Er zijn vandaag geen foute beslissingen", zei hij voor het vertrek.

 

"Gisteren was echt een vreemde dag, met heel veel emoties", aldus Van Aert. "Alles ging zo snel, en pas 's avonds laat besef je wat er echt is gebeurd."

 

"Het is vreemd om hier weer te staan, met een rugnummer op. Maar er zal nooit een juist moment zijn om het gewone leven weer op te pikken. Vandaag zal zeker de zwaarste dag zijn om er opnieuw aan te beginnen. Het wordt een heel lastige koersdag. We zullen zien hoe het gaat."   

Gerelateerd: