Ga naar de inhoud

Yari Verschaeren praat over de zware tol van zijn blessure: "Op één moment valt alles weg"

 vr 16 juni 2023 06:33
Anderlecht miste Verschaeren in de laatste rechte lijn van de competitie.
Drie maanden nadat hij zijn kruisband gescheurd had, sprak Yari Verschaeren uitgebreid met Sporza.

Geen eindsprint richting play-offs. Weg Conference League. Een EK met beloften evenmin. Drie maanden na zijn knieblessure kijkt Yari Verschaeren terug op het moment dat zijn agenda leegmaakte: "Zo'n letsel komt nooit gelegen, maar nu was de timing wel héél slecht."

Pijnlijke mededeling

Op 19 maart veranderde alles.

 

In de wedstrijd tegen OH Leuven komt Yari Verschaeren ongelukkig neer op zijn linkerbeen. Het Anderlecht-talent schreeuwt het uit van de pijn en beseft meteen dat er hem slecht nieuws wacht.

 

Een voorgevoel dat klopt: na onderzoeken blijkt dat Verschaeren zijn kruisband heeft gescheurd. De middenvelder staat tot begin 2024 aan de kant.

 

"Die mededeling deed pijn", blikt Verschaeren nu terug. "Zeker omdat ik goed bezig was, het team draaide en er kwamen belangrijke afspraken aan. Op één moment valt alles weg."

Gelukkig kon Verschaeren rekenen op de steun van zijn naasten, ploegmaats én collega's van andere clubs.

 

"Ik kreeg heel wat berichtjes van spelers die het al eens meemaakten en weten hoe zwaar het is. Tissoudali (van KAA Gent, red.), Rits (van Club Brugge, red.), Lynen (van Union, red.)... Zij staken me allemaal een hart onder de riem. Daar wil ik ze graag nog eens voor bedanken." 

Door die aanmoedigingen krijg je toch weer hoop.

Yari Verschaeren

En ook een andere topatleet die weet wat het is om terug te knokken, richtte zich al snel tot het onfortuinlijke Anderlecht-talent.

 

"Ook Remco Evenepoel heeft me een bericht gestuurd, ja - hij is dan ook een supergoeie vriend. Ik steunde hem wanneer hij het moeilijk had met zijn blessures en nu is het omgekeerd. (lacht) Tweerichtingsverkeer, dus. Door die aanmoedigingen krijg je toch weer hoop."

Niks overhaasten

De impact van de blessure op Verschaeren was dan ook niet min.

 

Met Anderlecht miste hij de (gefaalde) slotsprint in de competitie, de Europese kwartfinales tegen AZ én straks ook het EK voor beloften.

 

"Zo'n letsel komt nooit gelegen, maar nu was de timing wel heel slecht", beseft Verschaeren. Op korte termijn kwamen er heel wat belangrijke momenten aan voor mij. Zeker naar dat EK voor beloften heb je toch lang toegewerkt. Je kan niet anders dan het accepteren en de knop omdraaien."

Liever een week of twee langer wachten dan met twijfels op het veld te staan.

Yari Verschaeren

Dát heeft Verschaeren ondertussen gedaan.

 

Onvermoeibaar werkt hij op Neerpede van 's ochtends vroeg - "Ik arriveer hier om 8.30 u." - aan zijn terugkeer.

 

"De revalidatie loopt goed", aldus Verschaeren. "Ik zit op schema, maar wil tegelijk niks overhaasten. Liever een week of twee langer wachten dan met twijfels op het veld te staan. Ik wil voor honderd procent genezen zijn. En dat zal ook lukken, als ik me aan het plan hou."

Toekomst bij Anderlecht

Ondertussen speurt Anderlecht (noodgedwongen) wel naar een vervanger voor Verschaeren met het oog op komend seizoen.


Boezemt dat Verschaeren schrik in?

 

"Daar ben ik niet mee bezig", haalt hij de schouders op. "Mijn eerste doel is sterker terugkeren. Weet je, in een ploeg als Anderlecht heb je elk seizoen te maken met concurrentie. Het is onmogelijk om zeker te zijn van je plaats. En dus zal ik opnieuw moeten bewijzen dat ik de beste ben op mijn positie."

 

Want Verschaeren maakt duidelijk - ondanks dat zijn contract afloopt in 2024 - dat zijn toekomst bij Anderlecht ligt.

 

"Het is sowieso de intentie van de club om mij hier te houden. Binnenkort zullen we praten over een nieuwe overeenkomst. En ik denk dat we er allebei goed instaan. Zowel voor mij als voor Anderlecht zou het geen slechte optie zijn dat ik blijf. Ik heb hier nog dingen te bewijzen."

"Spelen van Parijs in mijn hoofd"

Yari Verschaeren mist straks dus het EK voor beloften, maar zal zijn ploegmaats van dichtbij volgen.

 

"Wat er mogelijk is? Alles! We hebben een team met veel opties en kwaliteit, dat lieten we zien door tijdens de kwalificatiecampagne geen enkele keer te verliezen. De tegenstand in de groep is sterk, maar België moet zeker niet onderdoen."

 

Bovendien heeft Verschaeren er alle baat bij om mee te supporteren. Er kan namelijk een ticket voor de Olympische Spelen van 2024 verdiend worden.

 

"Die zitten in mijn hoofd", knikt de middenvelder. "Het is mijn laatste kans om nog iets mee te maken met de beloften, dus hopelijk kan ik meedoen."

Gerelateerd: