Ga naar de inhoud

Evenepoel kritisch na gevaarlijke afdaling in koninginnenrit: "Voer tot nadenken voor organisatoren en renners"

 do 15 juni 2023 18:35
Magnus Sheffield en Gino Mäder kwamen zwaar ten val.
De finish na de afdaling van de slotklim Albulapas leggen vond de wereldkampioen geen goed idee.

Remco Evenepoel beleefde vandaag opnieuw een lastige dag in de Ronde van Zwitserland. Toch stoorde de wereldkampioen zich vooral aan iets anders na de koninginnenrit. "Niemand kan tevreden zijn met zo'n gevaarlijke afdaling", zei hij.

Ondanks tijdverlies op de andere klassementsmannen was Remco Evenepoel na de finish positief over zijn prestatie van vandaag.

 

"Ik ben tevreden met wat ik vandaag getoond heb. Het was een superzware klim en een superzware dag. Mijn benen voelden beter dan de afgelopen dagen, al verloor ik wel wat tijd. Ik heb natuurlijk ook maar 10 dagen voorbereiding gehad, dus ik kan en moet blij zijn", vertelde de 10e in de daguitslag.

 

Waar Evenepoel een pak minder mee opgezet was, was het slot van de etappe. De finish lag niet boven op de Albulapas, wel na een afdaling van 10 kilometer, waarbij snelheden tot 100 km/u werden gehaald.

 

"Niemand kan tevreden zijn dat de koers eindigt na zo'n gevaarlijke afdaling", stelde Evenepoel dan ook.

 

En dat Magnus Sheffield en Gino Mäder zwaar tegen de grond gingen, was ook de kopman van Soudal - Quick Step niet ontgaan.

"Ik hoorde dat er zelfs jongens gevallen zijn. Sheffield, denk ik. Het was beter geweest dat de finish op de top gelegen had...."

Ik hoop dat dit voer tot nadenken is, zowel voor de organisatoren, als voor onszelf als renners.

Remco Evenepoel

"Mijn gedachten zijn bij Gino Mäder en Magnus Sheffield"

Mäder lag bewegingloos in een riviertje en moest gereanimeerd worden. (Een dag na de crash overleed de renner in het ziekenhuis, red.). Sheffield heeft kneuzingen en een hersenschudding.

Na de race kwam de wereldkampioen nog eens terug op de zware crash in enkele tweets.

"Ik hoop dat dit voer tot nadenken is, zowel voor de organisatoren als voor onszelf als renners", zegt hij. "Ik hoop dat alle jongens die betrokken waren bij een crash in orde zijn!!!", begint Evenepoel zijn tweet.

Waarna hij wil dat er lessen getrokken worden door de organisatoren, maar ook door het peloton zelf: "Een finish op de top was perfect mogelijk geweest. Het was geen goede beslissing om ons in deze gevaarlijke afdaling te laten finishen. Als renners moeten we ook nadenken over de risico's die we nemen als we een berg afdalen."

"Mijn gedachten zijn bij Gino Mäder en Magnus Sheffield. Sterkte!", sluit Evenepoel af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: