Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Thomas De Gendt zegt zelf af voor de Tour en gaat van Semmerzake naar Calpe fietsen

 ma 12 juni 2023 18:11

Zoek komende maand niet naar Thomas De Gendt (Lotto-Dstny) in het Tour-peloton. De tweevoudige ritwinnaar voelt zich niet 100 procent en gaat in zijn eentje naar Calpe fietsen. "Hij mikt nu op de Vuelta", zegt sportief manager Kurt Van de Wouwer.

Op zijn 36e wou Thomas De Gendt nog een 10e en tegelijk laatste keer zijn rugnummer opspelden in de Tour de France.

 

Maar De Gendt, die in Parijs-Nice uitviel met een breuk in zijn hand, voelde de voorbije weken dat een Tour-ticket bemachtigen een lastige klus zou worden.

 

Zondagavond, na zijn opgave in de slotrit van de Dauphiné, belde De Gendt zelf naar Kurt Van de Wouwer. De Gendt vertelde de sportief manager van Lotto-Dstny dat hij zijn naam mag schrappen uit de voorselectie voor de Tour.

 

"Ik was niet geschrokken van dat telefoontje", vertelt Van de Wouwer. "Ik voelde het aankomen."

 

"Het is een logisch gevolg van alles wat Thomas dit seizoen al tegengekomen is. We hebben in de Tour een De Gendt nodig die 100 procent is en momenteel is hij dat niet."

Ik voelde het aankomen.

Kurt Van de Wouwer (sportief manager Lotto-Dstny)

In plaats van de Tour gaat De Gendt moederziel alleen via Andorra naar Calpe fietsen. Een avontuur van 12 dagen.

 

"Thomas weet met al zijn ervaring goed genoeg wat hij moet doen om klaar te zijn voor de Vuelta, zijn volgende doel. Hij moet daar nu voor gaan", zegt Van de Wouwer.

Campenaerts wel in Tour?

 

Wie wel in een positieve flow zit, is Victor Campenaerts.

 

De voormalige werelduurrecordhouder keerde in de Dauphiné terug na een wervelbreuk. En hoe? Campenaerts blonk van aanvalslust in het slotweekend en greep net naast de bolletjestrui.

 

"Victor heeft ons verbaasd. Als een renner uit competitie is geweest, is het altijd afwachten hoe ver hij staat. Maar het is duidelijk dat hij een voorsprong heeft op zijn oorspronkelijke schema."

 

Volgens dat schema was Campenaerts niet voorzien voor de Tour, maar wel voor de Vuelta. Maar dat zou nog wel eens kunnen wijzigen.

 

"In de Dauphiné heeft Victor meer dan een visitekaartje afgegeven", zegt Van de Wouwer.

 

"Maar ik zal nu nog geen uitspraken doen over de selectie. Volgende week maandag zitten we samen en zullen we de knopen doorhakken."

Gerelateerd: