Ga naar de inhoud

Edwin van der Sar stopt als algemeen directeur bij Ajax na dramatisch seizoen: "Ik ben op"

Het slechtste seizoen in 14 jaar tijd wordt de ex-doelman zwaar aangerekend.

Edwin van der Sar (52) houdt het voor bekeken als algemeen directeur van Ajax, zo bevestigt de club na het slechtste seizoen in 14 jaar. De ex-doelman was 11 jaar directeur bij Ajax, sinds 2016 als hoogste in rang. Het voorbije 1,5 jaar lag hij onder vuur, de sportieve ineenstorting werd hem zwaar aangerekend.

De sportieve neergang viel samen met het vertrek van directeur Voetbalzaken Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag en daarna hoofdtrainer Erik ten Hag. Ajax beleefde met een derde plaats na het verlies zondag bij Twente zijn slechtste seizoen in 14 jaar. Het mist het kampioenenbal.

De 130-voudige, Nederlandse international ziet geen toekomst meer voor zichzelf als roerganger van Ajax. "Na bijna 11 jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest", vertelt Van der Sar, die tussen 1989 en 1999 het doel van Ajax verdedigde.

"Ik ben de mensen die ik tijdens mijn tweede carrière bij Ajax heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en beleefd. Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen."

"Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen."

Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen over de toekomst van deze mooie club.

Edwin van der Sar

Hij draagt zijn taken per 1 juni 2023 over aan zijn collega-directieleden. De Raad van Commissarissen (RvC) heeft aan Van der Sar gevraagd formeel aan te blijven tot 1 augustus voor een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers.