Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de giromanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Ploegdokter Evenepoel ontstemd over coronaprotocol in Giro: "Nalatig en onprofessioneel"

 ma 15 mei 2023 19:42
Erg strikt ging het er in Italië bij start en aankomst niet aan toe.

De Giro-exit van Remco Evenepoel is hard aangekomen in het kamp van Soudal-Quick Step. Zo is Ploegdokter Yvan Vanmol niet te spreken over het gebrekkige coronaprotocol van de Giro-organisatie. "Persconferenties in een kleine zaal vol met mensen, dat kan niet."

Yvan Vanmol is niet aanwezig in Italië, maar volgde het nieuws rond Evenepoel uiteraard op de voet. De ploegdokter van Soudal-Quick Step toonde zich maandag op Radio 1 niet blij met de gang van zaken in Italië.


"Remco is erg ongelukkig. Je doet zoveel opofferingen, maar door nalatigheid en gebrek aan professionalisme van de organisatie moet je uit de Giro stappen als leider."


"Als je ziet wat de eerste dagen gebeurd is ... Een persconferentie in een kleine zaal, vol met mensen: dat kan niet. Ja, dit maakt me kwaad. Het is de kroniek van een aangekondigde dood, want er waren voor de Giro al die besmettingen bij Jumbo-Visma."

Ik zeg niet dat de besmettingen van Remco en Ganna vermeden hadden kunnen worden, maar de kans had toch sterk verkleind moeten worden.

Yvan Vanmol, ploegdokter Soudal-Quick Step

"Er waren al vragen naar de organisatie om bijvoorbeeld de persconferenties via videocall te doen, maar dat was blijkbaar onmogelijk. Ik zeg niet dat de besmettingen van Remco en Ganna vermeden hadden kunnen worden, maar de kans had toch sterk verkleind moeten worden."


"Deze problemen zullen bovendien ook straks in de Tour en de Vuelta voorkomen. Er moeten duidelijke protocollen komen. Niet dat het zo streng moet zijn als enkele jaren geleden, maar men moet rond de tafel gaan zitten, ook met de ploegartsen."

Té voorzichtig?

Over de gezondheidstoestand van Evenepoel was Vanmol duidelijk. "Fysiek is Remco in die mate oké dat hij niet meer heeft dan een serieuze verkoudheid. Maar dat is inderdaad meer dan voldoende om iemand uit koers te houden."


Evenepoel testte bij een routinecontrole positief, als enige van zijn hele ploeg, staf incluis. "Maar hij is ook de enige die zoveel onbeschermde contacten met andere mensen heeft gehad."

 

"Nu moeten we afwachten of er niet nog andere positieve gevallen binnen de ploeg zullen komen. Als Remco andere mensen besmet heeft, zullen die besmettingen enkele dagen op zich laten wachten."

Als Remco andere mensen besmet heeft, zullen die besmettingen enkele dagen op zich laten wachten.

Yvan Vanmol, ploegdokter Soudal-Quick Step

Links en rechts luidde het bij kritische stemmen dat Soudal-Quick Step té voorzichtig is geweest. "We hebben gewoon correct medisch gehandeld", is Vanmol stellig. "Het is al heel dit seizoen ons beleid om bij de minste symptomen te testen."


"De risico's na infectie zijn nog altijd te groot om er licht over te gaan. We kunnen niet zeggen dat Remco geen last had van de ziekte. Remco's waarden waren duidelijk minder dan de vorige dagen. We mogen dit niet minimaliseren. Bovendien kan hij ook andere collega's besmetten."

Gerelateerd: