Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de giromanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Leider Giromanager: "Ik wacht nog enkele dagen om Evenepoel te vervangen"

 di 16 mei 2023 06:20
Leon Smits heeft elke ritwinnaar in zijn ploeg.
Leon Smits heeft elke ritwinnaar in zijn ploeg.

Als je alle etappewinnaars van de eerste Giro-week in je ploeg hebt, dan sta je met je glazen bol terecht op kop in de Giromanager. Ook Giro-verrassing Davide Bais? Leon Smits heeft zelfs de twee broers in zijn team "Gironimo Stilton". "Puur geluk", lacht hij. 

Na 9 etappes in de Ronde van Italië heeft Leon Smits al een kloof van 61 punten op zijn eerste achtervolger. Zijn succesrecept? Niet één, maar twee geheime wapens.

 

De Noor Andreas Leknessund, die vijf dagen de roze trui droeg, kon natuurlijk niet ontbreken. "Ik wist dat hij een goede klimmer was, maar ik had nooit gedacht dat hij de roze trui zou dragen", zegt Leon Smits. "Dat leverde natuurlijk wat punten op."

 

Een nog veel moeilijkere gok was Davide Bais, de 25-jarige Italiaan van Eolo-Kometa die zijn allereerste profzege boekte in de Giro. Hoe kom je op dat koopje van amper 2,5 miljoen in de Giro-manager?

 

"Het is toevallig. Ik was gewoon op zoek naar een goedkope renner om meer duurdere pionnen te kunnen selecteren", geeft Smits toe.

 

"Ik dacht: ik selecteer een Italiaan, want die doen iets meer hun best in eigen land. Ik heb ook zijn broer Mattia gekozen. Ik heb blijkbaar goed gegokt. Het was puur geluk."

Davide Bais.

"Even afwachten om Evenepoel te wisselen"

Behalve twee onbekende schoten in de roos bouwde Leon Smits zijn team op de schouders van klassementsmannen en bonkige sprinters.

 

"Ik heb Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Joao Almeida en Geraint Thomas gekozen als klassementsmannen. Voor de rest heb ik sprinters gekozen die een heuveltje op kunnen, zoals Mads Pedersen, Kaden Groves en Michael Matthews."

 

"Zo heb ik elke etappewinnaar van de eerste week in mijn team. Alles gaat dus zeer goed. Daardoor ben ik extra gemotiveerd om elke etappe goed op te letten."

 

Ondanks het succes staat Smits wel voor een belangrijke wissel. Wat doet hij met Remco Evenepoel? "Ik ga nog 2 dagen wachten om te kijken of er niet nog coronagevallen bekend raken", zegt hij. 

 

"Ik zit al vrij goed met mijn klassementsmannen, maar ik denk dat ik voor Tao Geoghegan Hart ga gaan. Ik heb het gevoel dat hij en Roglic de twee betere klassementsrenners zijn van de Giro. Maar ik wacht af tot na de volgende etappe."

De volledige ploeg van Leon Smits

Gerelateerd: