De Jupiler Pro League is een nieuwe traditieclub rijker. Voor het eerst in 21 jaar treedt RWDM terug aan op de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal. Van een geschiedenis van fusies en faillissementen tot de chauffeur van de Hazard-familie. Dit moet u weten over het nieuwe paradepaardje in 1A.
Geschiedenis van fusies en faillissementen
Racing White Daring Molenbeek, of kortweg RWDM, is een naam als een klok in het Belgisch voetbal.
De Brusselse fusieclub van Racing White en Daring Molenbeek kan dan ook teren op een roemrijk verleden.
Flashback naar 1975, toen RWDM landskampioen werd en goed op weg was om de hegemonie van stadsgenoot Anderlecht te doorprikken.
In die periode was het met zeven Europese campagnes op een rij vaste klant op het kampioenenbal.
Maar RWDM was op drijfzand gebouwd.
Bestuursleden gingen er met de clubkas vandoor, spelers werden niet tijdig betaald en het stamnummer 47 verloor zijn proflicentie.
Het doek viel over de club en zakenman Johan Vermeersch nam een doorstart door het stamnummer van tweedeklasser FC Strombeek over te nemen.
Maar ook voor Vermeersch was de financiële last te zwaar, waardoor de club voor een tweede keer kopje-onder ging.
RWDM leek een stille dood te sterven tot de club in 2015 nieuw leven werd ingeblazen.
Een collectief van Brusselse zakenlui en geëngageerde supporters nam het stamnummer van vierdeklasser Standaard Wetteren over en doopte het om tot RWDM.
Sinds de heropstart legde de Brusselse traditieclub een fantastisch parcours af, waarin het doorstootte van de krochten van vierde klasse tot de kruin van 1B.
Amerikaanse ex-skater als mecenas
Aan geld is nu geen gebrek meer bij de Brusselaars. RWDM kan immers rekenen op de zakcenten van eigenaar John Textor (57).
De Amerikaan gold in zijn tienerjaren als beloftevol skateboarder, tot hij zijn droom moest opbergen door een noodlottige val op training.
Textor gooide het dan maar over een andere boeg en trok de filmwereld in.
Zijn bedrijf, dat zich specialiseerde in visuele effecten, leverde hem een klein fortuin op en kreeg zelfs een oscar voor de bijdrage in de film "The Curious Case of Benjamin Button".
Zijn faillisement het jaar daarop kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Textor zag zijn fortuin in rook opgaan en stortte zich op het trainen van een bescheiden voetbalploegje bij hem in de buurt.
In 2020 viel het kwartje - of de dollar - dan eindelijk de juiste kant op. Toen won de Amerikaan het grote lot met de verkoop van zijn sportstreamingsdienst.
Sindsdien verzamelt Textor voetbalclubs als ware het Pokémonkaarten. Zo heeft de Amerikaan onder meer Lyon (Frankrijk), Botafogo (Brazilië) en Premier League-club Crystal Palace in de portefeuille zitten.
Braziliaanse enclave
De promotietitel van RWDM heeft een groen-geel randje.
De Amerikaanse investeerder bracht in zijn zog heel wat Braziliaanse spelers mee naar Brussel.
Zo had de ploeg uit Molenbeek dit seizoen 9 sambavoetballers op de loonlijst staan.
Toch deed coach Vincent Euvrard vooral een beroep op oudgedienden uit de Jupiler Pro League.
Misschien doen de namen van Obbi Oulare, Alexis De Saert en Glenn Claes een belletje rinkelen.
Voor de goals rekent RWDM dan weer op zijn topschutter Mickael Biron. De huurling van KV Oostende legde er dit seizoen al 15 in het mandje.
Zouden ze zich bij de kustploeg al in de haren krabben?
De chauffeur van de Hazards
Een Hazard in topvorm, ze zijn tegenwoordig dun bezaaid op de Europese voetbalvelden.
Toch hebben ze er aan het Edmond Machtensstadion met Kylian Hazard eentje rondlopen.
Zijn statistieken spreken voor zich. In de laatste 9 wedstrijden deed Kylian Hazard 6 keer de netten trillen en vond hij 7 keer een ploegmaat.
De jongere broer van Thorgan en Eden werd bij Cercle Brugge te licht bevonden, maar komt dit seizoen tot wasdom bij RWDM.
Misschien zit teammanager Michael Marcou daar wel voor iets tussen.
Marcou coachte vroeger de jeugd bij Braine, de club waar het allemaal begon voor de Hazards, en speelde op wedstrijddagen zelfs taxi.