Ga naar de inhoud
Croky Cup
speeldag 1

Ratko Svilar, de bekerheld van Antwerp in 1992: "Ik kuste de ref, zo blij was ik"

 za 29 april 2023 14:45
Ratko Svilar
Ratko Svilar stopt de beslissende penalty van wijlen Lei Clijsters.

De bekerfinale van zondag is een heruitgave van de legendarische editie van 1992, toen Antwerp de beker won na verlengingen (2-2) en 22 strafschoppen (9-8). Doelman Ratko Svilar was de held van de dag met drie gestopte penalty's en een omgezette strafschop. "Ik hoop dat Antwerp het nu in 90 minuten kan afmaken", zegt hij.

Ratko Svilar heeft geen geheugensteuntje nodig: hij weet nog elk detail van de bekerfinale van 1992. Geen wonder, want de dan 42-jarige doelman was de uitblinker tegen KV Mechelen.

 

"Van de elf penalty's pak ik er drie", glimlacht Svilar. "Op het einde scoor ik een strafschop en stop ik eentje van Lei Clijsters."

 

Dat Svilar een strafschop kon pakken, had hij dan al eens in de Europacup getoond tegen Glenavon FC. "Daar pakte ik de eerste drie penalty's. Meestal koos ik de juiste hoek en stopte ik de bal. Bij een strafschoppenreeks komt veel geluk kijken, maar de strafschopnemers voelen meer druk."

 

In het feestgedruis gaf Svilar de scheidsrechter een smakkerd. "Omdat hij een toffe, aardige kerel was", lacht de doelman. "Nee, hij stond gewoon het dichtst bij mij. Ik was blij en kuste hem."

We waren allemaal helden. We speelden allemaal een grootse match.

Ratko Svilar

Svilar noemt zichzelf niet de held van de dag in 1992. "We waren allemaal helden. We speelden allemaal een grootse match. We speelden voor de supporters, voor de club, voor het team en voor de coach."

 

"We hebben het gevierd in de kleedkamer, daarna in de bus, daarna in het stadion en dan nog eens in het centrum van Antwerpen."

 

"Het was heel leuk: we hebben gezongen, gedanst. Het was een hele leuke nacht."

Nico Claessen en Hans-Peter Lehnhoff
Antwerp-spelers Nico Claessen en Hans-Peter Lehnhoff met de Beker van België.

"Ik hoop dat Antwerp nu kan winnen in 90 minuten"

Ratko Svilar hoopt alvast dat Antwerp nu opnieuw aan het langste eind trekt in de bekerfinale tegen KV Mechelen. "Ik hoop dat Antwerp nu kan winnen in 90 minuten, niet na verlengingen en strafschoppen."

 

"Het zal een moeilijke wedstrijd worden, want KV Mechelen gaat alles proberen. Antwerp heeft wel een beter team, maar ze moeten alles geven, want de anderen willen ook de beker winnen."

 

En voor de doelman hoeft het niet te stoppen bij bekerwinst. "Ik hoop dat Antwerp ook de competitie wint. Ik hou nog steeds van de club. Als ik in België ben, ga ik soms nog eens kijken in het stadion."

 

Met Jean Butez heeft Antwerp in elk geval nu ook weer een oerdegelijke doelman tussen de palen staan. "Een heel goede keeper", beaamt Svilar. "Hij blijft maar groeien. Maar ook de defensie is goed en ze hebben een goede coach."

Gerelateerd: