Ga naar de inhoud

Demi Vollering blikt terug op triple: "Ik was zondag stuk nerveuzer dan normaal"

 wo 26 april 2023 13:59
" "
3 keer Vollering de voorbije week: Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Dé vrouw van het voorjaar is Demi Vollering. Na haar triomf in de Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen maakte ze ook de Ardennen-triple Amstel-Waalse Pijl en L-B-L waar. Ze is nog maar de 2e vrouw die dat drieluik in hetzelfde jaar op zak steekt.

Vollering had in 2021 ook al Luik-Bastenaken-Luik gewonnen, ze wist dus dat ze het kon. "In mijn jaarplan vooraf lag de focus heel erg op de Amstel", gaf ze toe in een uitgebreid gesprek met De Tribune. "Dat was het grote doel, maar de Waalse Pijl en Luik zijn ook heel mooie wedstrijden, waar ik heel erg goed wil zijn."

"Toen ik de Amstel won, was dat een heel lekker gevoel. De Waalse Pijl was eigenlijk een beetje een bonus en daarna wilde ik het in Luik natuurlijk heel graag afmaken." Enkel haar trainster Anna van der Breggen kon die triple al eens realiseren, in 2017.

 

Het was een ongewone situatie voor Vollering. "Het is een kans die je niet heel vaak krijgt en dan wil je die met alle macht grijpen. Ik was een stuk zenuwachtiger dan normaal. Ik sliep de avond voor Luik ook slechter."

"Want het gevaar kan in zo'n klein hoekje schuilen. Er kan zoveel gebeuren in de koers, je kan vallen, lek rijden... Er kan zoveel fout gaan. Ik probeerde me vooral te focussen op wat ik wel onder controle had."

Zoals al het hele seizoen kon ze ook nu weer rekenen op een geweldige ploeg, SD Worx, die volop in haar geloofde: "Dat is heel fijn. Omdat je zo nerveus bent, voel je je niet helemaal heel goed. Dan ben je soms wat misselijk in een wedstrijd. Toen ik dat tegen die meiden in de koers zei, zeiden ze: "Het komt goed, Demi, je bent supergoed.""

"Die waren zo vol vertrouwen in mij. Dat doet ook heel erg veel met me. Ze werkten ook heel hard voor mij en dan wil je het ook voor hen afmaken."

Omdat je zo nerveus bent, ben je soms wat misselijk in de wedstrijd. De meiden zeiden me: "Het komt goed, Demi." Dat doet erg veel voor me.

Demi Vollering

Haar geheim? "Aan alle kanten een procentje bijgezet"

Vollering zei het eerder dit jaar al. De 26-jarige Nederlandse was al een topper de voorbije jaren, maar wat was haar geheim voor haar sterke voorjaar? "Ik heb een extra stap gezet, aan alle kanten heb ik een procentje bijgezet."

Ze verklaart zich nader: "Ik ben een klein beetje meer gaan trainen. Je kan natuurlijk niet in een keer heel veel extra gaan trainen. Je moet dus ook rustig blijven. Het is een combinatie van alles: meer trainen, mentaal sterker geworden, wat meer overhebben in koers, waardoor je betere beslissingen in de wedstrijd kunt nemen, dus ook tactisch beter."

"Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik er nu iedere keer met de winst vandoor ga."

En de samenwerking met Van der Breggen werpt natuurlijk ook haar vruchten af: "Dat gaat heel goed. Ze benadrukt dat ik moet vertrouwen in mezelf."
 

En of ze dat kan. De blik gaat nu naar de Tour Femmes, daar werd ze vorig jaar tweede achter Annemiek van Vleuten, die ze dit jaar dus telkens klopte.

Beluister het volledige interview met Vollering in De Tribune vanaf 33'45"

Gerelateerd: