Ga naar de inhoud

Maak kennis met de 3 koersbroers Kulset: "Johannes wint de Tour, Sindre de Giro en ik de Vuelta"

 do 27 april 2023 09:37
Kulset
Van links naar rechts: Johannes, Sindre en Magnus Kulset.

Twee broers die voor dezelfde ploeg rijden, is lang geen uitzondering, maar drie broers, dat is wel heel speciaal. Sindre, Magnus en Johannes Kulset verdedigen dit jaar alle drie de kleuren van Uno-X. Sporza maakte met hen kennis tijdens de Tour of the Alps en leerde over hun steile ambitie en waarom zowel zij als Noorwegen veel aan hun vader te danken hebben.

Wielerminnende (rijke) papa, wielergekke zonen

In de jaren 60 en 70 waren er ooit de legendarische Zweedse Pettersson-broers, die alle vier op het allerhoogste niveau koersten. In buurland Noorwegen lijkt nu een nieuwe dynastie ontstaan.

Kristian Kulset is de oudste van de 4 broers, maar hij besloot afgelopen jaar om er op zijn 27e mee te stoppen. Toch heeft Uno-X met Sindre Kulset (24), Magnus Kulset (22) en Johannes Kulset (19) nog 3 andere koersbroers. Ze stonden met hun drietjes aan de start van de Tour of the Alps. Renaat Schotte zocht hen op.

"Het klopt dat het niet zo alledaags is, 3 koersende broers", zegt Magnus. "We houden ervan om samen te rijden, voor een Noorse ploeg dan nog."

 

"Uno-X is een team dat anders is dan andere ploegen", vult Sindre aan. "Het is al een familie op zich."

Het Noorse wielrennen vaart er wel bij dat onze vader fan is van de koers.

Sindre Kulset over papa Vegar, de grote baas van Uno-X Mobility

De broers hebben niet alleen een deel van hun genen te danken aan hun vader Vegar. Als grote baas achter Uno-X Mobility zorgde hij ervoor dat de keten van tankstations sponsor werd in de koers en gaf hij zo dus ook zijn eigen zoons onrechtstreeks een zetje.

 

"We hebben superveel geluk dat we een vader hebben die van de koers houdt", zegt Magnus. "Maar de rest van het land heeft net zoveel geluk als wij."

 

Sindre: "Het Noorse wielrennen vaart er wel bij dat hij een fan is van de sport en dat hij denkt dat er met sponsoring geld te verdienen valt voor zijn bedrijf."

 

Toch worden de broers niet voorgetrokken, zo benadrukt de jongste, Johannes. "Onze vader beslist niets in de ploeg. Het is cool dat hij onze passie deelt, maar in de ploeg zelf is dat niet van belang."

Kulset
Sindre Kulset

Een grote ronde voor elke broer

De Kulset-broers willen er alles aan doen om vooral een naam voor zichzelf bijeen te fietsen en niet enkel de zonen van de hoofdsponsor te zijn. Vooral Johannes is een toptalent. Op zijn 19e eindigde hij al 14e in het eindklassement van de Tour of the Alps.

 

"We zijn alle drie klimmers", zegt Sindre. "Alleen heeft Johannes ook nog eens punch, zodat hij op de korte hellingen ook kan uithalen."

 

Johannes: "Het is mijn doel om uit te groeien tot een klassementsrijder. Mijn grote droom is om de Tour te winnen. Of om een ploegmaat aan Tourwinst te helpen."

 

Sindre: "Ik zou het liefst de Giro winnen. Al heb ik daar zeker nog een paar jaar voor nodig."

"Als die andere twee grote rondes al zijn ingenomen, dan kies ik maar de Vuelta", grapt Magnus. "Het zou mooi zijn als we elk één grote ronde konden winnen."

Kulset
Johannes Kulset

Uno-X in de Tour: "Begin maar al te oefenen op al die namen"

Uno-X zal straks ook voor het eerst aan de start van de Ronde van Frankrijk staan. De kans lijkt klein dat een van de Kulset-broers nu al in aanmerking komt om mee te gaan, maar dat neemt niet weg dat ze ermee meeleven.

 

"Op Alexander Kristoff na zullen het allemaal jonge, onervaren renners zijn", weet Sindre. "Het belangrijkste wordt om de kleuren van Uno-X te showen."

 

"Het geel-rood zal zeker niet onopgemerkt blijven", maakt Magnus zich sterk. "We hebben een paar jongens die zeker kans maken op een ritzege en wie weet, zit een top 10 in het algemene klassement er ook in."

 

"De commentatoren kunnen dus maar beter nu al beginnen te oefenen op al onze namen, want dat is vaak niet zo simpel", zegt Magnus, duidelijk de lolbroek van de familie.

En wie het in de koers wil maken, komt dan onvermijdelijk Sporza tegen. Gelukkig kennen ze de witte S met groene bol al. "Ik heb ooit contact gehad met iemand van bij jullie, een zekere Hannes (cabinefluisteraar Hannes Tahon, red). Dat was een leuke kerel." 

Kulset
Magnus Kulset