Ga naar de inhoud

Nina Sterckx is blij met EK-zilver in nieuwe gewichtsklasse: "Lichaam heeft nog tijd nodig om zich aan te passen"

 di 18 april 2023 07:00
Nina Sterckx acteert in de -59 kg.
Nina Sterckx in actie op het EK gewichtheffen in Armenië.

Nina Sterckx (20) veroverde gisteren een zilveren medaille op het EK gewichtheffen in de klasse tot -59 kilogram. Straf, want 5 maanden geleden deed ze op het WK nog mee in de categorie tot 49 kilogram. "Het is nog niet beslist in welke categorie ik zal uitkomen op de Spelen van Parijs", zegt Sterckx. "Dat bekijken we na de kwalificatieperiode."

De beslissing om de categorie tot 55 kilogram uit het olympische programma te schrappen had grote gevolgen voor Nina Sterckx. Want plots moest ze op zoek naar een nieuwe gewichtsklasse.

 

Sterckx heeft 2 opties: meedoen in de -49 kg of in de -59 kg. Twee gewichtsklassen, die ze in de kwalificatieperiode wou uittesten.

"Ik wou 1 wedstrijd meedoen in de klasse tot 49 kg, de andere wedstrijden zou ik afwerken in de -59 kg. Met als doel: zo hoog mogelijk staan op de olympische ranking van beide categorieën."

 

Op het WK 5 maanden geleden werd Sterckx 6e in de categorie tot 49 kilogram. Ze moest toen in 3 weken tijd 6 kilogram afvallen. "Dat was heel zwaar", zegt Sterckx.

 

Sinds dat WK lag de focus op kilo's bijwinnen. "Dat doen we door meer volume en herhalingen in mijn training te steken. Zo zorgen we ervoor dat de kilo's die erbij komen echte spieren zijn,"

 

Dat heeft op het EK in Armenië meteen zijn vruchten afgeworpen. Sterckx won gisteren zilver op het EK in de klasse tot 59 kilogram.

 

"Die zilveren medaille is heel mooi, want mijn lichaam heeft nog tijd nodig om zich aan te passen aan mijn nieuwe gewichtsklasse."

"Moeilijk om WK-ambities te bepalen"

In welke gewichtsklasse Sterckx op de Spelen in Parijs zal uitkomen, staat dus nog niet vast.

 

"In april 2024 is de kwalificatieperiode voor de Spelen afgelopen."

 

"Als ik dan hoog genoeg sta op de olympische rankings van beide gewichtklassen (-49 kg en -59 kg) en dus geselecteerd ben in beide categorieën, zullen we kijken in welke klasse ik het hoogst kan eindigen in Parijs."

 

Maar voorlopig focust Sterckx dus op de categorie tot 59 kilogram. Haar volgende grote afspraak in die klasse is het WK in september in Saudi-Arabië.

 

"Het is moeilijk om te bepalen wat mijn doelstellingen op dat WK zullen zijn. Want mijn lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de de gewichtsklasse tot 59 kg", onderlijnt Sterckx nog eens.

Gerelateerd: