De Nederlandse schaatsbond KNSB wil buitenlandse schaatsers in Nederlandse commerciële teams verbieden en dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij schaatsploeg IKO, waar ook Bart Swings deel van uitmaakt. Het team overweegt juridische stappen, want de maatregel lijkt in strijd met de Europese wetgeving.
De KNSB besloot dinsdag dat schaatsers die op een afstand bij de top 8 van de wereld of top 4 van Europa horen vanaf volgend jaar niet meer kunnen uitkomen voor een Nederlandse ploeg.
De bond is van mening dat de buitenlandse schaatsers te veel profiteren van het hoge niveau en de faciliteiten bij de Nederlandse teams. Het zinde Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, bijvoorbeeld niet dat de Belg Bart Swings vorig jaar bij de Winterspelen van Peking de massastart won.
Swings komt uit voor de Nederlandse schaatsploeg IKO en zou dus getroffen worden door de beslissing van de KNSB. Bij IKO zelf zijn ze niet te spreken over de maatregel.
Wij worden hier als team het hardst door geraakt, maar het lijkt haast wel een actie gericht tegen België.
"Ik kan de argumentatie niet volgen", reageert trainer en medeoprichter Martin ten Hove. "Het is juist zo dat schaatsers in onze ploeg profiteren van de samenwerking met een topper als Bart. Wij worden hier als team het hardst door geraakt, maar het lijkt haast wel een actie gericht tegen België."
De schaatscoach doelt daarmee, naast Swings, op de twee succesvolle Belgische shorttrackers Stijn en Hanne Desmet. Ook zij mogen komend seizoen voor het laatst met het Nederlandse team meetrainen.
Ten Hove begrijpt dat Nederland bij de Winterspelen weer net zoveel medailles wil winnen als in 2014 in Sotsji, toen met 24 plakken een record werd verbroken. "Maar ik zou het chiquer vinden als je je als land op jezelf focust. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat Nederland de massastart wel op eigen kracht wint?"
"Nederlandse schaatsbond kan buitenlanders niet zomaar verbieden"
Over de beslissing van de KNSB is het laatste woord nog niet gezegd, zoveel is duidelijk. "Alle commerciële teams zijn hier op tegen. We hopen dat we dit besluit in goed overleg met de KNSB nog kunnen terugdraaien. Als dat niet lukt, willen we stappen ondernemen. Een advocaat kijkt voor ons nu naar de zaak en is het een en ander aan het uitzoeken", zegt Martin ten Hove.
De schaatscoach betwijfelt of het besluit van de KNSB juridisch standhoudt. "De huidige licentieovereenkomst hebben de KNSB en de commerciële ploegen gezamenlijk bedacht. Daar staat in dat bij elke ploeg maximaal twee buitenlandse schaatsers onder contract mogen staan."
"Wij begrijpen ook wel dat het voor Nederland niet wenselijk is hier een team vol Japanners naartoe te halen. Daarnaast vraag ik me af of je dit arbeidsrechtelijk wel kunt maken. Dat je mensen buiten de top 8 wel mag toelaten en mensen binnen de top 8 niet."
Het verwondert enigszins dat de Nederlandse schaatsbond deze - a priori duidelijke - discriminatie toch wil doorvoeren.
Sven Demeulemeester, advocaat bij Atfield gespecialiseerd in arbeidskwesties, treedt Van Hove bij in een reactie aan Sporza. "De Nederlandse schaatsbond kan uiteraard niet zomaar verbieden dat buitenlandse schaatsers nog voor Nederlandse teams rijden", klinkt het.
"Er is sowieso ook een economische component aanwezig, want de Belgische schaatsers verdienen geheel of gedeeltelijk hun brood met schaatsen, waardoor je al snel een inbreuk hebt op het vrij verkeer van werknemers (indien de schaatsers een arbeidsovereenkomst zouden hebben) dan wel diensten (indien de schaatsers op zelfstandige basis prestaties leveren)."
"Het verbod op discriminatie op grond van nationaliteit behoort tot de essentie van de interne markt en dus het EU-recht. Wellicht heeft de Nederlandse sportkoepel, NOC*NSF, vooral een probleem met het financieren van "Belgisch" of meer algemeen "buitenlands" succes met Nederlandse middelen, maar het EU-recht is zeer beschermend naar andere EU-onderdanen toe."
"Veel van de oudste precedenten in het EU-recht, gaande van zaak Bosman in het voetbal en de zaak Deliège in het judo, hebben betrekking op discriminatie op grond van nationaliteit en maken duidelijk dat dergelijke discriminatie niet kan. Het verwondert enigszins dat de Nederlandse schaatsbond deze - a priori duidelijke - discriminatie toch wil doorvoeren."