Mathieu van der Poel of Wout van Aert. Wie is nu dé grote favoriet voor Parijs-Roubaix? Volgens vader Adrie is het de Belg, maar daar gaat zijn zoon niet mee akkoord. In een gesprek met zijn ploegleiding wikt en weegt hij zijn kansen: "Als ik dezelfde benen heb als in de Ronde, moet ik meedoen voor winst."
"Wout niet favoriet, maar Roubaix ligt hem beter"
Mathieu van der Poel is het eens met Wout van Aert. "Dat hij niet dé absolute topfavoriet is, is wel duidelijk", zegt de Nederlander in een gesprek dat de ploeg in elkaar knutselde ter vervanging van een persconferentie.
Ziet Van der Poel zichzelf dan als de grootste kanshebber? "De benen zijn vrij oké", oordeelt hij. "In de Ronde en Scheldeprijs voelde ik me al vrij goed. De Ronde ligt me wel beter dan Roubaix, maar als ik dezelfde benen heb, moet ik mee kunnen doen voor winst."
Al wil de renner van Alpecin-Deceuninck daarmee geen prik uitdelen aan Van Aert. "De ene was misschien al iets beter dan de andere vorige week, maar dit is een andere wedstrijd. Ik denk dat het Wout ook wat beter ligt dan de Ronde van Vlaanderen."
"Bij Roubaix zijn er wat meer kanshebbers, omdat er wat geluk bij gemoeid is. Toch zijn het de namen die iedereen verwacht: ook Ganna, Küng, Pedersen, Asgreen en Lampaert denk ik meteen aan. Maar er kunnen meer renners de wedstrijd winnen."
Ik doe minder wedstrijden, dus is het makkelijker om elke keer tot het gaatje te gaan.
Van Aert verkende op kletsnatte kopjes, Van der Poel voelde iets drogere kasseien onder zijn wielen. "Al vind ik de natte editie wel leuker", zegt die laatste.
"Dat is natuurlijk niet zonder risico, maar Roubaix is altijd hectisch. Volgens de weersvoorspelling zou het hier en daar nat kunnen liggen, maar we zullen grotendeels over droge kasseien dokkeren."
Nog een risico: door onoplettendheid uit het peloton geschud worden, zoals vorige week. "Dat was mijn eigen fout. Eentje dat we als ploeg absoluut moeten vermijden."
Van der Poel geniet duidelijk meer van het voorjaar, omdat zijn rugproblemen van de baan zijn. "Het is fijner om zonder pijn op de fiets te zitten. Ik doe ook minder wedstrijden, dus is het makkelijker om elke keer tot het gaatje te gaan."
"Mensen vergeten dat soms, maar ons seizoen duurt erg lang. Van het WK veldrijden tot Roubaix is bijvoorbeeld één blok." Daarna kiest hij dan ook niet voor de Amstel of Luik-Bastenaken-Luik, maar voor rust, hoogtestages en de Ronde van Zwitserland.
"Dat allemaal om op mijn best te zijn voor de Tour, het volgende grote doel na Roubaix."