Ga naar de inhoud

IOC is voorstander om Russen opnieuw toe te laten, maar hakt geen knoop door over Spelen

 di 28 maart 2023 17:10
Staan er in 2024 opnieuw Russische atleten op de Spelen?

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) pleit ervoor om Russische en Wit-Russische atleten opnieuw toe te laten tot internationale competities, zolang ze de oorlog in Oekraïne niet actief hebben gesteund. Een beslissing over de Spelen in Parijs in 2024 viel er evenwel nog niet.

IOC-baas Thomas Bach had eerder al laten uitschijnen dat deelname van Russische en Wit-Russische atleten opnieuw mogelijk moet zijn. 

 

Hij neemt onder meer het wielrennen als voorbeeld, waar Russische atleten al mogen deelnemen als ze niet voor een Russische wielerploeg uitkomen. "Nergens hebben zich incidenten voorgedaan", opperde Bach.

 

Tijdens een driedaagse vergadering in Lausanne lag het heikele onderwerp opnieuw op tafel, maar grote knopen werden er nog niet doorgehakt.

 

Het Uitvoerend Comité bevestigde wel de steun aan Oekraïense atleten en benadrukte dat de sancties tegen de Russische en Wit-Russische regeringen overeind blijven. Internationale sportevenementen in Rusland zijn uit den boze.

 

Maar het IOC is wel voorstander van de terugkeer van Russische en Wit-Russische atleten op het internationale toneel, onder bepaalde voorwaarden. Zo zouden ze mogen deelnemen onder neutrale vlag, zolang ze de oorlog in Oekraïne niet actief hebben gesteund.

 

Atleten zouden ook alleen mogen deelnemen "op individuele basis". Russische teams worden nog altijd geweerd. Dat zijn de aanbevelingen voor internationale federaties en wedstrijdorganisatoren.

 

Over de Olympische Spelen in Parijs in 2024 en de Olympische Winterspelen in Cortina d'Ampezzo is evenwel nog geen beslissing genomen. Het IOC houdt zich het recht voor om daar "op een gepast moment" knopen over door te hakken. 

 

Onder meer Oekraïne, Polen en de Baltische staten hebben er al mee gedreigd de Spelen te zullen boycotten als het IOC het licht op groen zet voor Russen en Wit-Russen om er in Parijs bij te zijn.

"Een klap in het gezicht van de Oekraïners"

De aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is "een klap in het gezicht van de Oekraïense atleten", was de eerste reactie van de Duitse minister van Sport.

"De internationale sport moet de brute aanvalsoorlog van Rusland duidelijk veroordelen. Dat kan alleen door Russische en Wit-Russische atleten volledig uit te sluiten", zei Nancy Faeser in een verklaring.

 

Ook de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken sprak van "een dag van schande". 

 

"Welke positieve dingen zijn er aan Russische zijde gebeurd om zijn atleten weer aan wedstrijden te laten deelnemen? Sinds Boetsja, Irpin, Hostomel! Sinds de dagelijkse bombardementen op burgerlocaties! Dit is een dag van schande voor het IOC!" schreef Piotr Wawrzyk op Twitter.

Gerelateerd: