Ga naar de inhoud

Met Karel Geraerts krijgt weer de coach van Union de Trofee Raymond Goethals

 ma 27 maart 2023 12:56
" "
Karel Geraerts volgde Felice Mazzu op bij Union. Mazzu won de trofee vorig seizoen.

Karel Geraerts heeft de Trofee Raymond Goethals 2022 gekregen, de prijs die de voetbaltrainer beloont wiens werk het meest dat van de legendarische Belgische coach weerspiegelt. Geraerts (41) is in zijn 1e jaar als hoofdcoach met Union bezig aan een topseizoen. Hij kreeg de voorkeur op Wouter Vrancken (Genk) en Carl Hoefkens (ex-Club Brugge).

Voor het tweede jaar op een rij krijgt de coach van Union de trofee, die sinds 2011 uitgereikt wordt om de flamboyante Goethals, overleden in 2004, te eren. Bijgenaamd "De Tovenaar" is Goethals de enige Belgische coach die de Champions League kon winnen, in 1993 met Marseille.

Felice Mazzu won vorig jaar de trofee na het knappe seizoen van promovendus Union, met Karel Geraerts is zijn T2 van toen de volgende op de erelijst. Bij zijn eerste opdracht als hoofdcoach bevestigt Geraerts in eigen land én in Europa.

Na het vertrek van Mazzu naar Anderlecht nam Geraerts over bij de vicekampioen. Ook nu staat Union 2e in de Jupiler Pro League, in de beker haalde het de halve finales en in de Europa League staat het bij de laatste 8.

Geraerts kreeg de voorkeur op Vrancken, die met Genk aan de leiding staat van onze competitie, en Hoefkens, die Club Brugge naar de 1/8e finales van de Champions League loodste. In de beker en de competitie liep het minder, waarop hij zijn C4 kreeg.

"Trots op deze prijs, er zijn veel andere Belgische topcoaches"

Na zijn overwinning was Karel Geraerts heel trots. Hij had er dan wel stiekem op gehoopt, toch was het volgens hem geen sinecure om de trofee te winnen.

 

"Het valt me namelijk op hoeveel goede, jonge coaches we tegenwoordig hebben in België", legt Geraerts uit.

 

"Dan denk ik aan trainers zoals Wouter Vrancken, Hein Vanhaezebrouck, Vincent Kompany, in de lagere reeksen Wim De Decker en Stijn Stijnen, noem maar op. Dat is toch iets om trots op te zijn en dat maakt het een hele eer om deze prijs te winnen." 

 

Een andere Belgische coach die Geraerts zeker wou vermelden, is Felice Mazzu. Hij won vorig jaar nog de Trofee Raymond Goethals, Geraerts was toen zijn assistent. 

 

Geraerts is nu ook de opvolger van Mazzu als Laureaat van de Trofee Raymond Goethals. Dat heeft hij vooral te danken aan 2 zaken: "Eerst en vooral is het belangrijk om jezelf te blijven, dat heb ik altijd gedaan." 

 

"Op de 2e plaats, en daar blijf ik bij, is het uiterst belangrijk om je geloofwaardigheid naar de spelersgroep te behouden. Die heb je maar 1 keer en kan je maar 1 keer gebruiken. Op die manier verdien je het respect van een ploeg." 

"Kampioenschap en Europa League even belangrijk"

Geraerts is dan wel heel trots op deze individuele onderscheiding, toch primeert voor hem steeds het ploegbelang. De jonge coach geeft aan dat hij zijn trofee zonder twijfel zou inruilen voor een prijs met Union. 

"Daar werk je een heel jaar samen met een volledig team naartoe. Dan is het uiteraard mooier om dat teamwerk verzilverd te zien worden." 

Een prijs pakken met Union behoort dit seizoen zeker tot de mogelijkheden. De Brusselse club bereikte de kwartfinales van de Europa League en staat 2e in de Belgische competitie, op 3 punten van leider KRC Genk.

 

Welk doel primeert voor Geraerts? 

"Ze zijn voor mij allebei een prioriteit", benadrukt hij. "Ik kan geen competitie hoger plaatsen dan de andere. Samen met de ploeg willen wij zowel in Europa als in de titelstrijd zover mogelijk raken."

Ook El Khannous gelauwerd

Met de Prijs Dominique D'Onofrio werd nog een tweede onderscheiding uitgereikt. Die is bestemd voor de beste debutant in de Jupiler Pro League en viel te beurt aan Bilal El Khannous van Genk.

De jury van de 2 prijzen bestaat uit voormalige coaches van de Rode Duivels, voormalige winnaars van de trofee, scheidsrechters en leden van de organisatie van de award.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: