90.000 toeschouwers voor een finale, daar kunnen de meeste competities alleen van dromen. Toch slaagde de Kings League daarin bij haar eerste poging. De nieuwe competitie, met Gerard Pique als bedenker, groeide in geen tijd uit tot een begrip in Spanje door een combinatie van voormalige supersterren en gekke regels.
Kosmos, het bedrijf van Gerard Piqué, deinst er niet voor terug om sportcompetities grondig onder handen te nemen. Bij de Davis Cup draaide het weinig succesvol uit: na 5 jaar werd de samenwerking stopgezet.
Maar met de Kings League, een 7-tegen-7-competitie waarin ex-voetballers en streamers het tegen elkaar opnemen, lijkt Piqué wel in de roos te hebben geschoten.
Zondag was Camp Nou het decor van de eerste finale en het stadion van Barcelona was meteen volledig uitverkocht, goed voor 90.000 toeschouwers. Ook online volgde een half miljoen mensen het event.
Neymar en Ronaldinho als promotors
De kans bestaat dat u nog nooit van de Kings League hebt gehoord, maar in Spanje is het ongelofelijk populair.
Braziliaanse supersterren zoals Ronaldo, Ronaldinho en Neymar wilden de finale niet missen en waren zondag aanwezig in het stadion waar ze ooit schitterden.
Ronaldinho maakte eerder bekend dat hij in het project stapt en volgend jaar zijn eigen team zal hebben, nu volgt ook Neymar zijn voorbeeld.
De Kings League maakte dat op spectaculaire wijze bekend. In de aankondigingsvideo "kidnapte" Neymar zijn voormalige ploegmaat Gerard Pique, de grote man achter het project. Hij wilde de Spanjaard alleen vrijlaten in ruil voor een eigen team.
Grote namen, alternatieve regels
Waarom is de Kings League zo'n succes?
Het concept is eenvoudig. De gloednieuwe competitie bestaat uit 12 ploegen die strijden om de titel.
Elk team wordt geleid door een "beroemdheid": zo zijn onder meer voormalige topspelers Sergio Aguëro en Iker Casillas voorzitter, net als populaire streamers zoals TheGrefg en Ibai llanos. Zij mochten zelf hun ploeg samenstellen, onder meer Chicarito en Capdevila zijn van de partij.
Sinds januari kwamen de teams van 7 spelers elke zondag samen nabij het vliegveld van Barcelona. Voor de Final Four verhuisde het event naar het legendarische Camp Nou.
Naast de bekende namen, spreken vooral de andere spelregels het grote publiek aan.
Zo verloopt de aftrap in een rush, net als bij het waterpolo. Teams mogen onbeperkt wisselen en een kaart betekent minuten op de strafbank zitten, zoals in het hockey.
Wat wel gelijkloopt: er is een VAR, maar die raadplegen de spelers zelf.
Super Bowl als inspiratie
Voor de finale werden kosten noch moeite gespaard. Het publiek werd getrakteerd op concerten, shows en enkele opvallende gasten.
De organisator had duidelijk inspiratie opgedaan bij de Super Bowl, de immens populaire finale van de Amerikaanse NFL.
Zo was er, net als in de Super Bowl, een liveshow tijdens de rust. Voorzitter Piqué presenteerde ook een show, waarin ex-ploegmaats David Villa, Sergio Agüero en Ronaldinho aan bod kwamen. Zelfs Joan Laporta, voorzitter van FC Barcelona, was aanwezig.
Voor de volledigheid: het was uiteindelijk "El Barrio", de ploeg van sportjournalist Adri Contreras, die de finale kon winnen en daarmee de eerste kampioen van de Kings League werd.