Ga naar de inhoud

De onverwachte troefkaart van Tedesco: Dodi Lukebakio treedt uit de schaduw bij de Duivels

 vr 24 maart 2023 22:47

Gewisseld in minuut 60, maar toch lachte Dodi Lukebakio de tanden bloot. Was zijn knalprestatie met twee assists zijn definitieve doorbraak bij de Rode Duivels? Domenico Tedesco heeft er alvast meteen een troefkaart bij. Wat een beetje vertrouwen niet kan doen... "En dit was nog maar het begin", glunderde hij achteraf.

Een trainerswissel komt altijd met winnaars en verliezers. Na amper één match onder Domenico Tedesco mag het duidelijk zijn dat Dodi Lukebakio tot het eerste kamp hoort.

 

De aanvaller was de grote verrassing van de Duitser bij de aftrap. Hij bedankte voor het vertrouwen met twee knappe assists voor recordschutter Romelu Lukaku - als visitekaartje voor de nieuwe bondscoach kan het tellen.

 

"Ik voelde mij vrij", blikte Lukebakio achteraf terug. "Zeker omdat ik vooraf veel vertrouwen kreeg van de trainer. En dit is nog maar het begin, want ik heb nog niet al mijn kwaliteiten getoond."

 

Nu al toonde Lukebakio, die de gevaarlijke acties vol lef opstapelde, meer dan in zijn vorige vijf interlands onder Roberto Martinez samen.

 

Geen verrassing: de Spanjaard was nu eenmaal niet de grootste believer van Lukebakio, tot ongeloof en verdriet van de Hertha Berlijn-sterkhouder.

 

Dan kan je moeilijk uitblinken...

 

Onder meer zijn niet-selectie voor het WK in Qatar was een zware klap: "Ik ga niet liegen: ik had verwacht dat ik erbij zou zijn", zuchtte Lukebakio daarover. "De coach zei dat ik uit de boot viel omdat ik niet veel kwalificatiematchen gespeeld had"

Eindelijk een constante?

Tedesco gelooft schijnbaar wel onvoorwaardelijk in de kwaliteiten van de Brusselaar.

 

Zijn statistieken bij Hertha Berlijn dit seizoen - 10 goals en 2 assists - kunnen dan ook weinig andere internationals op dit moment voorleggen.

 

De gelijkenis met de Rode Duivels: daar toont zijn coach Sandro Schwarz eveneens veel vertrouwen in hem. Zeker in de eerste helft van het seizoen.

 

"En hij is eerlijk tegen me", vertelde Lukebakio daarover in HLN. "Dat vind ik belangrijk. Complimenten moeten gemeend zijn. Met Mark van Bommel (zijn voormalige coach bij Wolfsburg, red.) had ik ook zo’n band."

Ik vind het belangrijk dat trainers eerlijk tegen me zijn. Complimenten moeten gemeend zijn.

Dodi Lukebakio in HLN

Het is lang niet met iedere trainer het geval geweest. Naast Martinez klikte het ook niet met iedere clubcoach die zijn carrièrepad kruiste.

 

Vooral in zijn grillige beginjaren durfde het al eens botsen. Na een hattrick tegen Bayern München had Lukebakio het enkele weken later al verkorven bij zijn coach.

 

“Dodi is te veel gehypet”,  klaagde die toen. "Hij provoceert zijn tegenstanders, het publiek en zelfs scheidsrechters. Ik laat dit niet zomaar passeren.”

 

Bij Anderlecht had René Weiler eveneens moeite om Lukebakio met de voeten op de grond te houden na enkele goeie prestaties.


Wellicht verklaart het mee dat Lukebakio op zijn 25e al zeven ploegen op zijn CV heeft.

 

Enkele jaren ouder (en wijzer) lijkt de Rode Duivel bij Hertha Berlijn de constante in zijn carrière gevonden te hebben. Nu dus ook onder Tedesco bij de nationale ploeg?

 

Het eerste uur was alvast veelbelovend.

Gerelateerd: