Ga naar de inhoud

Vandenbempt looft trendbreuk Tedesco, maar stelt zich ook vragen: "Meteen controverse is niet slim"

 vr 17 maart 2023 18:02

De eerste selectie van Domenico Tedesco is dankbaar voer voor discussie. Geen Dries Mertens en Axel Witsel, evenmin spelers van Racing Genk. "Ik kan de onvrede van Dimitri De Condé begrijpen", analyseert Peter Vandenbempt.

First things first. De Gouden Generatie van de Rode Duivels lijkt definitief voorbij. Door Dries Mertens en Axel Witsel - twee internationals met ruim 100 caps - thuis te laten, breekt Tedesco met het verleden.

 

Een goeie keuze, volgens Vandenbempt.

 

"Witsel heeft toch grote moeilijkheden om zich staande te houden bij Atlético. Bovendien stond hij te zwemmen op het voorbije WK ... Dan ben je geen oplossing met het oog op de toekomst. Er zijn ook goede vervangers, zoals Amadou Onana."

 

"Voor Dries Mertens geldt hetzelfde. Na een aanpassingsperiode in Turkije was hij beter bezig, maar na de aardbeving heeft hij nog weinig gespeeld. Als we eerlijk zijn vertolkte Mertens de voorbije jaren ook niet meer dan een bijrol. Op het EK al, maar zeker op het voorbije WK. En op zijn positie is er eveneens veel aanstormend talent."

 

"Het zijn dus beslissingen van de logica. Net zoals de keuze om Romeo Lavia voor het eerst op te roepen - een jong talent met een basisplek in de Premier League." 

Ik vind het een goed idee dat Tedesco maar 20 jongens oproept, in plaats van 35 zoals Martinez. Maar hadden twee extra spelers het verschil gemaakt?

Peter Vandenbempt

Toch passeerde de eerste selectie van Tedesco niet helemaal zonder slag of stoot. Vooral bij Racing Genk waren ze misnoegd omdat sterkhouders zoals Mike Trésor en Bryan Heynen compleet gepasseerd worden.

Vandenbempt begrijpt de woede bij de leider: "Hun onvrede vertrekt vanuit twee aspecten: de eigen spelers die niet zijn opgeroepen én bepaalde jongens die er wel bij zijn."

 

"Zo heeft Charles De Ketelaere het toch moeilijk in Italië - al kan je zijn selectie nog verdedigen door zijn intrinsieke talent. Ook Alexis Saelemaekers gaat bij Milan in en uit de ploeg. Dan is er ook nog Dennis Praet, die geen basisspeler is bij een ploeg die onderaan worstelt in Engeland."

 

"Waarom kies je dan niet voor Heynen? Kijk, ik vind het een goed idee dat Tedesco maar 20 jongens oproept, in plaats van 35 zoals Roberto Martinez. Maar hadden twee extra spelers het verschil gemaakt? De bondscoach zorgt dus meteen voor controverse. Ik weet niet of dat wel een goed idee is."

Gerelateerd: