Ga naar de inhoud

Tedesco verrast: Witsel en Mertens niet geselecteerd bij Rode Duivels, wel debutant Romeo Lavia

 vr 17 maart 2023 11:25

Domenico Tedesco durft keuzes maken. Ervaren Rode Duivels Axel Witsel en Dries Mertens ontbreken in zijn eerste selectie voor de nationale ploeg. Southampton-middenvelder Romeo Lavia is de enige debutant. "Axel heeft veel gedaan voor de nationale ploeg, het was een moeilijk telefoontje."

"We hebben een kleine selectie gemaakt om de spelers het gevoel te laten geven dat ze altijd kunnen spelen", vertelt Domenico Tedesco over zijn selectie van slechts 20 veldspelers. "Hoe minder spelers we dan hebben, hoe beter."

 

Daarnaast valt ook de jeugdigheid van de kern op. "Maar we hebben niet op leeftijd geselecteerd. Het was absoluut geen prioriteit om te verjongen."

 

"We hebben puur naar prestaties gekeken. Die zijn goed, dus waarom zouden we hen de kansen niet gunnen?"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Doorselecteren op middenveld

Er zijn dan ook heel wat afvallers op het middenveld, waar Tedesco lijkt door te selecteren. Geen Witsel, Vanaken, Tielemans, Dendoncker of Mertens. "Allemaal logische keuzes", volgens de T1.


"Youri Tielemans zou sowieso deel uitmaken van de selectie, mocht hij niet geblesseerd zijn. Met Dries Mertens heb ik een gesprek gehad in Istanboel waarin ik hem vertelde dat er veel concurrentie is."

 

De afwezigheid van routinier Witsel betekent goed nieuws voor debutant Roméo Lavia. "Hij is hier niet voor het plezier. We willen en moeten winnen tegen Zweden. Ik geloof dat hij er het team bij kan helpen. Bij Southampton is het niet makkelijk voetballen, maar dat doet hij er uitstekend."

Lukaku zijn vorm is geen probleem, hij heeft altijd een impact op de wedstrijd.

Domenico Tedesco

Dat Romelu Lukaku niet veel speelt bij Inter, was voor de bondscoach geen reden om hem niet te selecteren. "Wat ik wel graag zie, is dat hij altijd een impact heeft op de wedstrijd. Zijn vorm is voor ons geen probleem, want hij traint veel en hard. Ik kijk uit naar zijn komst maandag."


Opvallend: als tweede spits koos Tedesco sowieso voor Openda en niet voor Batshuayi, ook zonder die laatste zijn blessure. "Want Loïs Openda is uitstekend bezig. Hij is een ander type dan Lukaku, dus ik wil hem graag bezig zien in het team."

 

Meunier is er dan weer wel bij, ook al zit hij op een zijspoor bij Dortmund. "Omdat hij een rechtsachter is. Mocht hij een middenvelder zijn, was de keuze moeilijker. Bij Club en PSG bouwde hij enorm veel ervaring op. Ik weet dat ik op hem kan rekenen."

selectie rode duivels

12:33

Einde persconferentie.

12:28

Ik heb vier doelmannen geselecteerd. Nummer 1 en nummer 2 zijn duidelijk: Courtois en Casteels. De andere twee wilde ik graag aan het werk zien (Kaminski en Sels).

Tedesco
12:24

Ik heb in Antwerpen een uitstekend gesprek gehad met Toby Alderweireld. Ik voelde toen zijn vuur en ambitie om verder te blijven doen. Ik heb hem nog proberen te overtuigen toen hij twee weken later van gedachten veranderde, maar heb respect voor zijn keuze.

Tedesco
12:20
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:20

Ik vind het zeer jammer dat Batshuayi nu geblesseerd is, maar ik had hem voor zijn blessure al laten weten dat hij er niet bij zou zijn. Ook aan hem heb ik mijn keuze uitgelegd.

Tedesco
12:15

2 Jupiler Pro League-spelers

De bondscoach had in vorige interviews laten optekenen dat er heel wat talent op de Belgische velden blinkt. Toch zijn Debast en Vertonghen de enige spelers uit de Belgische competitie die opgenomen werden in de selectie. 


"Een selectie van 20 spelers is heel beperkt, maar er staan wel heel wat Jupiler Pro League-spelers op onze uitgebreide lijst. De voorbereiding om deze selectie was ook niet heel lang. We blijven ze volgen."

12:15

Het potentieel van Charles De Ketelaere is ontegensprekelijk groot. Een nieuwe atmosfeer zou hem ook deugd kunnen doen.

Tedesco
12:12

Geen Axel Witsel

Tedesco kiest er niet voor om Axel Witsel op te roepen. "De niet-selectie van Witsel heeft niets te maken met zijn leeftijd (34 jaar). Ik ben naar Madrid gegaan om hem mijn keuze uit te leggen. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar hij apprecieerde wel dat ik het hem persoonlijk ben gaan vertellen."


"Hij heeft heel veel voor deze ploeg gedaan. Ik zou er uren over kunnen vertellen. Ik heb hem daar ook gezegd dat het een moeilijke beslissing was, maar de deur blijft gewoon open. Nu wil ik de jongere spelers aan het werk zien. Daarna evalueren we. Ik hoop niet dat hij de handdoek zal gooien."

12:07

Mertens, Tielemans en Batshuayi zijn niet fit. Het is belangrijk dat we nu spelers selecteren die op hun topniveau presteren.

Tedesco
12:05

Het was geen gemakkelijke beslissing om Trésor uit de selectie te laten. Hij presteert uitstekend, maar de concurrentie op zijn positie is moordend.

Tedesco
12:04

We hebben niet naar leeftijd gekeken. Wel naar de vorm en de paraatheid van de spelers. Dat er heel wat jonge spelers in de selectie zitten, is vanwege hun prestaties, niet hun leeftijd.

Tedesco
12:03

De volledige selectie:

De Ketelaere

Debast

Doku

Faes

Kaminski

Lavia

Lukaku

Lukebakio

Mangala

Meunier

Onana

Openda

Praet

Saelemaekers

Sels

Theate

Trossard

Vertonghen

Bornauw

Carrasco

Castagne

Casteels

Courtois

De Bruyne

12:02

Geen Witsel, geen Mertens. Wel Lavia en Mangala.


12:01

We roepen 20 spelers op voor het eerste kamp

Tedesco
11:59

Daar is Tedesco! De bondscoach legt zijn papieren voor zich neer, klaar om zijn eerste selectie met het land te delen.

11:45

Wie keert terug bij selectie?

Nog een vraag: wie maakt zijn retour na een gemist WK? Sebastiaan Bornauw, Orel Mangala, Albert Sambi Lokonga, Divock Origi, Alexis Saelemaekers, Dennis Praet, Thomas Foket, Brandon Mechele en Dodi Lukebakio waren er niet bij in Qatar, maar maken nu wel kans op een selectie. Jason Denayer staat in principe ook op dat lijstje, maar kwam sinds eind vorig jaar niet meer in actie voor Shabab Al-Ahli.

11:42

Wat met Witsel en Meunier?

Nog twee namen met een vraagteken: Axel Witsel en Thomas Meunier. Die eerste is geen vaste basisspeler meer bij Atlético Madrid en ziet jongens als Romeo Lavia stevig op de deur kloppen. Ook Meunier zit in het sukkelstraatje bij Dortmund, want na het WK was hij nog geen enkele keer titularis. Of toch: bij de beloften afgelopen weekend.

11:40

Wie is er straks niét bij?

Minstens even boeiend als de geselecteerden: wie is er straks niét bij? Eden Hazard, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn zekerheidjes na hun internationaal pensioen. Youri Tielemans en Thorgan Hazard stonden de voorbije weken dan weer geblesseerd aan de kant. In principe komen de interlands voor hen te vroeg. Ook achter de namen van Dries Mertens en Jérémy Doku staan vraagtekens. De Leuvenaar ontbrak de voorbije twee duels bij Galatasaray met een kniekwetsuur. Doku viel bij Stade Rennais in het duel tegen Marseille geblesseerd uit.

Gisteren kwam daar ook nog eens Michy Batshuayi bij.