Gianni Infantino blijft FIFA-voorzitter tot 2027 met groot applaus: "Ik houd van jullie"

  Infantino is voorzitter sinds 2016, hij volgde Sepp Blatter op.

  Gianni Infantiono is vanochtend in de Rwandese hoofdstad Kigali herverkozen als voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA). De 52-jarige Zwitser had geen tegenstander en daarom vond de FIFA het niet nodig om over het voorzitterschap te stemmen. Een applaus volstond voor zijn 2e herverkiezing, hij blijft minstens tot 2027 de topman van de mondiale voetbalbond.

  Het mocht dan wel om een formaliteit gaan – de Zwitser had net als in 2019 geen tegenstander, toch waren verschillende landen tegen een verlengd verblijf van Infantino. 

   

  Onder meer Duitsland, Zweden en Noorwegen hadden vooraf aangegeven de herverkiezing van Infantino niet te steunen.  Ook de Belgische voetbalbond (KBVB) toonde zich niet enthousiast. CEO Peter Bossaert was aanwezig op het 73e FIFA-congres in Kigali.

  Met een groot applaus werd de kandidatuur van Infantino bekrachtigd. Hij toonde zich na zijn verkiezing dankbaar en bedankte zijn collega's voor hun steun: "Ik weet dat er heel veel mensen hier zijn die van me houden. Ik weet dat er ook een paar mij haten. Ik hou van jullie allemaal, vooral vandaag natuurlijk."

  Ik weet dat er heel veel mensen hier zijn die van me houden. Ik weet dat er ook een paar mij haten. Ik houd van jullie allemaal.

  Gianni Infantino

  Vooral financiële verwezenlijkingen

  De Zwitser zorgde de voorbije jaren voor een positieve financiële balans bij de FIFA. Tussen 2019-2022 stegen de inkomsten met 18 procent en de reserves met 45 procent.

  De Zwitser pronkte met de cijfers: "Onze inkomsten zijn in de afgelopen 4 jaar gegroeid naar 7,5 miljard dollar, ruim 1 miljard meer dan begroot. Alle aangesloten bonden krijgen nu jaarlijks van de FIFA een bedrag dat 7 keer groter is dan voorheen."

  "Als een CEO zoiets zou doen, zouden aandeelhouders willen dat deze CEO voor altijd blijft. Maar ik ben hier alleen voor de komende vier jaar."

  Verder werd zijn voorbije mandaat gekenmerkt door een aanpassing van het competitieformat voor het WK. Dat werd dinsdag in Kigali nog goedgekeurd. 

   

  Op het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, het eerste dat met 48 in plaats van 32 landen afgewerkt wordt, zullen er in totaal 104 wedstrijden gespeeld worden, een stijging met 40 wedstrijden. Op die manier zullen de ticket- en tv-inkomsten verder stijgen.

  Infantino is sinds 2016 voorzitter van de FIFA, hij volgde toen zijn landgenoot Sepp Blatter op. Hij kan zich in 2027 nog een keer verkiesbaar stellen, omdat zijn eerste termijn, tussen 2016 en 2019, als een interim-periode wordt beschouwd. Een FIFA-voorzitter kan maximaal 3 termijnen van 4 jaar aanblijven.   

  Nog extra toernooien: "Willen en moeten inclusief zijn"

  Kort voor zijn herverkiezing kondigde aan dat de FIFA meer toernooien gaat organiseren. "Soms hoor ik dat er te veel voetbal is. Dat is misschien op sommige plekken zo, maar niet overal", zei Infantino.

  "Lang niet overal in de wereld vinden kwalitatief goede voetbaltoernooien plaats en daar moeten we wat aan doen."

  Eerder op dit congres stelde Infantino de FIFA World Series voor, een toernooi dat om het jaar in maart wordt gehouden. "Vier landenteams van vier verschillende continenten gaan tegen elkaar spelen." Er komt vanaf 2025 ook om de vier jaar een WK voor 32 clubs.

  "De beste teams van de wereld gaan uitmaken welke club de allerbeste wordt", aldus Infantino, die ook van plan is zo'n WK voor vrouwenclubs op te zetten.

  De internationale spelersvakbond FIFPro klaagt nochtans al jaren over de volle speelkalender, die ervoor zorgt dat de topvoetballers amper rust krijgen. "Het is onze taak om competities te organiseren en het voetbal te ontwikkelen", reageerde Infantino, die ervoor wil zorgen dat zoveel mogelijk landen kans hebben om iedere 4 jaar mee te doen aan het WK.

  Het WK voor vrouwen is daarom uitgebreid van 24 naar 32 landen, het WK voor de mannen gaat van 32 naar 48 deelnemende landen. "We willen en moeten inclusief zijn", aldus de voorzitter.

  Onder het bewind van Infantino stegen de inkomsten van de FIFA aanzienlijk.