Ga naar de inhoud

Waarom werd Haaland, die "dubbele hattrick wou", in 63e minuut gewisseld? "Anders zou leven saai worden"

 wo 15 maart 2023 07:27
Erling Haaland
Erling Haaland

Op hetzelfde schavotje als ene Lionel Messi staan, maar nog niet helemaal tevreden zijn. Erling Haaland gaat als een bezetene tekeer in zijn recordjacht. Hij evenaarde de kleine Argentijn met 5 goals in de knock-outfase van de Champions League. "Ach, wat kan ik eraan doen?", moppert hij over zijn vroegtijdige wisselbeurt.

Van 7 maart 2012 is het geleden dat cijfers zó verstomden.

 

Lionel Messi voelde zich niet helemaal lekker voor de 1/8e finale tegen Bayer Leverkusen. Maar met 5 goals in een 7-1-oplawaai geloofde niemand nog iets van dat verhaal na de match.

 

11 jaar en een week later herhaalt een bonkige Noor dat kunstje in de knock-outfase van de Champions League.

Bij Erling Braut Haaland geen spoor van fysieke kwaaltjes. "Hij werkt op en naast het veld erg hard aan zijn lichaam om altijd te presteren op het hoogste niveau", verklapt ploeggenoot Nathan Aké.

In de eerste helft had ik er al twee meer moeten maken. 

Erling Haaland

"Superkrachten? Neen, die heb ik niet", lacht Haaland na de partij. "Mijn kracht is gewoon goals scoren. Ik denk er niet over na, ik doe het gewoon."

 

Dat Pep Guardiola hem naar de bank riep na een uur, was een kleine smet op het recordfeestje van de – nog steeds maar – 22-jarige spits.

 

"Ik vertelde hem nochtans dat ik erg graag die dubbele hattrick wilde scoren. Maar ach, wat kan ik eraan doen? In de eerste helft had ik er al twee meer moeten maken." 

 

"Ik ben blij met 5 goals, hoor. Maar toch wil ik meer", besluit een tevreden en teleurgestelde Haaland. Dat record zal hij (nog even) moeten delen.

Niemand scoorde ooit al 6 keer in 1 CL-duel. Guardiola legde uit waarom hij zijn prijsschutter tegenhield. "Als hij die mijlpaal bereikte, op z'n 22e, zou zijn leven maar saai worden. Nu heeft hij een doel voor de toekomst."

"Als een match gespeeld is, wil ik zo veel mogelijk spelers laten spelen. Haaland evenaarde het record van Messi, maar hij deed het in 60 minuten. Dat is iets anders. Wie weet wat er gebeurd zou zijn als hij 90 minuten speelde?"

Voor de volledigheid: op 21 oktober 2014 maakte Luiz Adriano er ook 5 voor Sjachtar Donetsk bij BATE Borisov, maar dat was in de groepsfase en in een mindere affiche. 

Haaland in 2023, Messi in 2012: beiden goed voor 5 goals.

De Kevin die we kennen

"Er waren voorzetten van Kevin De Bruyne waarop ik alerter moest reageren", ziet Haaland als negatief puntje aan zijn wedstrijd.

 

De spits zag wat zijn trainer wilde bereiken met zijn prikkels voor de wedstrijd: een De Bruyne die schitterde op het hoogste niveau.

 

"Hij was opnieuw de Kevin die we kennen", oordeelt Pep Guardiola. "Bij hem is ritme en dynamiek enorm belangrijk in zijn spel. Dat zat vandaag zeker goed."

 

En dus volgt een goede raad: "Als hij op die manier speelt, is hij onstopbaar. Hopelijk onthoudt hij dat voor de toekomst."

Gerelateerd: