Ga naar de inhoud

Zelfs winter vol ingrijpende veranderingen hield Thiam niet van wereldrecord: "Ze gooide al haar gewoontes om"

 za 4 maart 2023 12:49
Nafi Thiam is een wereldrecord rijker.

Op de afgelopen 10 kampioenschappen goed voor 9 gouden en 1 zilveren medaille. Doe daar nog eens een wereldrecord op de indoor vijfkamp bovenop en je krijgt het indrukwekkende palmares van Nafi Thiam. Dat laatste had niemand verwacht na ingrijpende veranderingen. "En toch stond dit in de sterren geschreven", weet atletiekkenner Simon Van Glabeke.

Een wereldrecord dat in de kantlijn stond van grote veranderingen.

 

In de oorspronkelijke plannen van Nafi Thiam stond geen vijfkamp op het EK indoor. De olympische kampioene was te druk bezig met haar nieuwe manier van werken.

 

"Na een samenwerking van 14 jaar met Roger Lespagnard koos ze voor een nieuwe coach, Michael Van der Plaetsen, een nieuwe medische staff en voor een verhuis", weet atletiekkenner Simon Van Glabeke.

Dat Thiam blijft oogsten tijdens een proces van blessurepreventie bij een nieuwe coach is enorm straf.

Simon Van Glabeke

Deze winter werkte Thiam een voorbereiding van 4 maanden af in Zuid-Afrika. "Dus moest ze wennen aan een nieuwe woonplaats en levensstijl. Al haar gewoontes heeft ze omgegooid, dus konden we wel begrijpen dat ze het EK zou overslaan."

 

Maar de mayonaise pakte meteen goed. Dus ging het kersverse duo een eerste test aan. "Als je dan ziet dat ze naar huis gaat met de titel en een wereldrecord, kan je enkel stellen dat die test meer dan geslaagd is", vult commentator Marc Willems aan.


En dat zonder competitiegerichte voorbereiding. "Thiam liep de afgelopen jaren veel blessures op", zegt Van Glabeke. "Het was dan ook de eerste opdracht van haar nieuwe coach om Thiam uit die vicieuze cirkel te halen en blessures te vermijden." 

 

"Dat lukt goed erg goed. Van der Plaetsen zet hard in op blessurepreventie. En dat Thiam blijft oogsten tijdens dat proces, is enorm straf."

Dromen van mythisch wereldrecord

"Dit wereldrecord stond in de sterren geschreven."

 

"Tien jaar geleden verbeterde ze het record op de vijfkamp al bij de junioren. Dat werd toen niet erkend, omdat er geen dopingcontroleur aanwezig was. Vanaf dan was het al duidelijk dat ze over enorm veel kwaliteiten beschikte, zeker indoor."


Toch kreeg Thiam felle tegenstand  te verduren van Adrianna Sulek. De Poolse verbeterde bijna al haar persoonlijke records, maar ook onze landgenote was op de afspraak.


"Enkel op de springnummers zag je duidelijk dat ze geen voorbereidingswedstrijden had afgewerkt", deelt Van Glabeke.

Thiam kan samen met Hall binnenkort op jacht gaan naar het mythische wereldrecord in open lucht.

Simon Van Glabeke

"Ik kan nog beter", liet Thiam zelf optekenen na haar vijfkamp. Dat doet dromen voor de zevenkamp op de Spelen in Parijs over 16 maanden. Toch zal ook daar de tegenstand niet mals zijn.

 

"De Nederlandse Anouk Vetter en Noor Vidts zijn steeds op de afspraak", zegt de atletiekkenner. Hij waarschuwt ook voor toptalent Anna Hall (21).

 

"Hall kwam op de Amerikaanse kampioenschappen ook in de buurt van het wereldrecord, met 5.004 punten. Ze heeft dezelfde lichaamsbouw als Thiam en is een betere loopster, maar is ook net iets minder in de werpnummers."


Al hoeft straffe concurrentie niet meteen een nadeel te zijn: "Hall kan in de toekomst met Thiam op jacht naar het wereldrecord in open lucht. Dat is toch mythischer en hoger aangeschreven."

Gerelateerd: