Ga naar de inhoud

Anderlecht niet kansloos tegen Europees sprookjesteam? "Villarreal is zó onvoorspelbaar"

 do 9 maart 2023 08:23
Villarreal
Villarreal klopte Manchester United in de finale van de Europa League in 2021.

Winnaar van de Europa League in 2021. Vorig jaar halvefinalist van de Champions League. Anderlecht krijgt met Villarreal een Europese reus voorgeschoteld in de achtste finales van de Conference League. "Maar dat maakt paars-wit niet compleet kansloos", weet La Liga-kenner Michael Van Vaerenbergh. Kijk vanavond naar de heenmatch op Sporza.

"Als je kijkt naar hun recente Europese curriculum, is je eerste reactie: Anderlecht is kansloos", windt Michael Van Vaerenbergh er geen doekjes om. 

 

Villarreal CF kan met een halve finale in de Champions League en de Europa League-titel het seizoen eerder een straf rapport voorleggen. Bij Anderlecht was Europees voetbal niet altijd een zekerheid.

 

Het contrast kan nauwelijks groter zijn. "En ook op papier is het verschil in kwaliteit enorm. Al zet huidige trainer Quique Setién de deur toch misschien op een kier..."

Quique Setién.

Wispelturige klasse

"Onder Setién is Villarreal zo onvoorspelbaar dat het alle kanten uit kan tegen Anderlecht", vertelt Van Vaerenbergh.

 

Dat verklappen de resultaten van de Spaanse oefenmeester, nadat hij de naar Aston Villa vertrokken Unai Emery opgevolgd was. Een slechte start, daarna 5 wedstrijden zonder nederlaag, weer een dip en nu 6 op 6 in La Liga.

 

Setién legt een jojorapport voor. Iets wat geen vertrouwen inboezemt voor belangrijke Europese avonden. "Al liep het de afgelopen jaren nooit lekker in de competitie. Dat ze van de Champions League naar de Conference League donderen, verklapte ook al het een en ander."

 

En toch ging titelverdediger Bayern München voor de bijl in het kampioenenbal van 2021.

Quique Setién denkt alleen maar aan aanvallen en wil het balbezit.

Michael Van Vaerenbergh

Al kan dat de nieuwe coach van De Gele Onderzeeër worst wezen.

 

Bij elke forse nederlaag krijgt de Spanjaard flashbacks naar zijn laatste opdracht bij FC Barcelona: een 8-2-nederlaag tegen datzelfde Bayern München. "De reden waarom hij een sabbat nam van twee seizoenen..."

 

"Maar van speelstijl zal hij nooit veranderen", weet Van Vaerenbergh. "Setién denkt enkel aan aanvallen. Van een ding mogen we al zeker zijn: het balbezit zal voor Villarreal zijn."

 

"De verdediging is niet hun sterkste punt, maar is geen lek mandje. Op het middenveld breien ze de geslaagde passes feilloos aan elkaar. Al leidt dat slechts tot drie doelkansen per match."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In aanvallend opzicht zijn de Spanjaarden in hetzelfde bedje ziek als Anderlecht. Toch wordt het oppassen geblazen voor paars-wit, want de smaakmakers hebben net op tijd de hoogvorm te pakken. 

 

"Vooral Chukwueze en Pino kunnen met hun snelheid wel eens voor problemen zorgen bij Vertonghen en co", weet de commentator. "Dat zijn turbo's, op een goede dag zelfs kometen."

 

De opdracht is dan ook duidelijk voor Anderlecht: elke kans benutten tegen een ploeg met meer klasse.

 

"Efficiëntie wordt het hoogste goed. Anders vrees ik voor de kansen van paars-wit", besluit Van Vaerenbergh.

Live op Sporza

Anderlecht - Villarreal kunt u vanavond live volgen op alle kanalen van Sporza. Op Canvas, in de app, op sporza.be en in Sporza op Radio 1. De tv-uitzending begint om 18.25 uur, de aftrap is om 18.45 uur.

Gerelateerd: