Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
41
5
3
2
0
8
6
2
Club Brugge
39
5
4
0
1
13
3
3
Union
38
5
1
4
0
7
8
4
KRC Genk
34
5
3
1
1
5
6
5
Antwerp
29
5
1
4
0
1
8
6
Cercle Brugge
29
5
1
2
2
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
9
3
3
0
0
6
1
2
Club Brugge
9
3
3
0
0
10
1
3
Union
0
2
0
2
0
3
5
4
KRC Genk
7
3
2
0
1
4
2
5
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4
6
Cercle Brugge
1
2
0
1
1
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
2
0
2
0
2
5
2
Club Brugge
4
2
1
0
1
3
2
3
Union
3
3
1
2
0
4
3
4
KRC Genk
3
2
1
1
0
1
4
5
Antwerp
3
3
1
2
0
1
4
6
Cercle Brugge
4
3
1
1
1
4
6

Vertonghen openhartig over tumultueuze terugkeer: "Er is veel gebeurd, maar ik geloof in dit project"

 wo 22 februari 2023 16:58
Jan Vertonghen.

Als Jan Vertonghen spreekt, dan luistert de Belgische voetbalwereld. Dat weten ze inmiddels ook bij Anderlecht. De Rode Duivel nam vandaag alvast de tijd om het uitgebreid over zijn terugkeer naar België en de volatiele situatie van paars-wit te hebben. "Iedereen hier wil de club graag zo snel mogelijk terug waar ze thuishoort", klonk het. Ook zijn toekomst als Rode Duivel passeerde nog de revue.

Dat Jan Vertonghen niet naar België was gekomen om rustig uit te bollen, kon hij bij zijn komst deze zomer niet sterker benadrukken.

 

Dat de ervaren Rode Duivel bij Anderlecht nog een van de meest tumultueuze periodes uit zijn carrière zou beleven, zal toch ook hij daar ongetwijfeld niet bedoeld mee hebben. "Ik heb bij momenten toch even gedacht: waar ben ik nu terechtgekomen?", was hij vandaag openhartig in een interview.

 

"Ik was zonder plan naar hier gekomen. Eigenlijk wilde ik gewoon heel graag voetballen bij een club die me nog naar waarde schatte, maar er is ondertussen toch veel gebeurd."

 

Een trainerwissel, gerommel in de bestuurskamer, supportersprotesten ... "Ik probeer dat naast mij neer te leggen. Ik geloof nog steeds in dit project."

 Ik ben ervan overtuigd dat de mensen hier het beste voorhebben met de club.

Jan Vertonghen

Toch glijdt de turbulentie binnen de club ook niet zomaar van Vertonghen af. Ook na het overleg met de fans blijft het vuurtje in het Astridpark smeulen. Een deel van de supporters eist immers nog steeds het ontslag van de niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute.

 

"Ik trek het me toch wel aan. Het blijft toch jouw club", geeft de Rode Duivel toe. "En wat Vandenhaute betreft: hij is een fan van Anderlecht en ik ben ervan overtuigd dat de mensen die hier zitten het beste voorhebben met de club. En die ook zo snel mogelijk naar een hoger niveau willen tillen."

 

"Dat geldt ook voor Marc Coucke, de fans ... Ik kan geen oordeel vellen over beslissingen waarbij ik zelf niet om de tafel zat, maar iedereen wil de club hier gewoon graag zo snel mogelijk terug waar ze thuishoort."

 

Anderlecht kan donderdagavond tegen Loedogorets - in de knock-outfase in de Conference League - alvast een stap in de goede richting zetten. "We zullen de fans dan heel goed kunnen gebruiken. Samen gaan we er vol voor."

Onvervalste leider

Toch merkt Vertonghen tussen de lijnen ook opnieuw beterschap bij paars-wit. "Na het WK gaat ons spel in stijgende lijn. Onze coach is heel positief en straalt heel veel honger uit."

 

"Hij is echt op zoek gegaan naar een ploeg die trots is om voor paars-wit te spelen. Dat heeft ook op mij een effect. Ik zit opnieuw uitstekend in mijn vel, zowel fysiek als mentaal. "

Op de grasmat werpt de Rode Duivel zich ook op als de onvervalste leider van Anderlecht. "Ik probeer de jongeren inderdaad positief aan te sporen en te coachen, zoals Jaap Stam destijds met mij gedaan heeft."

 

Zeker Zeno Debast, die onder Riemer onlosmakelijk aan Vertonghen gekoppeld is, geniet van zijn mentorschap. "Toen ik 19 jaar was, stond ik zo ver nog niet. Ik probeer hem nu alvast nog beter te maken en hoop hier toch nog een jaartje met hem spelen."

Jan Vertonghen, de leider tussen de lijnen.

Giorgio Chiellini achterna bij de Duivels

Recordinternational Jan Vertonghen denkt na 145 caps op de teller niet aan stoppen bij de Rode Duivels en krijgt binnenkort - met de slechts twee jaar oudere trainer - Domenico Tedesco zijn zevende bondscoach voorgeschoteld.

 

Tedesco is de opvolger van Roberto Martinez, die afscheid nam na de WK-uitschakeling in de groepsfase tegen Kroatië. "Af en toe is het niet slecht als er eens iets gebeurt, soms heb je nood aan nieuwe prikkels", vertelde Vertonghen.

Af en toe is het niet slecht als er eens iets gebeurt, soms heb je nood aan nieuwe prikkels.

Jan Vertonghen

Tedesco nam intussen al contact op met de spelersraad, de zeven kapiteins van de nationale ploeg. Hij stuurde hen, en dus ook Vertonghen, een berichtje.

 

"Ik denk dat hij aan het aftasten is, al was het natuurlijk fijn om van hem een bericht te krijgen. Ik ben zeker nog klaar voor een uitdaging."

 

"Als ik mij niet vergis, heeft Giorgio Chiellini op 35- à 36-jarige leeftijd ook nog een mooie prijs gewonnen met Italië (EK in 2021, red)."

 

"De coach moet gewoon gaan voor het beste team en dat wedstrijd per wedstrijd bekijken. Dat wil dus niet zeggen dat de jongens van maart er volgend jaar op het EK sowieso bij zullen zijn."  

Gerelateerd: