Ga naar de inhoud

Bondscoach Tedesco na z'n eerste dagen: "Niet mijn job om te verrassen, niet alles was slecht"

 vr 17 februari 2023 19:00
Tedesco
Domenico Tedesco is niet van plan om voor een paleisrevolutie te zorgen.

10 dagen is hij nu bondscoach. Domenico Tedesco heeft in die korte tijd vooral gesprekken gevoerd met de voetbalbond, maar dit weekend stort hij zich op de Belgische competitie. Je zal de bondscoach dus in meerdere tribunes kunnen spotten. De vaste waarden bij de Duivels heeft hij nog niet gesproken. En nog een nieuwtje: Thomas Vermaelen behoort niet langer tot de staf.

Tedesco heeft sleutelspelers nog niet gesproken "maar wel een berichtje gestuurd"

Domenico Tedesco nam vandaag uitgebreid de tijd voor gesprekken met de nationale pers. 

 

"De eerste dagen waren moeilijk", vertelt hij na een dikke week bij de Voetbalbond. "Je wil iedereen ontmoeten, er zijn veel meetings. Maar nu kan het echte werk beginnen, nu kan ik me focussen op het voetbal."

 

En dat mag je letterlijk nemen. "Dit weekend ga ik naar de stadions. Ik pik 5 matchen mee in 3 dagen, te beginnen met KV Mechelen tegen Genk."

 

Heeft hij in die 10 dagen al met de sleutelspelers bij de Duivels gesproken, met De Bruyne, Courtois, Lukaku, ...? 

 

"Neen. Ik heb ze wel een berichtje gestuurd om me voor te stellen. Dat heb ik bij de 7 "kapiteins" gedaan. Zij hebben het ook druk bij hun club met matchen om de drie dagen."

 

"Of ze hebben gereageerd? Ja, ze hebben allemaal een bericht teruggestuurd. Nu begin ik ook te reizen om hen te ontmoeten. Niet alle spelers, maar sommigen."

 

Er moesten in de eerste dagen van Tedesco ook nog wat knopen doorgehakt worden, over zijn assistenten bijvoorbeeld. 

 

Blijft assistent-coach Vermaelen aan boord? Tedesco: "Niet bij de Rode Duivels. Ik heb begrepen dat Thomas Vermaelen voor de KBVB zeer belangrijk is en dat ze hem graag in een technische rol willen behouden. Die gesprekken zijn lopende."

 

"Het is natuurlijk wel belangrijk om iemand te hebben die de spelers al kent, maar dat blijft zo. De scouting blijft, Frank Vercauteren is er nu, en ik heb bijvoorbeeld ook met Jacky Mathijssen gesproken. Hij kent echt iedereen."

Geen Thomas Vermaelen meer bij de Rode Duivels.

"Ik zal niet alles veranderen want niet alles was slecht"

Iedereen is natuurlijk vooral benieuwd naar zijn eerste selectie, eind maart spelen de Duivels EK-kwalificatiematchen. Zullen we verrast worden door de bondscoach?


"Dat weet ik niet", zegt Tedesco. "Dat weet ik nog niet."

 

"We hebben een stap teruggezet en ik kijk breder dan de voorselectie die was gemaakt voor het WK met 25 tot 30 spelers. Ik kijk nu naar een 100-tal spelers. Ik kan ze nog niet allemaal tot in detail beoordelen, maar ik ga dat wel proberen."


"Mijn doel is niet om de journalisten te verrassen of om de fans te verrassen. Ik wil het beste team selecteren. Gelukkig krijg ik daar meer dan een kans voor, dit is een proces. Ik zal een paar fouten maken, maar daar willen we dan uit leren."


Fouten? Is daar wel tijd voor? De eerste confrontatie met Tedesco aan het hoofd is er toch meteen een met inzet. "Dat klopt. Daarom ga ik selecteren met de tegenstander in het achterhoofd."


Gaan we totaal andere Duivels zien? "Een totale ommekeer zou willen zeggen dat alles voorheen slecht was. En dat is niet zo. Het WK was een teleurstelling, maar er waren ook goeie dingen. De dingen die wel werkten, zullen we zeker proberen te behouden. En wat niet werkte, dat willen we veranderen."


"Maar daar moet ik eerst een beter zicht op krijgen. Ik moet dus nog met de spelers praten om te kijken wat goed was en wat minder goed was."

Kevin De Bruyne.

"Oppassen om talenten als Vermeeren te vroeg te brengen"

Wat, of beter wie, er niet helemaal goed liep tijdens het WK: Kevin De Bruyne. Hij haalde zijn topniveau niet. Wordt het belangrijk voor de bondscoach om de ploeg nu rond KDB te bouwen.

 

"Kevin is een topspeler en ik ben heel blij dat hij erbij is. Maar het team rond hem bouwen, zou betekenen dat hij de enige topspeler is en dat de rest niet zo goed is. Hij is écht fantastisch, maar er zijn nog belangrijke spelers. We hebben 3, 4, 5 toppers nodig om een team rond te bouwen.”

 

Op specifieke gevallen ging de nieuwe coach nog niet heel diep in. Zo vragen ze zich bij leider Genk misschien af of de nieuwe bondscoach wel bij hen zal aankloppen voor bijvoorbeeld Trésor of Heynen. "Ik wil alle Belgische ploegen minstens één of twee keer aan het werk zien. Ik wil zien hoe ze opwarmen, hoe ze zich gedragen, hoe ze spelen, ..."

Ik zal geen ploeg rond Kevin De Bruyne bouwen. Je hebt 4 of 5 toppers nodig om een ploeg rond te bouwen.

"Maar ik kan die gedachte wel begrijpen. Er lopen in België veel goeie spelers rond. Jonge talenten, maar ook jongens van 25 of 26 jaar. Maar zo zijn er ook Belgen in de rest van Europa. Ik moet dus eerst een goed zicht krijgen op alles."


En een talent als Arthur Vermeeren van Antwerp? "Ook dat weet ik nog niet. Zijn profiel is heel interessant. Er zijn niet veel spelers die op die jonge leeftijd zo op de 6 staan. Maar ik vind dat je voorzichtig moet zijn en dat je spelers ook niet te vroeg mag brengen. Dan zetten ze twee stappen vooruit, maar moeten ze daarna misschien weer achteruit. En dat kan een mentale klap zijn. We leggen er dus geen druk op."


Tot slot: Eden Hazard. Zal Tedesco moeite doen om hem er weer bij te halen? "Neen. Dat hoofdstuk is afgesloten. Het was al afgesloten voor ik naar hier kwam. Hij heeft zelf beslist om te stoppen en zal daar zijn redenen voor hebben. Ik moet die respecteren."

Jonge spelers als Vermeeren wil de bondscoach niet te snel brengen.

Bekijk het volledige interview met bondscoach Tedesco

Gerelateerd: