Ga naar de inhoud

Domenico Tedesco, die "bij tandarts bondscoach wou worden", voorgesteld: "Ik kijk niet naar leeftijden"

 wo 8 februari 2023 16:45

Eerst de woorden, straks hopelijk de daden. Domenico Tedesco is officieel voorgesteld als nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. De Italiaanse Duitser liet doorschijnen dat er geen radicale breuk met het verleden zal komen: "Voor mij bestaat er geen oud en jong", klonk het.

“Goeiemorgen, bonjour.”


Domenico Tedesco - strak in het pak met sneakers - maakte een prima indruk bij zijn eerste persconferentie als nieuwe bondscoach.


De Italiaanse Duitser begon meteen met een amusant verhaal over het moment waarop hij besliste om vol voor de job te gaan.


“Ik zat bij de tandarts toen ik het bericht las dat Roberto Martinez de Belgische nationale ploeg zou verlaten”, vertelde Tedesco.


“Ik nam een screenshot van het nieuws en heb dat doorgestuurd naar mijn media-agent met de vraag: "Wat kan ik doen om aan die job te geraken?""


“Hij antwoordde dat ik alleen nog maar clubs trainde en nooit in België had gespeeld, dus dat het moeilijk zou worden. Ik start dus met veel honger en plezier.”

Zoveel tijd om te experimenteren hebben we bovendien niet… De gemiddelde leeftijd van ons elftal kan 24 zijn, maar ook 31.

Domenico Tedesco

Tedesco deed vervolgens nog eens het verhaal van zijn opvallende carrièrepad en benadrukte dat er veel talent in het Belgische voetbal aanwezig is.


“Ik heb gekeken naar de Jupiler Pro League, er loopt veel jong talent rond. De clubs hebben de moed om jongeren in de basiself te zetten. Toch is er nog veel werk voor mij en voor ons.”


De nieuwe bondscoach leek alvast niet van plan om Eden Hazard, die op internationaal pensioen ging na het WK, op andere gedachten te proberen brengen.


“Als een speler op pensioen gaat, denk ik dat hij daar redenen voor heeft in zijn hoofd. Ik ben nu vooral van plan om veel spelers te contacteren en matchen live te zien.”


Tedesco liet ook doorschijnen dat er geen radicale breuk met het verleden zal zijn. De coach plant nog steeds een beroep te doen op ervaren spelers.


“Ik was daar van in het begin eerlijk over”, klonk het. “Ik zei dat er voor mij geen jong en oud bestaat, alleen spelers met de juiste kwaliteit. Zoveel tijd om te experimenteren hebben we bovendien niet… De gemiddelde leeftijd van ons elftal kan 24 zijn, maar ook 31.”

Gerelateerd:

Herbeleef de voorstelling van Tedesco en Vercauteren

16:44

Einde

Ziezo, de eerste persconferentie van bondscoach Domenico Tedesco en technisch directeur Frank Vercauteren zit erop.

Het nieuwe duo kan nu beginnen met het echte werk: gesprekken voeren met de Rode Duivels en de ploeg beter maken.

16:43

Wat ik van de term laptoptrainer vind? Ik hou ervan. Met mijn laptop zal ik de tegenstander analyseren en onze eigen trainingen en wedstrijden voorbereiden.

Bondscoach Domenico Tedesco
16:40

Vermaelen blijft, maar rol is nog onduidelijk

In tegenstelling tot Thierry Henry blijft Thomas Vermaelen wel aan boord van de staf.

"We zijn onder de indruk van alles wat hij al gedaan heeft voor ons", zegt CEO Bossaert. "Onze grootste wens is dat we in een bepaalde rol kunnen voortwerken met Thomas. Hij is een monument." 

16:38

Had Tedesco ook interesse in Club Brugge?

Er zijn geruchten dat Domenico Tedesco zich ook kandidaat gesteld had om Carl Hoefkens op te volgen bij Club Brugge.

"Dat zijn onderwerpen waar ik nooit over spreek", wuift de bondscoach de vraag over dat gerucht weg.

16:36

Mijn gezin keert niet terug naar België. We blijven in Rusland wonen.

Frank Vercauteren (technisch directeur)
16:34

Tedesco: "Met 3 of 4 achterin? Dat weet ik nog niet"

Weet Tedesco al met welk systeem hij wil spelen? "Dat weet ik nog niet. Of we met 3 of 4 spelers achterin zullen spelen, dat is nog niet duidelijk. Ik wacht eerst de trainingen af."

16:33
16:31

Thierry Henry is niet langer assistent

De voetbalbond heeft ook afscheid genomen van assistent Thierry Henry.

"Thierry heeft met ons gesproken over zijn ideeën en we hadden hem graag. Maar hij zal geen assistent meer zijn", zegt CEO Peter Bossaert. "We waarderen hem enorm."

16:30

Tedesco: "Jeugd? Beste spelers zullen altijd spelen"

Op de vraag over de jeugd die moet spelen, zegt Tedesco. "Jong of oud, dat maakt niet uit. De beste spelers moeten en zullen altijd spelen."

16:28

Vercauteren: "Ik zal ook op het veld staan"

Als technisch directeur zal Frank Vercauteren ook op het veld staan. "Dat is nodig als ik de visie van Domenico wil begrijpen. Ik zal dus niet alleen op mijn bureau zitten."

16:26

Dat De Bruyne niet lachte tijdens het WK? Daar zijn wellicht redenen voor en ik zal met hem spreken. Maar het is niet mijn doel om de spelers enkel te laten lachen, ze moeten ook presteren.

Domenico Tedesco over De Bruyne
16:26
16:21

Vercauteren: "Tedesco voldeed aan verwachtingen"

Frank Vercauteren was betrokken bij de zoektocht naar de bondscoach. "Het was belangrijk om iemand te vinden die kan brengen wat verwacht wordt."

"Tedesco voldeed aan de verwachtingen, daarom hebben we voor hem gekozen", legt Vercauteren uit.

16:20

Tedesco: “Zal luisteren naar de spelers welke problemen ze hadden op het WK”

16:19

Tedesco: "Spreken om problemen te begrijpen"

Wat wil Tedesco veranderen om de Rode Duivels beter te laten spelen?

"Eerst wil ik met de spelers spreken en de mensen rond het team om te begrijpen welke problemen er waren de laatste maanden."

16:17

Tedesco: "Duivels hebben kwaliteiten"

Wat onthoudt Tedesco van de laatste wedstrijden van de Rode Duivels?

"De ploeg heeft kwaliteiten. Tegen Kroatië had België de kans om te winnen, maar er werd gewoon niet gescoord", zegt de Duitse Italiaan.

"Maar ik kijk liever vooruit dan achteruit. Het is niet eerlijk om over iets te spreken waar je zelf niet bij was."

16:16

Tedesco: “Zal niet simpel zijn, maar we moeten ons plaatsen voor het EK in 2024”

16:15

"Kwalificatie voor EK wordt niet gemakkelijk"

Wat is het eerste doel van Tedesco als bondscoach van de Rode Duivels?

"Ik wil dat we ons eerst kwalificeren voor het EK van 2024. We hebben sterke opponenten, dus dat wordt niet gemakkelijk. Maar we hebben een goed team", zegt Tedesco.