De sterren van Barcelona schitteren weer op volle kracht, maar een donkere wolk boven het Camp Nou zorgt voor een woelige sfeer. De club struikelt over 1,4 miljoen euro: het bedrag dat Barça tussen 2016 en 2018 overschreef naar de tweede scheidsrechtersbaas. Het verhaal van adviesrapporten die Barcelona in een corruptieschandaal wikkelen.
Jose Maria Negreira en Josep Maria Bartomeu. De bijna-naamgenoten dansten jarenlang een tango op de rand van corruptie.
Negreira ontving in drie seizoenen zo'n 1,4 miljoen euro in ruil voor "adviezen" aan het adres van de toenmalige Barcelona-voorzitter.
Het product dat de vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie verkocht? "Rapporten", stelt journalist Michael Van Vaerenbergh, host van een podcast over het Spaanse voetbal. "Zodat spelers wisten op welke ref ze konden inpraten en bij welke tijdrekken geen optie was."
Koosjer was de handelsrelatie tussen beide heren niet, liefdevol evenmin. "Toen de betalingen stopten in 2018 dreigde Negreira via een befaamde Burofax hun dealtje "vol onregelmatigheden" openbaar te maken."
Dat gebeurde niet, vijf jaar later barst de bom toch in het Camp Nou. Met Negreira als collateral damage.
Spanje in rep en roer
"Typisch dat de Spaanse pers met dit nieuws komt, wanneer Barcelona sportief weer hoge toppen scheert", zucht Joan Laporta.
De huidige Barça-voorzitter is niet opgezet met het corruptieschandaal dat boven zijn club zweeft. Toch wordt ook hij onder vuur genomen.
Volgens Marca ontving Negreira vanaf 2001 een extra spaarcentje uit de Catalaanse clubkas. "Het zou over meer dan een half miljoen euro gaan in de tijd dat Guardiola de Treble pakte", deelt Van Vaerenbergh.
De club zal gerechtelijke stappen zetten tegen zij die het imago van de club willen schaden.
Dat niet enkel Bartomeu - die niet aan zijn proefstuk toe is in onderzoeken naar corruptie - maar ook Laporta wordt genoemd in de zaak, zorgt voor hoongelach in Spanje.
In de media krijgt de sterke man van Barcelona het hard te verduren in opiniestukken. Ook cartoons, waar hij de hulp inschakelt van een "Europese scheidsrechterscommissie" om Manchester United te kloppen, moet hij incasseren.
Toch houdt de club zich sterk dat het "om een normale praktijk" ging. "Barcelona zal gerechtelijke stappen zetten tegen zij die met deze informatie het imago van de club willen schaden", klinkt het.
Barça lijkt dus zeker van zijn zaak, onze kenner net iets minder. "Het pijnlijke voor Barça is vooral het feit dat het om heel veel geld ging over een heel lange periode."
En dus mag Barcelona zich binnenkort opmaken voor een onderzoek van het Openbaar Ministerie. Ook Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse competitie, opent een klopjacht op mogelijke corruptie.
"Tebas wil nagaan of Negreira enige invloed had binnen de scheidsrechterscommissie op het aanduiden van refs voor bepaalde matchen", zegt Van Vaerenbergh.
Vogelvrij of zware straf?
Een sportieve straf zoals Juventus, financiële sancties of uitsluiting: wat staat de Catalaanse grootmacht te wachten?
"Je kan stellen dat Barcelona geen gevaar loopt voor sportieve sancties, want de feiten zijn verjaard", is optie 1 volgens Van Vaerenbergh.
"Daar mag de club artikel 112 van de nieuwe sportwet in Spanje voor bedanken. Die stelt dat er een verjaringstermijn van 3 jaar is. De laatste betaling dateert van 4,5 jaar geleden."
Als er bewijzen zijn van matchfixing, kan Barcelona zwaar gestraft worden.
Laporta tsjirpt alvast bij het horen van dat nieuws, maar vogelvrij is hij (nog) niet.
"Als het Openbaar Ministerie bewijs vindt van matchfixing op basis van die betalingen, kan Barcelona alsnog zwaar worden gestraft", doet Van Vaerenbergh optie 2 uit de doeken.
Dan komt de civiele rechtbank in actie. "En zijn we vertrokken voor ellenlange processen die jarenlang aanslepen. Voorlopig zijn er nog geen concrete bewijzen."
Kan Barcelona alsnog de dans ontspringen?