Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
3
2
1
0
4
4
2
Union
35
3
0
3
0
3
6
3
Club Brugge
33
3
2
0
1
7
2
4
KRC Genk
31
3
2
0
1
3
1
5
Cercle Brugge
29
3
1
0
2
5
4
6
Antwerp
26
3
0
3
0
0
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Union
0
1
0
1
0
2
3
3
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
4
KRC Genk
4
2
1
0
1
2
1
5
Cercle Brugge
1
1
0
0
1
1
1
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
1
0
1
0
1
3
2
Union
0
2
0
2
0
1
3
3
Club Brugge
1
1
0
0
1
1
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3
6
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4

Peter Vandenbempt: "Of Club Brugge klaar is om het Benfica moeilijk te maken? Ik vrees van niet"

 ma 13 februari 2023 09:15
Noa Lang
"Noa Lang is momenteel een uitzondering bij Club Brugge. Hij laat zien dat hij wel klaar is voor de Champions League."

Elke maandag blikt Peter Vandenbempt terug op het voetbalweekend. Deze week staat hij stil bij de eerste thuisnederlaag van leider KRC Genk, de combatmodus van Antwerp en het vormpeil van Club Brugge. Ook de zoektocht van KAA Gent naar vers kapitaal komt aan bod in de wekelijkse analyse van onze commentator.

Enkel Noa Lang lijkt klaar voor woensdag

Jupiler Pro League
Club Brugge
einde
1-1
Union

Vrijdag speelden de nummers 1 en 2 van vorig seizoen tegen mekaar. Club Brugge is zeker aan de beterhand, maar of het klaar is om een hele sterke tegenstander als Benfica het moeilijk te maken? Ik vrees van niet.

 

Club Brugge zal woensdag minder onder druk staan dan in de competitie. Het kan de rol van de underdog spelen in de Champions League. Misschien werkt dat bevrijdend.

 

Al zit de landskampioen momenteel met te veel spelers uit vorm. Ze missen lef en vertrouwen.

 

Enkel voor Noa Lang kan je een uitzondering maken. Die heeft nergens last van en liet tegen Union zien dat hij wel klaar is voor de Champions League-campagne.

 

Nagenoeg alle andere spelers halen het niveau niet waarmee ze de kwalificatie voor de tweede ronde hebben afgedwongen.

 

Tegen een indrukwekkend en zelfverzekerd Union heeft Club vrijdag goeie kansen afgedwongen. Het had de topper kunnen winnen, maar ze werden ook lange periodes gedomineerd. Ze moesten zowaar gaan counteren en met man en macht verdedigen. Dat is niet bepaald hoopgevend voor een duel met het sterke Benfica. 

 

Ik vrees dat de fans er zo over denken. Voor de historische wedstrijd in de 1/8e finales van de Champions League waren er vorige week nog 3.000 tickets te koop. 

 

Frappant voor een club met zo'n trouwe achterban.

Noa Lang
Club Brugge-speler Noa Lang in actie tegen Union.

Pech voor de overtuigende leider

Jupiler Pro League
KRC Genk
einde
0-1
Antwerp

Racing Genk heeft gisteren een eerste keer thuis verloren in de competitie. Daar hoeft de leider zich niet meteen zorgen over te maken.

 

Ze voetbalden veel beter dan in de verloren bekermatch tegen Antwerp (0-3): snel, snedig en zuiver. Genk creëerde genoeg kansen om vlot te winnen, alleen was er wat pech mee gemoeid en werd een foutje afgestraft. Dat kan je overkomen.

 

Heynen speelde alweer een sterke wedstrijd. Ik ben benieuwd of de nieuwe bondscoach Tedesco hem in zijn vizier heeft.

 

Genk voetbalde als een overtuigende leider. Voorin wordt Onuachu wel gemist. Daar was coach Wouter Vrancken wat cynisch over.

 

Samatta speelde niet onverdienstelijk, maar meer dan een doorslagje van de Samatta uit zijn eerste periode in Genk is hij voorlopig niet. De aanvaller beschikt nu eenmaal niet over het gestalte, de présence, het gewicht en het scorend vermogen van Onuachu.

 

Arokodare lijkt Onuachu beter te benaderen. Het gaat niet lang duren vooraleer hij aan de aftrap komt.

 

Voorts heeft Racing Genk altijd fors gereageerd op die schaarse nederlagen. Er is niets dat er op wijst dat het ook nu niet gaat gebeuren.

Paul Onuachu
Voorin mist Racing Genk Paul Onuachu.

Antwerp in combatmodus

Antwerp deed het zakelijk zoals dat heet. Mark van Bommel kiest altijd eerst voor het resultaat. 

 

De coach heeft Antwerp ook al heel spectaculair en aanvallend laten voetballen, maar de situatie vereist op dit moment een voorzichtigere aanpak.

 

In vergelijking met de 3 concurrenten in de top 4 moet Antwerp het momenteel doen met veruit de smalste kern. Iets waar Van Bommel minder stennis over trapt dan Hein Vanhaezebrouck onlangs.

 

Antwerp zit in een soort van combatmodus. De lange lijst aan geblesseerde spelers dwingt Van Bommel om oplossingen te zoeken. Hij stelt een strakke organisatie op, het team loert op de counter en de spelers werken hard voor mekaar.

 

Vincent Janssen is daar het beste voorbeeld van. Als spits speelt hij ook zonder goals, assists of doelpogingen een beresterke wedstrijd. In de loopgraven.

 

In het begin van het seizoen - toen het 9 keer op een rij won - speelde Antwerp ook vaak zakelijk. Nadien ging het frivoler en beter voetballen, maar toen wonnen ze nauwelijks nog.

 

Daarom kiest Van Bommel weer voor het eerste scenario. Al mag het de komende weken - tegen mindere tegenstanders - beter gaan voetballen.

Vincent Janssen
Ook zonder goals, assists of doelpogingen speelt Vincent Janssen een beresterke wedstrijd

Vers kapitaal voor KAA Gent, niet voor de aandeelhouders

Jupiler Pro League
Westerlo
einde
3-3
KAA Gent

Wie wat geld over heeft, kan dat gebruiken om te investeren in KAA Gent. Het is niet de bedoeling dat de club in z'n geheel verkocht wordt.

 

Uiteraard zal een - wellicht buitenlandse - investeerder wel een deel van de aandelen kopen. Zo beschikt KAA Gent over vers kapitaal.

 

Een noodzakelijke operatie, want ook in Gent stapelen de verliezen zich op. En om aan de top van ons voetbal te kunnen concurreren, moet de club deze stap zetten.

 

Na de titel in 2015 en de memorabele Champions League-campagne erna leek KAA Gent de nieuwe referentie te worden. De club zette ook als enige een nieuw stadion neer. 

 

Toch is het een parcours van vallen en opstaan geworden. Financieel hebben Club Brugge en Racing Genk een voorsprong genomen. Sportief zijn ook Antwerp en Union op de proppen gekomen.

 

De nieuwe middelen moeten wel naar de club gaan, niet naar de zakken van de huidige aandeelhouders. Voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie beschikken over 40% van de aandelen. Waar ze in 2016 niets voor hoeven te betalen hebben toen de club een cvba werd.

 

Voor hun zeer grote verdienste - laat daar geen twijfel over bestaan - zijn ze de voorbije jaren al voldoende vergoed.

 

Nu zegt De Witte dat de nieuwe middelen "hoofdzakelijk" naar de club moeten gaan. Dat gaan we in de gaten moeten houden. De stad Gent zal dat alvast doen.

 

KAA Gent blijft een interessante club om te investeren. Louwagie en De Witte moeten wel beseffen dat de investeerder ook inspraak zal willen. Dat wordt wennen voor het sterke duo.

Michel Louwagie en Ivan De Witte
Het wordt wennen voor manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte.

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: