Ga naar de inhoud

Ongezien: Super Bowl beslist op een Nike- en Adidas-schoen, hoe kan dat?

 ma 13 februari 2023 12:24
" "
Harrison Butker maakte de beslissende veldgoal op 8 seconden van het einde.

De Kansas City Chiefs wonnen afgelopen nacht de Super Bowl tegen de Philladelphia Eagles na een zinderende wedstrijd. De beslissing viel pas in de laatste seconden met een veldgoal die getrapt werd met aan elke voet een schoen van een verschillend merk.

Betere grip vs. beter balgevoel

Met 35-35 op het scorebord en nog 8 seconden officiële speeltijd op de klok wandelt kicker Harrison Butker van de Chiefs het veld op. Hij maakt zich klaar voor zijn moment de gloire. Een field goal kan 3 punten opleveren en de wedstrijd in een definitieve plooi leggen.

 

Heel het stadion en meer dan honderd miljoen televisiekijkers houden hun adem in, wanneer hij zijn aanloop neemt en de bal vanaf een - voor hem - schamele 25 meter feilloos tussen de 2 opstaande palen trapt. De Chiefs winnen de Super Bowl.

In de honderden close-upherhalingen vanuit alle hoeken valt één ding meteen op. Butker draagt aan elke voet een schoen van een ander merk. De Nike Air Zoom Mercurial Superfly 9 Elite FG aan de rechter en de Adidas Adizero aan de linker. 

In vervlogen tijden waren er zelfs kickers die de bal blootvoets trapten met maar één schoen aan, puur voor het balgevoel

Jürgen Nijs, NFL-commentator

In een tijd van dure sponsorcontracten is dit een vreemd gezicht, maar niet bij in de NFL. De kickers zijn een ras apart, ook vaak bijgelovig, en proberen de ovalen bal met een zo goed mogelijk gevoel te raken.

 

De schoen aan de steunvoet zorgt voor een betere grip, om niet weg te glijden, terwijl de rechter een strakkere pasvorm heeft voor dat extra balgevoel. "In vervlogen tijden waren er zelfs kickers die de bal blootvoets trapten met maar één schoen aan, puur voor het balgevoel", weet commentator Jürgen Nijs.


Met het miljoenencontract dat Butker heeft bij de Chiefs moet hij zich geen zorgen maken over merkverplichtingen.

Veel klachten over het slechte veld

Het schoenenverhaal gaat zelfs nog dieper door de bedenkelijke staat van het speelveld. Vooral in de eerste helft waren er veel spelers die weggleden op de gladde grasmat. 

 

Ook na de Halftime Show waren er tientallen mensen aan het werk om de grasmat weer in orde te krijgen. Na de rust werd er dan ook duchtig van schoeisel gewisseld bij beide teams.

 

De oorzaak van het glibberige veld is voorlopig nog een mysterie. Was het condens van het dak, hoewel dat tijdens de match openstond? Of was er te veel gesproeid voor het veld in het stadion werd binnengerold?

 

De National Football League (NFL) zal de zaak alvast onderzoeken, want de grasmat van de Super Bowl wordt elk jaar speciaal ingezaaid en voorbereid voor die ene wedstrijd.  

Tweets over de grasmat:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: