Commentator Jürgen Nijs: "Super Bowl LVII was reclame voor de sport"

  Patrick Mahomes, de vedette van de Kansas City Chiefs, die de Super Bowl wonnen, wordt getackeld.

  Afgelopen nacht hebben de Kansas City Chiefs de hoogmis van de Amerikaanse sport gewonnen: ze wonnen de 57e Super Bowl ten koste van de Philadelphia Eagles. Een kleine 200 miljoen kijkers zagen het team van MVP Patrick Mahomes met 38-35 zegevieren. "Het was een spannende en mooie finale", analyseerde Jurgen Nijs, die de NFL-finale becommentarieerde op Eleven Sports.

  Nijs noemde het in De Ochtend "reclame voor de sport": "De wedstrijd was heel goed en voldeed aan alle verwachtingen."

  "Alles zat erin. Je had de spanning tussen de 2 quarterbacks (Mahomes/Hurts), de Eagles namen een voorsprong, Mahomes raakte weer geblesseerd aan de enkel waar hij al last van had, de Eagles stonden 14-24 voor bij de rust, de Chiefs gingen erop en erover, kwam 8 punten voor, maar het werd 35-35."

  "In in de laatste 4 minuten slaagden de Chiefs erin om de klok volledig op te gebruiken. Om dan in de laatste seconden die driepunter te trappen van 27 yards ver. De Eagles hadden geen tijd meer om te reageren. De Chiefs wonnen op een tactische en slimme manier", ook al waren ze de underdog.

  Een terechte zege dus? "Het is een terechte winnaar, maar waren het de Eagles, dan was dat ook terecht geweest. Het was zo'n goede wedstrijd. Elk team nam een helft voor zijn rekening, de Chiefs speelden het tactisch net ietsje beter."

  Het mooiste moment voor Nijs, was de gelijkmaker (35-35). "Je hoopte dan stilletjes dat deze mooie wedstrijd nog een verlenging zou krijgen, zodat je er nog langer kon van genieten. Uiteindelijk is dat niet gebeurd."

  De Chiefs zijn de terechte winnaar, maar waren het de Eagles, dan was het ook terecht geweest.

  Jurgen Nijs, commentator Eleven Sports

  "Iedereen zag dat Rihanna zwanger was"

  Tot daar het sportieve, ook het entertainment is belangrijk bij de Super Bowl. Wat vond Nijs van Rihanna? "Ik had de indruk dat er iets mis moet zijn gegaan bij het begin van de show, want wij moesten langer wachten. Maar eens de show begon, was ze spectaculair."

  "Rihanna was helemaal in het rood gekleed, de dansers waren in het wit. Ze bewogen op hangende platformen, die op en neer bewogen. Ook op het veld waren platformen."

  Eén ding viel wel op bij Rihanna's outfit. "Iedereen was aan het kijken of ze zwanger was of niet, maar dat bleek dan toch te zijn."

  "Jeugdwerking in België met Flag football"

  De gemiddelde Vlaming komt een keer per jaar in aanraking met American football en dat is met de Super Bowl. Hoe hard leeft de sport in ons land?Wie weet waarover het gaat, als we het over quarterbacks hebben?

  "Ik denk dat dat er toch wel behoorlijk wat zijn. We hebben een Facebookgroep met Eleven Sports NFL met bijna 6.000 leden, die reacties kunnen plaatsen tijdens de wedstrijden. Vannacht hadden we toch een 500-tal reacties."

  Kijken is één ding, spelen een ander. "Er zijn ook een 20-tal ploegen in België, die ook mét jeugdwerking bezig zijn. Het gaat dan om Flag football, een soort dassengevecht, zonder contact. Je speelt wedstrijden, maar als het vlagje of het dasje uit de riem getrokken wordt, ligt het spel stil. Zo leren ze de tactiek, de spelregels..."

  "Er zit wel degelijk groeimarge in. We hebben ook een competitie met Nederland, waardoor het niveau in België wat omhoog gaat. We zijn op de goede weg, ik denk dat er meer en meer zieltjes gewonnen worden om de sport ook hier populair te maken."