Manchester City heeft opnieuw financiële zorgen. Niet dat ze geld te kort hebben, integendeel. Maar de Premier League beschuldigde de Engelse topclub van talrijke inbreuken op de financiële regels van de Engelse eerste klasse. Het zou gaan om 100 gevallen in de periode 2009-2018. Als City schuldig wordt bevonden, riskeert het puntenaftrek en boetes tot in het ergste geval uitsluiting uit de Premier League.
De Premier League kwam vandaag naar buiten met de conclusies van een onderzoek dat 4 jaar duurde. De onderzochte periode gaat om de eerste 9 volledige seizoenen sinds de club overgenomen is door de Abu Dhabi United Group, een investeringsmaatschappij van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan van de Verenigde Arabische Emiraten.
De organisatie van 's werelds belangrijkste landelijke voetbalcompetitie ontdekte dat de nieuwe City-bazen het niet te nauw genomen zouden hebben met de juiste aanpak van en communicatie over sponsor- , spelers- en trainerscontracten.
De club van Kevin De Bruyne, die in die periode titels pakte in 2012, 2014 en 2018, zou op die manier het financieel reglement van de Premier League omzeild hebben.
Ze zou van 2009 tot 2018 niet de correcte en accurate informatie hebben gegeven over de exacte financiële situatie van de club. Er ontbreken gegevens over vooral de inkomsten (met inbegrip van de sponsorinkomsten), haar partners en de operationele kosten. De club zou niet in orde zijn met de Financial Fair Play-regels van 2013 tot 2017.
Ook is er onduidelijkheid over het contract van Roberto Mancini, de hoofdcoach van de Citizens tussen 2009 en 2013, en verschillende spelerscontracten, tussen 2011 en 2016. Mancini is momenteel bondscoach van Italië.
(lees voort onder foto)
Puntenaftrek, zware boetes, uitsluiting?
De Premier League, die ook City een gebrek aan medewerking en hulp verwijt bij het onderzoek dat liep sinds december 2018, heeft de bevindingen aan een onafhankelijke commissie doorgegeven.
Als de beschuldigingen bevestigd worden, kunnen er sancties komen: gaande van puntenaftrek en zware boetes tot in het ergste geval uitsluiting uit de competitie.
De leden van de onafhankelijke commissie zullen aangesteld worden door het onafhankelijke juridische panel van de Premier League. De voortgang is vertrouwelijk en privé.
(lees voort onder tweet)
Ook al vaak in UEFA-vizier, in 2020 vrijgesproken door TAS
Een grote verrassing is de beschuldiging niet. Manchester City werd in 2020 al eens voor 2 jaar geschorst van Europees voetbal door de Europese bond UEFA voor financiële inbreuken tussen 2012 en 2016. De club trok toen naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) en haalde daar haar gelijk.
De UEFA baseerde zich op onthullingen in Football Leaks (zie onder), die onder meer aangaven dat City met cijfers van sponsorcontracten zou gesjoemeld hebben om verliezen te dekken. Met overgewaardeerde sponsorcontracten zouden er ook jarenlang te veel centen in de club gepompt zijn.
De Financial Fair Play werd in 2013 door de UEFA ingevoerd om ervoor te zorgen dat clubs niet meer geld uitgeven dan ze binnenkrijgen uit voetbalgerelateerde inkomsten. In de feiten zou de sjeik zijn eigen geld in de club pompen en dat mag niet.
In 2014 strafte de UEFA City al eens voor inbreuken op de Financial Fair Play. Dat kostte de club van toen ook nog Vincent Kompany 57 miljoen euro boete, waarvan 37 miljoen voorwaardelijk. In de Champions League van 2014-2015 moest de club bovendien met een beperkte selectie aantreden.
Statement City: "We zijn verrast"
Manchester City reageerde ondertussen met een kort statement op de clubwebsite.
"We zijn verrast door de vermeende schendingen van de Premier League-regels, zeker gezien de enorme medewerking die we verleend hebben."
"De club kijkt uit naar de beoordeling van deze zaak door een onafhankelijke commissie, om op onpartijdige wijze ons bewijsmateriaal te ondersteunen. We kijken ernaar uit dat deze zaak voorgoed beslecht wordt."