Ga naar de inhoud

Van Thibau Nys tot Shirin van Anrooij: dit zijn de topfavorieten op het WK veldrijden bij de jeugd

 wo 1 februari 2023 15:23
Lauren Molengraaf, Shirin van Anrooij, Thibau Nys en Léo Bisiaux zijn de favorieten in de jeugdcategorieën.
Lauren Molengraaf, Shirin van Anrooij, Thibau Nys en Léo Bisiaux zijn de favorieten in de jeugdcategorieën.

De kanshebbers bij de vrouwen en mannen elite kennen we uit ons blote hoofd. Maar hoe liggen de kaarten bij de jeugd? Bondscoach Sven Vanthourenhout bespreekt per categorie de topfavoriet en de Belgische medaillekansen op het WK veldrijden.

Vrouwen junioren (zaterdag om 11 uur)

 • De topfavoriet: Lauren Molengraaf (Ned). "Ze steekt er met kop en schouders bovenuit in haar categorie. Dit seizoen stak Molengraaf ook al haar neus aan het venster bij de elite: ze werd 10e in Heusden-Zolder (Superprestige) en 12e in Antwerpen (Wereldbeker). Ze is bij de junioren de te kloppen vrouw."

 • De Belgische medaillekansen: "Achter topfavoriete Molengraaf zijn er 5 à 6 meisjes aan elkaar gewaagd. Onder hen ook 2 landgenotes: Belgisch kampioene Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey. Ze zijn allebei in staat om op het podium te eindigen", zegt bondscoach Vanthourenhout.

  Al bleven ze vorige maand niet gespaard van gezondheidsperikelen. "Van Sinaey paste voor het BK door ziekte, maar is conditioneel snel gegroeid de voorbije weken. Moors kwam vorige week ten val op training, waardoor ze paste voor Besançon. Maar ze zijn allebei klaar voor het WK."
De Nederlandse Lauren Molengraaf is de topfavoriete bij de vrouwen junioren.
De Nederlandse Lauren Molengraaf is de topfavoriete bij de vrouwen junioren.

Mannen junioren (zondag om 11 uur)

 • De topfavoriet: Léo Bisiaux (Fra). "Hij won dit seizoen bijna elke cross waar hij aan de start kwam. Enkel de voorbije 2 wedstrijden (Besançon en Benidorm) kon Bisiaux door pech geen resultaat rijden."

  Het parcours en het weer spelen dit weekend niet helemaal in de kaart van de Fransman. "Bisiaux komt het best tot zijn recht op een parcours waar een natuurlijke schifting plaatsvindt. Door het droge weer zullen we in Hoogerheide een gesloten wedstrijd krijgen. Bisiaux zal dan als favoriet zelf de koers moeten openbreken."

 • De Belgische medaillekansen: "We hebben vier landgenoten die kunnen meestrijden voor de wereldtitel en het podium: Yordi Corsus, Viktor Vandenberghe, Seppe Van den Boer en Wies Nuyens. Internationaal draaien ze elke week mee met de top."

  "In een gesloten wedstrijd kunnen we als sterk blok het overwicht hebben. Je kan de jongens voor de start niet vragen om hun kansen op te offeren. Maar als ze zien dat ze zelf niet kunnen winnen, zijn ze verstandig genoeg om elkaar te helpen."
De Fransman Léo Bisiaux is de te kloppen man bij de mannen junioren.
De Fransman Léo Bisiaux is de te kloppen man bij de mannen junioren.

Vrouwen beloften (zondag om 13 uur)

 • De topfavoriet: Shirin van Anrooij (Ned). "Niemand komt in haar buurt. Van Anrooij won dit seizoen 6 crossen bij de elite op het allerhoogste niveau. Je kan je dan afvragen of de beloftecategorie nog de categorie is waarin ze moet rijden op het WK. Maar het is wellicht een persoonlijke keuze."

 • De Belgische medaillekansen: "We moeten realistisch zijn, een podium zit er niet in. Maar Julie Brouwers en Kiona Crabbé kunnen wel allebei in de buurt van de top 10 eindigen."

  Vooral Brouwers mag mikken op de top 10. "Ze heeft me dit seizoen verbaasd met de progressie die ze gemaakt heeft. Crabbé stond de voorbije jaren boven Brouwers. Dat Brouwers zo'n grote stap heeft gezet, zal Crabbé extra motiveren om zondag net iets meer te geven dan ze gewoon is."
De Nederlandse Shirin van Anrooij is torenhoog favoriete bij de vrouwen beloften.
De Nederlandse Shirin van Anrooij is torenhoog favoriete bij de vrouwen beloften.

Mannen beloften (zaterdag om 13 uur)

 • De topfavoriet: Thibau Nys. "Als hij zijn dag heeft, steekt hij net boven de rest uit. Thibau kan een finale naar zijn hand zetten en is ook nog eens de snelste van het pak. In Hamme had hij vorig weekend een offday, maar dat was na een zware trainingsperiode. We gaan ervan uit dat hij daar deze week volledig van hersteld is."

 • De Belgische medaillekansen: "Een Belgisch podium zoals vorig jaar zou een droom zijn. Maar ik denk dat de Nederlanders Tibor del Grosso en David Haverdings klaar zullen zijn om in eigen land een podiumplek te bemachtigen."

  "Naast Thibau Nys hebben we nog 4 landgenoten die wereldkampioen kunnen worden. Europees kampioen Emiel Verstrynge en titelverdediger Joran Wyseure hebben allebei liever een lastiger parcours, maar hebben toegewerkt naar dit WK en zijn er klaar voor."

  "Ook Belgisch kampioen Witse Meeussen zal meedoen voor de zege en het podium. Hij is de meest regelmatige van allemaal, maar ook meestal diegene die net niet wint. Jente Michels is een jaartje jonger dan al die mannen en zal ook vooraan meedoen."
Thibau Nys heeft een streepje voor bij de mannen beloften.
Thibau Nys heeft een streepje voor bij de mannen beloften.
Gerelateerd: