Een donderslag bij heldere hemel was het niet meer voor de fans van Anderlecht: met Julien Duranville (16) vertrekt "de Gouden Bliksem" nu al bij RSCA. Zijn bestemming: Borussia Dortmund en de Bundesliga. De rode rekeningen verklaren waarom paars-wit zo snel gehandeld heeft. Maar waarom speelt Dortmund zo kort op de bal?
"Zo werkt Borussia Dortmund nu eenmaal", schetst Bundesliga-commentator Luc van Doorslaer de bedrijfspolitiek van de nieuwe thuisbasis van Julien Duranville.
"Enkele topclubs proberen dat model te kopiëren, maar nog geen enkele club van het hoogste niveau is daar echt in geslaagd. Daar zijn ook enkele redenen voor."
"Als ze goed zijn, dan krijgen die jonge talenten bij Dortmund ook speelkansen. Dat is het voordeel van een club die net onder de absolute Europese top kampeert."
"Zulke spelers moeten langer wachten om aan de bak te komen bij pakweg Real Madrid. Bij Dortmund ontbreekt een garantie, maar de kans is wel groter."
Als ze goed zijn, dan krijgen zulke jonge talenten bij Dortmund ook speelkansen. Dat is het voordeel van een club die net onder de absolute Europese top kampeert.
Het lijstje met goudklompjes met jeugdpuistjes die werden verleid en vliegensvlug zijn doorgebroken, is indrukwekkend.
"Dat is ook dankzij het immense en kwalitatieve scoutingsapparaat van Dortmund. Het is geen geheim hoe ze dat doen."
"Ze bouwen logisch op: bij de U12 werkt men regionaal, vanaf de U16 ongeveer kijkt men nationaal en internationaal."
"Ze hebben heel veel goeie mensen in dienst. Hun chef scouting wordt dan ook geregeld weggeplukt."
"Sven Mislintat werd aangetrokken door Arsenal, maar zijn rol als sportief directeur was ginds geen succes."
"En Bayern München ging in zee met Markus Pilawa. Zo schuift het toch telkens weer op naar die topteams."
"Meestal verkopen ze zulke jongens voor het viervoudige"
Speelminuten en een uitmuntende scouting dus, maar er is meer. Zoals altijd draait het om centjes.
"In vergelijking met de Belgische toppers gaat het om andere cijfers. Dortmund kan het zich nu eenmaal veroorloven om 20 miljoen neer te tellen voor een 16- of 17-jarige."
"Let wel: er kan al eens een mislukking gebeuren. Niet elke aankoop is al geslaagd geweest."
"Maar het lijstje van topdeals is wel héél groot en wat opvalt: meestal verkopen ze die jongens later voor een viervoud van het oorspronkelijke bedrag."
"Jadon Sancho werd gekocht voor 20 miljoen op z'n 17e en verkocht voor 85 miljoen, voor Jude Bellingham betaalde men 25 miljoen aan tweedeklasser Birmingham. Als hij straks weggaat..."
"En jongens als Giovanni Reyna werden zelfs gratis gehaald. Idem dito voor Christian Pulisic, die daarna voor meer dan 60 mi