Een donderslag bij heldere hemel was het niet meer voor de fans van Anderlecht: met Julien Duranville (16) vertrekt "de Gouden Bliksem" nu al bij RSCA. Zijn bestemming: Borussia Dortmund en de Bundesliga. De rode rekeningen verklaren waarom paars-wit zo snel gehandeld heeft. Maar waarom speelt Dortmund zo kort op de bal?
"Zo werkt Borussia Dortmund nu eenmaal", schetst Bundesliga-commentator Luc van Doorslaer de bedrijfspolitiek van de nieuwe thuisbasis van Julien Duranville.
"Enkele topclubs proberen dat model te kopiëren, maar nog geen enkele club van het hoogste niveau is daar echt in geslaagd. Daar zijn ook enkele redenen voor."
"Als ze goed zijn, dan krijgen die jonge talenten bij Dortmund ook speelkansen. Dat is het voordeel van een club die net onder de absolute Europese top kampeert."
"Zulke spelers moeten langer wachten om aan de bak te komen bij pakweg Real Madrid. Bij Dortmund ontbreekt een garantie, maar de kans is wel groter."
Als ze goed zijn, dan krijgen zulke jonge talenten bij Dortmund ook speelkansen. Dat is het voordeel van een club die net onder de absolute Europese top kampeert.
Het lijstje met goudklompjes met jeugdpuistjes die werden verleid en vliegensvlug zijn doorgebroken, is indrukwekkend.
"Dat is ook dankzij het immense en kwalitatieve scoutingsapparaat van Dortmund. Het is geen geheim hoe ze dat doen."
"Ze bouwen logisch op: bij de U12 werkt men regionaal, vanaf de U16 ongeveer kijkt men nationaal en internationaal."
"Ze hebben heel veel goeie mensen in dienst. Hun chef scouting wordt dan ook geregeld weggeplukt."
"Sven Mislintat werd aangetrokken door Arsenal, maar zijn rol als sportief directeur was ginds geen succes."
"En Bayern München ging in zee met Markus Pilawa. Zo schuift het toch telkens weer op naar die topteams."
"Meestal verkopen ze zulke jongens voor het viervoudige"
Speelminuten en een uitmuntende scouting dus, maar er is meer. Zoals altijd draait het om centjes.
"In vergelijking met de Belgische toppers gaat het om andere cijfers. Dortmund kan het zich nu eenmaal veroorloven om 20 miljoen neer te tellen voor een 16- of 17-jarige."
"Let wel: er kan al eens een mislukking gebeuren. Niet elke aankoop is al geslaagd geweest."
"Maar het lijstje van topdeals is wel héél groot en wat opvalt: meestal verkopen ze die jongens later voor een viervoud van het oorspronkelijke bedrag."
"Jadon Sancho werd gekocht voor 20 miljoen op z'n 17e en verkocht voor 85 miljoen, voor Jude Bellingham betaalde men 25 miljoen aan tweedeklasser Birmingham. Als hij straks weggaat..."
"En jongens als Giovanni Reyna werden zelfs gratis gehaald. Idem dito voor Christian Pulisic, die daarna voor meer dan 60 miljoen naar Chelsea ging."
Het model werkt financieel, maar de Champions League zal Dortmund niet winnen. Zodra een goudhaantje zich ontwikkelt, vliegt hij weg.
Er is dus een flinke spaarpot die zulke investeringen rechtvaardigt. "Dat is slim gewerkt als subtopper, maar het zegt ook nog altijd iets over de verhoudingen in het Europese voetbal: de kloof met pakweg de top 8 is er nog steeds."
"Bovendien werkt het model financieel, maar de Champions League zullen ze nog niet meteen winnen ondanks dat budget en die winst."
"Zodra een goudhaantje als Bellingham zich echt ontwikkelt, vliegt hij weg. Dat is mooi, maar anderzijds ook frustrerend."
"In een ideale voetbalwereld blijven zulke talenten nog wat langer bij die subtoppers, maar als je echt goed bent..."
"Ik denk niet dat we hem snel veel in actie zullen zien"
De gedachtegang van Borussia Dortmund is duidelijk, maar zegt dat ook iets over de slaagkansen van Julien Duranville? Mogen we op korte termijn al iets verwachten?
"Je leest dat ze hem snel willen integreren in de A-ploeg, maar je leest net zo goed dat ze hem tijd geven."
"Het is dus niet zo dat we hem voor de rest van het seizoen in de eerste ploeg zullen zien. Het zal zoals bij zijn voorgangers zijn: eerst meedoen met de jeugd."
"Ik denk niet dat we Duranville snel veel zullen zien, al speelt Dortmund (5e in de Bundesliga) helemaal niet goed op dit moment. Dat verhoogt dan weer de kansen."
Een transfer als Duranville blijft alleszins onder de radar in Duitsland. "Het staat in de gespecialiseerde pers, maar voor hen is het geen toptransfer."
"Men spreekt wel over een groot talent, maar het zal pas nieuws worden als hij presteert. Nu is het nog heel bescheiden."
"Voor alle duidelijkheid: over de 16-jarige Jadon Sancho werd bij zijn komst ook niet veel gezegd. Dat is op dat moment gewoon nog te vroeg."
Het is niet zo dat we Julien Duranville voor de rest van het seizoen in de eerste ploeg zullen zien. Het zal zoals bij zijn voorgangers zijn: eerst meedoen met de jeugd.
"België is geen blinde vlek meer voor de Bundesliga"
Anderlecht doet dus zaakjes met Borussia Dortmund en de Bundesliga. Heeft de reputatie van paars-wit en Neerpede een rol gespeeld? Net als de keurstempel van belofte-international bij de Rode Duivels?
Luc van Doorslaer: "Vroeger was er geen aandacht voor België. Dat zag je in de pers, maar ook op de transfermarkt. Dat is nu wel veranderd. Het speelt dus wel mee."
"Duitsland keek heel lang naar landen als Kroatië, Tsjechië, Zwitserland en Oostenrijk. Ook met Nederland is er een traditie, met ons land veel minder."
"Maar er is natuurlijk veel geschreven over de Belgische generatie en de competitie heeft men ook ontdekt. België is dus geen blinde vlek meer."