Ga naar de inhoud

Nederlandse tegenstanders over de Red Lions: "Zij zijn van een ander kaliber"

 vr 27 januari 2023 08:52
" "
Jeroen Delmee is de coach van Oranje, hij heeft een Belgisch verleden.

Vanmiddag om 14.30 uur wacht de Red Lions in de halve finale op het WK hockey in India een nieuwe confrontatie met Nederland. Tot nu toe heeft de vernieuwde ploeg van bondscoach Jeroen Delmee wat meeval gehad met de loting. België wordt voor hen de eerste grote uitdaging en dat beseffen ze ook: "De Red Lions zijn favoriet", klinkt het on-Nederlands.

Nederland maakte een gedaantewissel door voor dit WK. Maar liefst 11 nieuwe, jonge en dus onervaren talenten kwamen erbij, aangevuld met een nieuwe staf. Het houdt hen niet tegen om successen te boeken op dit toernooi: ze scoorden al 27 keer en in de kwartfinale ging Zuid-Korea vlot met 5-1 voor de bijl.

De spelers genieten van de verse wind die door de ploeg waait: "Het frisse spat ervan af, iedereen is gretig en doet zijn stinkende best", merkt middenvelder Seve van Ass op.

Ook coach Delmee zwaait met de loftrompet: "Ik ben heel trots hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze het nieuwe gezicht van het Nederlandse hockey aan het worden zijn."

Het verschil met de selectie in Tokio is dat we nu jongens hebben die er 120 % voor gaan.

Jeroen Delmee, bondscoach Nederland

"Het verschil met de selectie in Tokio is dat we jongens hebben die er geen 100 procent, maar 120 procent voor gaan. Dat is het schuilende gevaar als je al langer op topniveau draait, dat je sneller tevreden bent."


Maar aanvoerder Thierry Brinkman waarschuwt dat het jeugdig enthousiasme, naast dé troef, ook een valkuil kan zijn: "Een slippertje kan je tegenstander verrassen en ons aanvallend iets opleveren, maar ook jezelf verrassen en dus verdedigend iets kosten. Daar zijn we ons van bewust."


Al ziet bondscoach Delmee vooral nog een voordeel: "In snelheid hebben we een streepje voor op de Belgen, we zullen ons wel moeten wapenen tegen hun automatismen, ervaring en power."

België favoriet, Nederland underdog

De Red Lions ontkomen niet meer aan hun favorietenrol. Zelf eigenden ze die zich al on-Belgisch toe, de Nederlandse hockeyers aanvaarden - ook on-Nederlands- hun underdogpositie. 

 

"Als je kijkt naar wat ze gewonnen hebben, is het niet meer dan logisch dat zij favoriet zijn. Wij zitten in een volledig nieuw traject", ziet de bondscoach. 


"Wij spelen met jongens die nog nooit een groot toernooi hebben gespeeld, maar je ziet: ook zij doen het fantastisch", beaamt Brinkman.

Voor ons wordt het interessant om te kijken waar we staan met deze vernieuwde ploeg tegen de wereldtop.

Seve van Ass

Al is het duel voor Van Ass vooral interessant om te zien hoe dit vernieuwde Nederland zich zal verhouden tegenover België: "De Red Lions zijn van een ander kaliber dan we al hebben ontmoet op dit toernooi. Voor ons wordt het interessant om te kijken waar we staan tegen de wereldtop."

 

Alle drie zien ze een zinderende wedstrijd aankomen: "Dit zijn de wedstrijden waar het om draait, daarvoor doe je het en enkel die zal je over 20 jaar nog onthouden. Ik teken voor een thriller met shoot-outs", voorspelt Delmee.

Herbekijk de interviews van Nederland:

Gerelateerd:

Red Lions op WK hockey 2023

finale
29/01 Duitsland België 3-3 (5-4)
halve finales
27/01 Australië Duitsland 3-4
  België Nederland 2-2 (3-2)
kwartfinales
24/01 Australië Spanje 4-3
  België Nieuw-Zeeland 2-0
25/01 Engeland Duitsland 2-2 (3-4)
  Nederland Zuid-Korea 5-1
uitslagen groep B
14/01 België Zuid-Korea 5-0  
  Duitsland Japan 3-0  
17/01 Zuid-Korea Japan 2-1  
  Duitsland België 2-2  
20/01 België Japan 7-1  
  Zuid-Korea Duitsland 2-7  
eindstand groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 3 2 1 0 +11 7
2. Duitsland 3 2 1 0 +8 7
3. Zuid-Korea 3 1 0 2 -9 3
4. Japan 3 0 0 3 -10 0

De winnaars van de 4 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 gaan naar de cross-overs.