Ga naar de inhoud

EK kunstschaatsen start met 2 Belgen, Loena Hendrickx is topfavoriete: "Europees steekt ze erboven uit"

 do 26 januari 2023 11:25
Loena Hendrickx tijdens de laatste Grand Prix.

Op het EK kunstschaatsen in Espoo, Finland, komen deze week met Loena Hendrickx (23) en Nina Pinzarrone (16) twee Belgen in actie. Vanmiddag staat de korte kür op het programma. Hendrickx gaat voor niets minder dan goud. 

"Loena is the one to beat", staat er in diverse media te lezen. 

 

Een EK dat anders is dan de andere voor Loena Hendrickx. Voor het eerst wordt haar de favorietenrol toegeëigend. Die heeft ze te danken aan haar uitstekende prestaties op de afgelopen Grand Prix-wedstrijden. 

 

 "Van de Europese dames sprong ze er elke keer bovenuit", beaamt haar broer en coach Jorik. "Ze is er zich van bewust." 

Door favorietenrol leef je mentaal toch iets anders naar dit EK toe.

Jorik Hendrickx (coach en broer Loena)

"Daardoor leef je toch iets anders naar die wedstrijd toe. Vooral mentaal dan. We weten dat als ze twee goede küren neerzet, het moeilijk wordt om haar te verslaan."

Ook Loena zelf legde begin deze maand de lat niet lager voor zichzelf: "Ik ga vol voor de gouden medaille", zei ze toen. Al blijft het ook voor Jorik afwachten wat de dag zelf brengt.


"Toch weten we dat je elke kür vanaf 0 herbegint, het is telkens erop of eronder. Ze moet gewoon haar ding doen, goed presteren en hopen dat we de favorietenrol kunnen inlossen."


Het bewijst wel dat Hendrickx zowel mentaal, als fysiek gegroeid is: "Ze is matuurder en veel zelfzekerder geworden. Ze staat er nu echt en doet haar ding. Die positieve evolutie zien we ook terug in de waarderingen van de jury."


Samen groeit het nog altijd jonge team - Loena is 23 jaar, Jorik 30 - naar  ongekende hoogtes: "We staan nog altijd met beide voeten op de grond. Enkel hard werken wordt beloond met resultaten en dat is de core van onze samenwerking."

Loena Hendrickx bij haar coach en broer Jorik (uiterst links) tijdens de laatste Grand Prix.

Bekijk de volledige gesprekken vanuit Finland:

Vandaag (donderdag) staat de korte kür op het programma. Nina Pinzarrone schaatst om 14.35 u. Loena Hendrickx haar sessie begint om 16.34 u. De top 24 van vandaag stoot door naar de vrije kür van komende zaterdag. 

Gerelateerd: