Ga naar de inhoud

Kortere koersen bij de vrouwen? "UCI dacht vroeger dat we dan niet zouden kunnen plassen"

 do 26 januari 2023 11:27
Ook bij de vrouwen is het wielerjaar al begonnen met de Tour Down Under.

Het vrouwenwielrennen wint jaar na jaar aan belangstelling en populariteit. De discipline wordt niet meer stiefmoederlijk behandeld, maar toch blijven er verschillen met de mannen én pijnpunten. Marijn de Vries en Ine Beyen gaven tijdens Velofollies hun standpunt over enkele items. 

Een van de Sporza-surfers legde analisten Marijn de Vries en Ine Beyen een pertinente vraag voor: een marathon is voor vrouwen én mannen 42 kilometer, maar waarom zijn vrouwenkoersen nog altijd duidelijk korter dan die bij de mannen?

 

"Dat heeft te maken met de historie van de koers", begon ex-renster De Vries haar uitleg tijdens Velofollies afgelopen weekend. 

 

"In de atletieksport worden mannen en vrouwen al langer min of meer gelijkwaardig behandeld, in de wielersport werden vrouwen langer kleiner gehouden."

 

"Ik ben zelf 7 jaar gestopt en vrouwenkoersen hadden toen een maximale afstand van 130 à 135 kilometer."

 

"Er werd toen gezegd dat de UCI, dat de regels opstelt, oordeelde dat vrouwen anders onderweg zouden moeten plassen en dat ze dat niet konden."

 

"Dat kan natuurlijk wél en de lengte van een koers is inmiddels opgetrokken tot pakweg 165 kilometer. In de Tour was er zelfs een etappe tot 180 kilometer."

 

"Ik vind dat vrouwen dezelfde afstand als de mannen aankunnen. Je zou je ook kunnen afvragen of de mannenkoersen niet wat korter moeten worden om ze interessant te houden? De vrouwenkoers is nu zo professioneel: ik zie geen reden waarom het niet zou kunnen."

Ik vind dat vrouwen dezelfde afstand als de mannen aankunnen. Je zou je ook kunnen afvragen of de mannenkoersen niet wat korter moeten worden om ze interessant te houden?

Marijn de Vries

"Hoeven beide kampen wel naar elkaar toe te groeien?", vroeg Ine Beyen zich af. "In elke sport zijn er verschillen. Kijk maar naar de duur van een tennismatch en de gewonnen sets."

 

"Wedstrijden mogen langer worden en het is ook toegestaan in de WorldTour. Ja, de vrouwen kunnen dat aan, maar de top moet breed genoeg zijn, want anders krijg je een nog grotere discrepantie tussen de ploegen in het peloton."

 

"Gelukkig zetten veel ploegen tegenwoordig in op een piramidestructuur met een U23-afdeling. Dat is een heel belangrijke stap."

 

(lees voort onder de video)

Kunnen de ploegen het opbod aan koersen opvangen?

Ine Beyen maakt het bruggetje naar iets wat ze zelf als "een pijnpunt" aanduidt. Het vrouwenwielrennen wordt met de dag professioneler, maar er zijn ook groeipijnen en kinderziektes.

 

"Er zijn nu minimumlonen en dat salaris stijgt elk jaar (32.102 euro in 2023). Er is ook een minimumloon voor neoprofs (26.849 euro), een nieuwe categorie die is ingevoerd. Dat is een vereiste, net als zwangerschapsverlof."

 

"Maar wie de WorldTour-kalender bekijkt, bemerkt dat er heel veel koersen zijn. De 15 WT-teams moeten er altijd aan de start staan, maar vaak hebben ze maar een 15-tal rensters onder contract."

 

"Dat is gevaarlijk, want ze moeten het startveld telkens gevuld krijgen. Je moet dus voldoende grote ploegen kunnen creëren."

Wie de WorldTour-kalender bekijkt, bemerkt dat er heel veel koersen zijn. De 15 WT-teams moeten er altijd aan de start staan, maar vaak hebben ze maar een 15-tal rensters onder contract. Dat is gevaarlijk.

Ine Beyen

De aanpassingen van de kalender - met een langere Vuelta nu begin mei - lijkt ook niet meteen te helpen.

 

"Ik vind het op dat vlak een raar seizoen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, ook met het WK dat meteen na de Tour volgt."

 

"Voor Lotte Kopecky is het een heel groot voordeel dat het WK op de weg en het WK op de piste elkaar opvolgen tijdens dat Super WK in Glasgow in augustus, maar ik weet niet of het voor Lotte verstandig is om de Tour en het WK te combineren. Misschien moet ze voor de Giro en het WK gaan."

 

(lees voort en bekijk de vrouwenkalender onderaan)

"Tour en Spelen: evenwichtsoefening in 2024"

Voor het vrouwenpeloton is de geboorte van de Tour de France Femmes vorig jaar "een gamechanger" geweest, zo benadrukte Marijn de Vries nog eens.

 

"En alles wordt nu nog professioneler. Ploegen worden sterker door een betere voorbereiding: er is meer geld, beter materiaal en betere begeleiding."

 

Al is de dominantie van de Tour ook mogelijk een blok aan het been. "Vooral volgend jaar wordt de positie op de kalender met de daaropvolgende Olympische Spelen heel lastig."

 

"Er moet goed gekeken worden naar de verhoudingen met de Giro en de Vuelta, maar in die periode (eind juli na de Tour van de mannen) is er veel mediabelangstelling. Het wordt in 2024 een evenwichtsoefening."

kalender UCI World Tour vrouwen  
    2021 2022 2023
15-17 januari Tour Down Under (Aus) - - Brown
28 januari Cadel Evans Great Ocean Road Race (Aus) - - Adegeest
9-11 februari UAE Tour (VAE) - - Longo Borghini
25 februari Omloop Het Nieuwsblad Van der Breggen Van Vleuten Kopecky
4 maart Strade Bianche (Ita) Van den Broek-Blaak Kopecky Vollering
11 maart Ronde van Drenthe (Ned) Wiebes Wiebes Wiebes
19 maart Trofeo Alfredo Binda (Ita) Longo Borghini Balsamo Van Anrooij
23 maart Brugge-De Panne Brown Balsamo Georgi
26 maart Gent-Wevelgem Vos Balsamo Reusser
2 april Ronde van Vlaanderen Van Vleuten Kopecky Kopecky
8 april Parijs-Roubaix (Fra) Deignan Longo Borghini Jackson
16 april Amstel Gold Race (Ned) Vos Cavalli Vollering
19 april Waalse Pijl Van der Breggen Cavalli Vollering
23 april Luik-Bastenaken-Luik Vollering Van Vleuten Vollering
1-7 mei Vuelta (Spa) Van Vleuten Van Vleuten Van Vleuten
12-14 mei Ronde van het Baskenland (Spa) afgelast Vollering Reusser
18-21 mei Ronde van Burgos (Spa) Van der Breggen Labous Vollering
26-28mei RideLondon Classique (GBr) afgelast Wiebes Kool
6-11 juni Women's Tour (Fra) Vollering Longo Borghini afgelast
30 juni-9 juli Giro d'Italia Donne (Ita) Van der Breggen Van Vleuten Van Vleuten
23-30 juli Tour de France Femmes (Fra) - Van Vleuten Vollering
19 augustus Postnord TTT (Zwe) afgelast Trek-Segafredo afgelast
20 augustus Postnord wegrit (Zwe) afgelast Cordon-Ragot afgelast
22-27 augustus Ronde van Scandinavië (Noo) Van Vleuten Uttrup Ludwig Van Vleuten
2 september GP de Plouay (Fra) Longo Borghini Garcia Bredewold
5-10 september  Simac Ladies Tour (Ned) Van den Broek-Blaak Wiebes Kopecky
15-17 september Ronde van Romandië (Zwi) - Moolman-Pasio Vollering
12-14 oktober Ronde van Chongming (Chn) - - Consonni
17 oktober Ronde van Guanxi (Chn) - - Pikulik