Follow the money! Sportieve prestaties in het voetbal kunnen al lang niet meer los gezien worden van het financiële plaatje. Omdat boekhoudingen en jaarrekeningen lezen en interpreteren expertenwerk is, was sporteconoom Thomas Peeters deze week te gast in De Tribune.
Over de financiële situatie bij Anderlecht liet Thomas Peeters zich vorige week al uitgebreid uit op deze website.
Wat de sporteconoom vooral opviel, is dat kapitaalinjecties bij paars-wit vooral dienen om putten uit het verleden te dempen en niet om verder te bouwen aan de toekomst (zie lees ook).
Maar hoe zit het bij andere clubs?
De donkerrode cijfers van Standard
Waar de boekhouding momenteel pas echt onheilspellend rood kleurt, is bij Standard. In Luik lijkt de financiële situatie de minst gunstige van België. De schuld bedraagt om en bij de 50 miljoen euro en het eigen vermogen is negatief.
"Standard volgt een beetje hetzelfde financiële traject als Anderlecht", zegt Thomas Peeters. "Maar dan wel zonder de grote kapitaalverhogingen. Er zijn al jaren grote tekorten. Dit jaar opnieuw", zegt Peeters.
Bovendien is de spaarpot leeg die ex-voorzitter Roland Duchâtelet achterliet, ook al deed zijn opvolger Bruno Venanzi graag uitschijnen dat Duchâtelet niets achterliet.
"Ze hebben die spaarpot in Luik helemaal opgegeten om tekorten makkelijker op te vangen en de laatste jaren verder gegeten van iets dat er niet meer was", zegt Peeters.
Tegelijk zijn ook de inkomsten van Standard volgens de sporteconoom verrassend laag. Onder meer omdat het stadion commercieel gezien niet erg modern is.
Standard heeft de spaarpot van Duchâtelet helemaal opgegeten en de laatste jaren verder gegeten van iets dat er niet meer was.
Wat moet er in Luik dan gebeuren?
"Ze zullen stevig moeten saneren", zegt Thomas Peeters.
"Wat positief is, is dat de commerciële waarde van een club als Standard niet verdwijnt. Er zijn veel fans en ze spelen in een grote stad. Dat voordeel zie je ook bij Antwerp, dat 20 jaar heeft geslapen."
De sanering moet wel op een goede manier gebeuren. Thomas Peeters zag op dat vlak een opvallend - misschien wel wat verontrustend - regeltje in het dossier van Standard.
"Helemaal op het einde van hun jaarrekening schrijven ze de waardes van hun spelers naar hun marktwaarde in. Dat zie je niet vaak en mag ook niet."
"In de officiële jaarrekening staat het daarom ook niet, maar Standard gebruikte die marktwaardes van spelers wel als argument om te zeggen dat ze er eigenlijk veel beter voor staan dan wat lijkt. Omdat spelers kapitaal vertegenwoordigen. Maar dat kapitaal is onzeker."
Middenmoter of PO I-ploeg?
Bij KV Mechelen werd vorige week een kapitaalinjectie van vier miljoen euro aangekondigd.
De vraag die sporteconoom Thomas Peeters zich daarbij stelt, is welke ambitie een club als KVM heeft. "Willen ze een middenmoter zijn of elk jaar meedoen voor play-off I ?"
"Persoonlijk vind ik KV Mechelen een succesverhaal. Ze verdienen - onder meer dankzij een vol stadion bij thuismatchen - vrij veel geld gezien de context waarin ze zitten."
"Je kan in België volgens mij rond plaats 10 spelen en het financieel oké doen. Hét voorbeeld is Charleroi, dat nooit grote winsten maakt, maar ook nooit grote verliezen."
"Het probleem is dat de fans daar waarschijnlijk niet blij van worden."
Een probleem voor clubs kan zijn dat fans niet blij worden van een tiende plaats.
Club de sterkste, benieuwd naar Antwerp
Vorige week vertelde voorzitter Ivan De Witte van AA Gent in De Tribune dat hij bereid is om na te denken over zijn eigen positie als dat nodig is in de zoektocht naar investeerders voor zijn club. AA Gent ging vorig jaar 6 miljoen euro in het rood.
Nog altijd een gevolg van de coronacrisis, zei Ivan De Witte. "De cijfers van AA Gent zijn niet zo slecht", beaamt sporteconoom Thomas Peeters.
"Gent heeft een goed stadion en dat sluiten door corona kan erger zijn voor een club als Gent dan bijvoorbeeld voor een club als Union dat in een verouderd stadion speelt."
"Anderzijds zou het toch de tijd van de heropleving moeten zijn en zou het opnieuw beter moeten gaan."
Club Brugge is in België met kop en schouders de financieel sterkste ploeg op dit moment. "Dat zal zeker nog even zo blijven", voorspelt Peeters. "Zeker in de volgende jaarrekening, waarin de opbrengsten uit de succesvolle Champions League-campagne zullen verschijnen."
Van Antwerp is de jaarrekening nog niet bekend gemaakt, maar Thomas Peeters kijkt er met spanning naar uit. "We weten dat de inkomsten van Antwerp jaar na jaar stijgen. Dat is niet vreemd, want ze komen van erg ver."
"Ik ben benieuwd omdat de inkomsten vorig jaar 35 miljoen euro waren, maar wel na een coronaperiode. De inkomsten bij AA Gent zijn 70 miljoen euro en dat betekent dat Antwerp nog altijd heel wat werkpunten heeft."
Thomas Peeters komt ook met een slotconclusie. "Om je financiën onder controle te houden, moet je in de eerste plaats je loonkosten onder controle houden."
"Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want alle fans zetten alle druk van de wereld om dat net niet te doen. Ik zou liever eerste minister zijn, dan clubbestuurder", zegt hij met een kwinkslag.