Ga naar de inhoud

De olympische roeier die ploegmakker werd van Mathieu van der Poel: "Roeien doet meer pijn dan koersen"

 vr 13 januari 2023 07:15
Jason Osborne was enkele jaren geleden nog een succesvolle roeier.
Jason Osborne was enkele jaren geleden nog een succesvolle roeier.

Bij Alpecin-Deceuninck valt de naam van Jason Osborne op. De Duitser maakte enkele jaren geleden de overstap van het roeien naar de koers. "Luik-Bastenaken-Luik winnen en een ritzege in een grote ronde zijn mijn ultieme dromen", zegt de 28-jarige Duitser.

In 2018 was hij nog wereldkampioen roeien, dit jaar staat hij aan de start van Luik-Bastenaken-Luik.

De Duitser Jason Osborne (28) is een man met een verhaal. Na zijn zilveren medaille op de Spelen in Tokio probeerde Osborne de overstap te maken naar het wielrennen.

 

Waarom die switch? "Dat zat al lang in mijn hoofd. Bovendien staat het lichtgewicht roeien na de Spelen in Parijs niet meer op het olympische programma. Door te koersen kon ik atleet blijven."

 

Wat is het grote verschil tussen roeien en wielrennen? "Roeiwedstrijden duren 6 à 7 minuten. Je voelt tijdens die inspanning heel veel pijn, want je hele lichaam vult zich met melkzuur."

 

"Bij wielrennen is dat anders", legt Osborne uit. "Daar moet je dezelfde korte inspanning meermaals herhalen tijdens een wedstrijd. Enkel je benen doen dan pijn."

 

"Een roeiwedstrijd kan je vergelijken met een sprint in een wielerwedstrijd die je dan wel minutenlang volhoudt om op het einde nog eens te versnellen. Roeien doet veel meer pijn dan koersen."

"Luik-Bastenaken-Luik en een ritzege in een grote ronde"

Nadat hij wereldkampioen eSports werd op Zwift mocht Osborne als stagiair aan de slag bij Quick Step. Maar daar kreeg hij geen profcontract.

 

"De echte redenen daarvoor weet ik niet", zegt Osborne. "Soms werkt het gewoon niet. Maar dat maakt niet uit. Ik zit nu bij Alpecin-Deceuninck en tot nu toe is het een heel goede ervaring."

Als je ziet wat Jay Vine - die ook wereldkampioen werd op Zwift - presteert, dan is het een motivatie voor mij om gelijkaardige dingen te doen.

Jason Osborne

Waar liggen de ambities van Osborne? "Als je ziet wat Jay Vine - die ook wereldkampioen werd op Zwift - presteert, dan is het een motivatie voor mij om gelijkaardige dingen te doen."

 

"Ik rijd dit jaar een vrij mooi programma met allemaal wedstrijden die me goed liggen zoals de Tour of Antalya (Tur), de UAE Tour en ook Luik-Bastenaken-Luik. Ik kijk er enorm naar uit, misschien kan ik hier en daar iets presteren."

 

Wat is de ultieme droom van Osborne? "Luik-Bastenaken-Luik winnen of een ritzege behalen in een grote ronde."

Gerelateerd: