Ga naar de inhoud

Alpecin-Deceuninck over WT-keuken: "Zitten met ons budget in derde kwart van de teams"

Alpecin-Deceuninck op stage in Spanje.

Alpecin-Deceuninck fietst door 2023 als nieuwkomer in de WorldTour-bende van 18 profploegen. Sterke man Philip Roodhooft laat verstaan dat er niet al te veel verandert voor zijn succesvolle ploeg en praat over de nieuwkomers en uithangbord Mathieu van der Poel. "Geen offroad meer voor Mathieu? In de verste verte niet!"

Alpecin-Deceuninck is nu dus officieel een WorldTour-ploeg, al relativeert teammanager Philip Roodhooft.

 

"Er verandert vrij weinig. We hebben de voorbije jaren al grotendeels de WorldTour-koersen gereden, maar we hebben niet langer de luxe om wedstrijden te laten vallen."

 

"We moeten nu de hele kalender afwerken, maar we denken dat dat goed zal lukken."

 

"We rijden nu enkele koersen waar we met onze renners niet op een evidente manier tot resultaten zullen geraken, maar dat is een deel van de ontwikkeling."

 

Roodhooft erkent dat het budget jaarlijks aandikt. Zit zijn ploeg qua financiële mogelijkheden in de linker- of rechterkolom?

 

"We zitten in het derde kwart van de WorldTour-teams. Die info krijgen we zelf van de UCI. We kennen de budgetten van de andere teams niet, maar we zitten in dat kwart."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

2 nieuwkomers en een topsprinter

  • over Søren Kragh Andersen: "Hij heeft al betere jaren gehad, maar hij is ook niet volledig weggedeemsterd. Met onder meer Kragh Andersen zal Mathieu van der Poel niet meer geïsoleerd zijn in de finales. Dat wordt belangrijk als je de andere blokken ziet. We proberen tegengas te geven."

  • over Quinten Hermans: "Zijn jaar was niet onverwacht, maar vraagt nog om bevestiging. Ook voor ons is het een vraagteken. Er zijn wel veel kansen in de Ardennen, want we zijn meer gefocust op het Vlaamse werk en de sprints."

  • over Jasper Philipsen: "Dat hij ook lonkt naar de klassiekers? Het is logisch dat een atleet wil ontdekken waar hij toe in staat is. We moeten vermijden dat hij tussen wal en schip valt, maar ritten in grote rondes najagen kan perfect gecombineerd worden met het ontdekken van wat kan in het voorjaar."

"Vermijden dat het weer de oude rugblessure wordt bij Van der Poel"

En dan is er uiteraard nog Mathieu van der Poel en die chronische rugpijn. Philip Roodhooft benadrukt dat het niet om de blessure gaat die hem vorige winter in Zolder deed afstappen en lange tijd aan de kant hield.

 

"Maar we moeten vermijden dat het die blessure wordt", gaf hij nog aan. "Mathieu reed 8 crossen in 16 dagen met een indrukwekkende intensiteit: het zou verwonderlijk zijn als er geen gevolgen zouden zijn."

 

"Bij Mathieu speelt dat probleem net als bij andere crossers in zijn rug, maar het heeft een andere dimensie door zijn voorgeschiedenis."

 

Zal de ploeg Van der Poel dan volgende winter bijvoorbeeld intomen? Niet meteen, zo lijkt het.

 

"Het is niet zo dat de conclusie nu is dat Mathieu de offroad-disciplines vaarwel moet zeggen, in de verste verte niet."

 

"Het mountainbiken? Zolang er geen aanwijsbare reden is dat het problemen veroorzaakt, kan dat uiteraard."