Ga naar de inhoud

De doelen van Mathieu van der Poel dit jaar op de weg: "Een monument, Parijs halen en het WK"

 wo 11 januari 2023 17:45
Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel overwintert in de Spaanse zon. "Die rug is een van de meest frustrerende blessures in mijn carrière."

Mathieu van der Poel (27) heeft op oefenkamp in Spanje de grote lijnen van zijn wegprogramma onthuld. "Het zou leuk zijn om ook een ander monument dan de Ronde van Vlaanderen te winnen, maar met een derde zege zal ik ook heel tevreden zijn", blikt de toprenner vooruit. 

Mathieu van der Poel laadt met zijn ploeg de batterijen op in Spanje. Daar verblijft hij in een hotel met hoogtekamers.

"Vooral met het oog op het klassieke voorjaar", legt de kopman van Alpecin-Deceuninck uit aan Sporza. "Na het WK veldrijden check ik hier weer in. Op die manier kan ik sneller intensief trainen."

 

Het WK wordt het einddoel van zijn veldritseizoen. Daarna richt Van der Poel zijn vizier op het voorjaar.

 

"Ik ga dit seizoen zowat hetzelfde traject afleggen als twee jaar geleden. Eerst de Italiaanse koersen, daarna het Belgische voorjaar en vervolgens - na een hoogtestage - Zwitserland en de Tour."

het voorlopige wegprogramma van Mathieu van der Poel
4 maart Strade Bianche (Ita)
6-12 maart Tirreno-Adriatico (Ita)
18 maart Milaan-Sanremo (Ita)
maart voorjaarskoersen in Vlaanderen
2 april Ronde van Vlaanderen
9 april Parijs-Roubaix (Fra)
11-18 juni Ronde van Zwitserland
1-23 juli Ronde van Frankrijk
6 augustus WK in Glasgow (Sch)

Ander monument dan de Ronde?

De Ronde van Vlaanderen staat al twee keer op Van der Poels erelijst: in 2020 klopte hij Wout van Aert, vorig jaar troefde hij Tadej Pogacar af in de finale.

 

Wordt het dit jaar tijd om op het hoogste trapje te staan in Sanremo? Of geeft hij de voorkeur aan de kassei van Parijs-Roubaix?

 

"Vlaanderen is een koers die je altijd wil winnen", stelt de 27-jarige toprenner duidelijk.

 

"Uiteraard zou het leuk zijn om ook een ander monument te winnen. Sanremo of Roubaix mag zeker, maar met een nieuwe triomf in Vlaanderen zal ik ook heel tevreden zijn."

 

Vorig jaar stond Van der Poel een eerste keer op het podium in Sanremo. Hij duwde zijn fiets er als derde over de streep, na Mohoric en Turgis.

 

"Sanremo blijft een van de moeilijkste klassiekers om te winnen", weet Van der Poel.

 

"Het draait om details", blikt hij terug. "Toen Mohoric wegsnelde in de afdaling lette ik misschien niet goed genoeg op. Omdat ik hem op de Poggio niet bij de beteren vond koersen."

Met een nieuwe triomf in Vlaanderen zal ik ook heel tevreden zijn.

Mathieu van der Poel

"Frustrerend, die rug"

Mathieu van der Poel heeft de kerstcrossen afgesloten met nieuwe averij aan zijn rug. Wat is er exact aan de hand?

 

"Ik wou dat ik het zelf wist", lacht hij groen. "Al sinds de Olympische Spelen in Tokio werken we aan mijn rug. Het gaat op en af en dat vind ik best frustrerend."

 

"Naast de fiets voel ik geen pijn. Dat was vorig jaar anders in de winter. Dat is al een goede zaak, maar het blijft frustrerend als je niet voluit kan gaan tijdens het crossen."

 

"Veldrijden is zeer belastend voor je rug", weet Van der Poel nu. "Al denk ik niet dat daar echt het probleem ligt. In het verleden heb ik 30 crossen per seizoen kunnen rijden zonder een rugprobleem."

 

"Het is een van de meest frustrerende blessures in mijn carrière. Vooral omdat we de oorzaak niet vinden. Losmaken en de spieren optrainen, is momenteel de enige remedie. Als ik rustig fiets, gaat het, maar ik wil weer een uur voluit kunnen gaan in het veld."

 

Begin februari op het WK in Hoogerheide bijvoorbeeld. "Het is mijn enige doel dit crossseizoen", herhaalt Van der Poel, die de voorbije weken het niveau (lees: het tempo) flink de hoogte heeft ingejaagd met Wout van Aert en Tom Pidcock.

 

"Dat houdt me niet echt bezig", zegt de 4-voudige wereldkampioen. "Ik vind het wel fijn om voor een groot publiek te kunnen crossen. Dat hadden we al enkele jaren niet meer meegemaakt."

Mathieu van der Poel
Van der Poels val op de Olympische Spelen blijft hem parten spelen.

Mountainbiken tot de Spelen in Parijs

Mathieu van der Poel is van alle markten thuis. Welke plaats geeft hij zijn mountainbikepassie?

 

"Tot de zomer van volgend jaar blijf ik zeker mountainbiken. Op de Olympische Spelen in Parijs wil ik er weer bij zijn", antwoordt de Nederlander.

 

"Daarna kijk ik eerder uit naar een Cape Epic (een meerdaagse wedstrijd voor duo's in Zuid-Afrika, red). Die wil ik zeker een keer rijden."

"Parijs halen wordt grote doel in Tour. En een ritje"

Terug naar het voorjaar. Alpecin-Deceuninck heeft zich versterkt met de Deen Soren Kragh Andersen.

 

Mathieu van der Poel: "Een aanwinst. En ook een type dat bij me past om samen de koers te maken."

 

Volgende week blaast Van der Poel 28 kaarsjes uit. "Ik wil nog enkele jaren koersen blijven winnen. Ik weet ook dat het eens wat minder zal gaan, maar als het even kan, doe ik het voorjaar van vorig jaar graag over."

 

Naast winst in de Ronde won hij Dwars door Vlaanderen. Ook in Sanremo (3e), de Amstel (4e) en Roubaix (9e) koerste hij sterk.


De Tour liep vorig jaar wat stroever. Na een slopende Giro moest Van der Poel halfweg opgeven. "Mijn grote doel dit jaar, wordt Parijs halen. Dat moet lukken. En hopelijk pik ik onderweg een ritje mee", knipoogt hij.

 

Om daarna ook te schitteren op het WK in Glasgow?

 

Van der Poel: "Zeker. Ik krijg er een parcours voorgeschoteld dat me moet liggen. Het WK is elk jaar een doel en dat zal dit jaar niet anders zijn."

 

Vorig jaar liep het mis (op hotel) in Australië. "Een tegenslag", noemt Van der Poel het voorval met twee pubers.

 

"Maar ik weet wat er gebeurd is. Omdat ik er zelf bij was."

Ik weet wat er gebeurd is in Australië. Omdat ik er zelf bij was.

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel
Veel persbelangstelling voor Mathieu van der Poel.
Gerelateerd: